Dünyanın derin ve gizemli yer altı şehirleri
Özellikle metropollerde hayatın hızlı aktığı, herkesin bir yerlere yetişmek için koşuşturduğu bir manzarayla karşılaşırsınız. Gökdelen binalar, yoğun trafikte çalan korna sesleri ve onlara eklenen sokak satıcıların bağırışları… Bu seslerin ardında kendini saklamayı başarmış gizemli, derin ve büyüleyici geçmişiyle öteki sessiz dünyalar da mevcut. Sizler için dünyanın ve güzel ülkemizin yer altı şehirlerini gün yüzüne çıkardık.
Giriş Tarihi: 16.02.2019
17:08
GAZİEMİR YER ALTI ŞEHRİ - AKSARAY
Dünyanın ve Kapadokya'nın tek yer altı kervansarayı olduğu tahmin edilen Gaziemir Yer altı Kervansarayı ile aynı meydanda bulunan Gaziemir Yer altı Şehri'ni görmek isteyenler, Aksaray'ın Gaziemir köyüne uğramalı.
HÜYÜK YER ALTI ŞEHRİ - ÇANKIRI
Çankırı'da şehir merkezine 55 kilometre uzaklıkta bulunan Hüyük Yer altı Şehri, 2005 yılında keşfedilerek tescillendi. Bu şehrin Hristiyanlığın yenin yayıldığı dönemlerde gizlice ibadet yapmak isteyen kişiler tarafından yapıldığı düşünülüyor.
ACIGÖL YER ALTI ŞEHRİ - NEVŞEHİR
Nevşehir'deki Acıgöl beldesinin 10 kilometre kuzeyinde, Tatlarin kasabasının Kale tepesinde bulunan Acıgöl Yer altı Şehri, 1975 yılında keşfedildi. Üç girişi olduğu bilinen bu şehir, bölgeye gelen turistlerin uğrak adreslerinden.
MAZI YER ALTI ŞEHRİ - NEVŞEHİR
Kapadokya'nın en önemli ve popüler yeraltı şehirlerinden biri olan Mazı Yer altı Şehri'ni barındıran Mazı köyü, Ürgüp'e 18 kilometre uzaklıkta. Köyde bulunan ve dört farklı girişi olduğu tespit edilen bu şehirde, odalar, kilise ve ahır gibi alanlar var.
ÖZKONAK YER ALTI ŞEHRİ - NEVŞEHİR
Özkonak Yer altı Şehri, Kapadokya bölgesinde yer alan ve sayısı yaklaşık 200'e yakın yer altı şehrinden biri. Şehir, etrafını çevreleyen dağların meydana getirdiği vadi içerisinde kurulmuş büyük bir kasaba olan Özkonak'ta yer alıyor.
1972'de bulunan Özkonak Yer altı Şehri'nin yapılış tarihinin MÖ 400 yıllarına dek uzandığı biliniyor. Diğer yer altı şehirlerinden farklı olarak Özkonak'ta katlar arası haberleşmeyi sağlayacak çok dar ve uzun delikler var. Düzgün oyulmuş odaların girişleri kapatıldığında, havalandırması da beş santimetrelik bu dar ve uzun deliklerle sağlanmış. Dört kattan oluşan yer altı şehri, henüz tam olarak temizlenemese de temizlendiği kadarıyla geniş alanlara yayılan galeriler birbirlerine tünellerle bağlanmış.
En alttaki dördüncü katın sonuna, sadece tek bir kişinin hareket edebileceği kadar dar bir koridordan geçilerek ulaşılıyor. Bu en son bölümün ise, yer altı şehrinin cezaevi bölümü olduğu tahmin ediliyor. Katlar arasında ve bazı odaların girişinde kapı görevi gören ve ancak çok sayıda insan gücüyle hareket ettirilebilen, değirmen taşından daha büyük, tonlarca ağırlığı olan üç "Tığraz Taşı" var.