Arama

Dünyanın Eğik Harikaları: Pisa Kulesi'ne Rakip 10 Yapı

Mimarinin çoğu, döneminin stil ve mühendislik normlarına uygun olarak inşa edilir. Ancak bazı yapılar vardır ki bu normlardan sıyrılarak kendine özgü bir karakter kazanır. Pisa Kulesi, eğik yapısıyla dünya çapında ünlüdür; ancak şaşırtıcı bir şekilde, bu tarz eğik kulelerin sadece en popüleri olarak bilinir. Gerçekte, Pisa Kulesi'nden daha da eğik olan ve etkileyici geçmişlere ve arka plan hikayelerine sahip olan birçok başka eğik kule bulunmaktadır. Sizler için Pisa Kulesi'ne rakip olan dünyanın dört bir yanındaki eğik yapılardan en ilginç 10 yapıyı hazırladık.

  • 3
  • 10
El Nuri Ulu Camii'nin Minaresi - Irak/Musul
El Nuri Ulu Camii’nin Minaresi - Irak/Musul

El Nuri Ulu Camii'nin Minaresi

📌 El-Nuri Ulu Camii, yapının adını aldığı Nureddin Mahmud Zengi'nin emriyle 1172'de inşa edildi. Nureddin Mahmud Zengi, günümüzde Musul ve Halep olarak bilinen bölgede yönetici olarak bulunmuştu. Orijinal cami uzun zaman önce yıkılmış ve yerine yenisi yapılmıştır. Ancak al-Hadba ("kambur") olarak bilinen orijinal minare, 45 metre yüksekliğinde ayakta kalmıştır. Minarenin neden veya ne zaman eğilmeye başladığı bilinmemektedir ancak eğim 14. yüzyıldan beri gözlemlenmektedir.

📌 Eğimin şiddetli rüzgarlardan, tuğlaları tutmak için kullanılan zayıf sıvadan veya tuğlaların bir tarafına vuran güneş ışığından kaynaklandığına inanılmaktadır. İran-Irak Savaşı sırasında atılan bazı bombaların yeraltı borularına zarar vermesi, kanalizasyonun zemine sızmasına ve binanın temeline zarar vererek eğimi kötüleştirmiştir. 2012 yılında UNESCO, al-Hadba'nın çökme tehlikesi altında olduğunu belirtmiştir. Ancak 2017 yılında bir saldırada minare yıkılmıştır.

  • 4
  • 10
Suurhusen Eğik Kulesi - Almanya
Suurhusen Eğik Kulesi -  Almanya

Suurhusen Eğik Kulesi

📌 Suurhusen'in kulesi, dünyanın en istemsiz eğik binası olarak Guinness Dünya Rekoru'nu elinde tutuyor, 5,19 derece eğimle. Karşılaştırmak gerekirse, Pisa Kulesi 3,99 derece eğim göstermektedir. Suurhusen'in eğik kulesi, bir kilisenin bir parçası olarak yapılmıştır ve Orta Çağ'da bataklık bir ortamda inşa edilmiştir. Bu, inşaatçıların temelleri sağlamlaştırmak için meşe ağaçlarını toprağa gömmelerine neden olmuştur. Bina sağlamdı ve yüzyıllar boyunca eğilmeden ayakta kaldı. Ancak 18. yüzyılda çevredeki arazi boşaltıldığında gömülü meşe ağaçları kuruyarak kulede eğilmelere yol açmıştır.

📌 1970'lerde yapı, yıkılma tehlikesi altındaydı ve bazıları kuleyi yıkmak istedi, ancak yerel halk bu karara karşı çıktı. O zamandan beri, yerel halk kuleyi koruma çabalarını sürdürmektedir. Günümüzde kilise ve kule ibadet için kullanılmamakta ve sadece turistik bir cazibe merkezi olarak korunmaktadır.

  • 5
  • 10
Teluk Intan Eğik Kulesi - Malezya
Teluk Intan Eğik Kulesi - Malezya

Teluk Intan Eğik Kulesi

📌 Teluk Intan Kulesi, 1885 yılında inşa edilmiştir. Başlangıçta şehrin içme suyunu depolamak için bir tank olarak tasarlanmış olsa da inşaatın tamamlanmasından sonra büyük bir saat eklenerek yapı aynı zamanda bir saat kulesi olarak da işlev görmeye başladı. Kulenin mimarisinde Çin tarzı hakim olmasının nedeni, binanın mühendisinin ve o dönemde kasabanın çoğunluğunun Çinli olmasındandır.

📌 Yapı, su tankının ağırlığını taşıyacak kadar güçlü olmayan ahşap ve tuğladan inşa edilmişti. Ayrıca toprak zemin de oldukça yumuşaktı, bu da kulenin sola doğru eğilmesine neden oldu.

  • 6
  • 10
Jam Ghor Minaresi - Afganistan
Jam Ghor Minaresi - Afganistan

Jam Ghor Minaresi

📌 1194 yılında inşa edilen 65 metre yüksekliğindeki Jam Minaresi'nin eğimi yaklaşık 3,47 derecedir ve bu Pisa Kulesi'nden daha azdır. Ancak minare, bir asırdan fazla bir süre sonra inşa edilen Pisa Kulesi'nden 9 metre (30 ft) daha uzundur.

📌 Minare, altındaki zeminin su altında kalması ve yeterince güçlü olmaması nedeniyle eğilmektedir. Bulunduğu alanda iki dağ geçidi ve bir nehir birleşmektedir. Minarenin inşa edildiği arazi hafifçe düz olup, bu da eğilme sürecine katkıda bulunmuştur. Minare, uzak konumu nedeniyle popüler değildir. Görmek isteyen herkes, kayalık yollarda 12 saatlik bir yolculuğa katlanmak zorunda kalacaktır. Günümüzde ise Taliban tarafından kontrol edilmektedir.

  • 7
  • 10
Torun Kulesi - Polonya
Torun Kulesi - Polonya

Torun Kulesi

📌 Torun Kulesi, 14. yüzyılın başlarında şehir surlarının bir parçası olarak inşa edildi. Kulenin üç duvarı bulunmaktaydı. Bir duvarı, üst kata mühimmat taşınabilmesi için açıktı; diğer üç duvar ise kapalıydı. Yapı, kumlu toprak üzerine kurulduğu için zamanla eğilmeye başladı. Ancak bu eğilme, insanların folklorik hikayelere kapılmasına sebep oldu.

📌 18. yüzyılda Torun Kulesi şehir duvarı olarak hizmet dışı bırakıldı ve dördüncü bir duvar eklenerek kadın hapishanesine dönüştürüldü. Daha sonra silah ustası atölyesine ve yaşam alanına dönüştürülen yapı günümüzde Belediye Kültür Kurumu tarafından işletilen bir kafe ve ofis olarak kullanılmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN