Arama

Dünyanın Eğik Harikaları: Pisa Kulesi'ne Rakip 10 Yapı

Mimarinin çoğu, döneminin stil ve mühendislik normlarına uygun olarak inşa edilir. Ancak bazı yapılar vardır ki bu normlardan sıyrılarak kendine özgü bir karakter kazanır. Pisa Kulesi, eğik yapısıyla dünya çapında ünlüdür; ancak şaşırtıcı bir şekilde, bu tarz eğik kulelerin sadece en popüleri olarak bilinir. Gerçekte, Pisa Kulesi'nden daha da eğik olan ve etkileyici geçmişlere ve arka plan hikayelerine sahip olan birçok başka eğik kule bulunmaktadır. Sizler için Pisa Kulesi'ne rakip olan dünyanın dört bir yanındaki eğik yapılardan en ilginç 10 yapıyı hazırladık.

  • 5
  • 10
Teluk Intan Eğik Kulesi - Malezya
Teluk Intan Eğik Kulesi - Malezya

Teluk Intan Eğik Kulesi

📌 Teluk Intan Kulesi, 1885 yılında inşa edilmiştir. Başlangıçta şehrin içme suyunu depolamak için bir tank olarak tasarlanmış olsa da inşaatın tamamlanmasından sonra büyük bir saat eklenerek yapı aynı zamanda bir saat kulesi olarak da işlev görmeye başladı. Kulenin mimarisinde Çin tarzı hakim olmasının nedeni, binanın mühendisinin ve o dönemde kasabanın çoğunluğunun Çinli olmasındandır.

📌 Yapı, su tankının ağırlığını taşıyacak kadar güçlü olmayan ahşap ve tuğladan inşa edilmişti. Ayrıca toprak zemin de oldukça yumuşaktı, bu da kulenin sola doğru eğilmesine neden oldu.

  • 6
  • 10
Jam Ghor Minaresi - Afganistan
Jam Ghor Minaresi - Afganistan

Jam Ghor Minaresi

📌 1194 yılında inşa edilen 65 metre yüksekliğindeki Jam Minaresi'nin eğimi yaklaşık 3,47 derecedir ve bu Pisa Kulesi'nden daha azdır. Ancak minare, bir asırdan fazla bir süre sonra inşa edilen Pisa Kulesi'nden 9 metre (30 ft) daha uzundur.

📌 Minare, altındaki zeminin su altında kalması ve yeterince güçlü olmaması nedeniyle eğilmektedir. Bulunduğu alanda iki dağ geçidi ve bir nehir birleşmektedir. Minarenin inşa edildiği arazi hafifçe düz olup, bu da eğilme sürecine katkıda bulunmuştur. Minare, uzak konumu nedeniyle popüler değildir. Görmek isteyen herkes, kayalık yollarda 12 saatlik bir yolculuğa katlanmak zorunda kalacaktır. Günümüzde ise Taliban tarafından kontrol edilmektedir.

  • 7
  • 10
Torun Kulesi - Polonya
Torun Kulesi - Polonya

Torun Kulesi

📌 Torun Kulesi, 14. yüzyılın başlarında şehir surlarının bir parçası olarak inşa edildi. Kulenin üç duvarı bulunmaktaydı. Bir duvarı, üst kata mühimmat taşınabilmesi için açıktı; diğer üç duvar ise kapalıydı. Yapı, kumlu toprak üzerine kurulduğu için zamanla eğilmeye başladı. Ancak bu eğilme, insanların folklorik hikayelere kapılmasına sebep oldu.

📌 18. yüzyılda Torun Kulesi şehir duvarı olarak hizmet dışı bırakıldı ve dördüncü bir duvar eklenerek kadın hapishanesine dönüştürüldü. Daha sonra silah ustası atölyesine ve yaşam alanına dönüştürülen yapı günümüzde Belediye Kültür Kurumu tarafından işletilen bir kafe ve ofis olarak kullanılmaktadır.

  • 8
  • 10
Oldehove Leeuwarden - Hollanda
Oldehove Leeuwarden - Hollanda

Oldehove Leeuwarden

📌 Oldehove, tamamlanmamış ve eğimli bir kuledir. İnşaatı 1529 yılında başladı ancak yapının eğilmeye başlaması üzerine 1533'te terk edildi. İnşaatçı Jacob van Aken, başlangıçta kulenin bazı kısımlarını kıvırarak eğimi dengelemeye çalıştı fakat başarılı olamadı.

📌 Oldehove, 120 metre (400 ft) yüksekliğe ulaşması planlanmasına rağmen, inşaat sadece 48 metrede (157 ft) durduruldu. Kuleye bir kilise eklenmesi düşünülmüş fakat hiçbir zaman gerçekleşmemiştir. Buna rağmen kule mağaza, saat ve gözlem noktası olarak kullanıldı. Günümüzde ise turistik bir merkez olarak korunmaktadır.

  • 9
  • 10
Huzhu Pagoda Shanghai - Çin
Huzhu Pagoda Shanghai - Çin

Huzhu Pagoda Shanghai

📌 Huzhu Pagoda Kulesi'nin, 1079 yılında beş Buda heykelini saklamak için inşa edildiği yazılıdır. İnşadan kısa bir süre sonra kule eğilmeye başladı. Eğim, 1788 yılında bir fuar sırasında patlatılan havai fişeklerin yol açtığı yangında yapıya zarar verilmesiyle daha da kötüleşti. 19. yüzyılda bazı köylülerin, kulenin altında altın gömülü olduğu söylentileri üzerine kazı yapmasıyla eğim daha da arttı. Günümüzde Huzhu Pagodası, 7.1 derece eğimlidir. Pisa Kulesi'nin eğiminin neredeyse iki katıdır ve dünyanın en eğik binası ünvanını taşıyan Suurhusen Kulesi'nden de eğimlidir. Ancak nedense bu ünvan buraya verilmemiştir.

📌 Kulenin dik eğimine ve büyük hasara rağmen, Huzhu Pagodası iyi korunmuş ve çökme riski olmadığı için "1000 Yılda Devrilmeyecek Antik Kule" olarak anılmaktadır. Eğimin, kulenin temelinin altında bulunan iki farklı toprak türünden kaynaklandığı söylenmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN