Dünyanın en büyük 10 çölü
Dünyada sürüngenlerin yaşamadığı tek yerin Antarktika olduğunu biliyor muydunuz? Ya da dünyanın tatlı su kaynaklarının yüzde 70'inin burada olduğunu? Sizler için dünyanın en büyük 10 çölünü derledik.
Giriş Tarihi: 28.11.2018
13:20
Güncelleme Tarihi: 29.11.2018
11:45
Büyük Havza Çölü, Büyük Havza bölgesinde ABD'nin en büyük çölüdür. Çöl batıdan Sierra Nevada Aralığı doğudan Rocky Dağları kuzeyden, Columbia Platosu ve güneyden Mojave ve Sonoran Çölleri ile sınırlanmıştır. Yaklaşık olarak 492.000 kilometrekare alanı kapsamaktadır.
Suriye Çölü, gerçek bir çöl ve bozkırın birleşimidir. Arap Yarımadası'nın kuzeyinde Suriye bölgesinde yer almaktadır. Yaklaşık olarak 500.000 kilometrekare alanı kaplamaktadır. Çöl düz ve çok kayalıklıdır. Çöl Suriye'deki Jebel Druze bölgesinde volkanik faaliyetlerden kaynaklanan lav akışıyla oluşmuştur.
Büyük Victoria Çölü, Güney Avustralya ve Batı Avustralya'da yer alan ve seyrek nüfusa sahip bir çöldür. Büyük Victoria Çölü, Avustralya'da bulunan en büyük çöldür. Çöl doğudan batıya yaklaşık 700 kilometre genişliğinde ve 348.750 kilometrekare alanı kaplamaktadır.
Doğu ucunun büyük bir bölümü yerli yerleşim alanı olarak ayrılmıştır. Yer yer Triodıa otları ve tuz bataklıklarıyla ayrılan geniş kum tepelerinden oluşur. Kışın Büyük Victoria'daki sıcaklıklar 20 dereceye kadar düşer, yaz boyunca sıcaklık 32-40 derece arasında değişir. Yağış yıldan yıla istikrarsızdır ve genel olarak düşüktür, tipik olarak yılda 200-250 mm arasındadır.
Kalahari çölü, Afrika kıtasının güneyinde yer alan, dünyanın beş büyük çölünden biridir. Geniş otlaklıklar, çalılıklar ve ağaçlık alanlarla kaplı olmasına rağmen az yağış aldığı ve sıcak oluşundan dolayı Kalahari'ye çöl denilmektedir.
Yıllık yağış miktarı güneybatısına 130 mm kuzeydoğusunda 600 mm'dir. Kalahari Çölü, çoğunluğu Botsvana'da olmak üzere Güney Afrika ve Namibya ülkelerinin arasında yaklaşık 900.000 kilometrekare yüz ölçümüne sahip bir bölgedir.