Dünyanın en eski çarşılı köprüsü
Dünyada sadece üç örneği bulunan "çarşılı köprünün" en eski örneği, Bursa'daki Irgandı Köprüsü'dür. Zaman içinde pek çok doğal afete ve savaşa direnerek Bursa'nın tarihine tanıklık eden köprüye dair bilmeniz gerekenleri sizler için anlattık.
Giriş Tarihi: 19.02.2024
12:05
Güncelleme Tarihi: 19.02.2024
12:16
SEYAHATNAME'DE GEÇEN KÖPRÜ
◾ Tarihi köprünün kaç yılında yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Bu bilinmezlikle birlikte doğan, köprünün yapımıyla ilgili birbirinden farklı rivayetler mevcuttur. Bunlardan en meşhuru Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde geçen hikayedir.
◾ Hikaye şöyledir; Osmanlı'nın ikinci padişahı Orhan Gazi 'nin Bursa fethi sırasında, cenk eden askerlerinden biri köprünün bulunduğu mevkide, "çıkayım mı? geleyim mi?" diye bir ses işitir.
Evliya Çelebi kimdir?
17. yüzyılın en önemli seyhhalarından biri olan Evliya Çelebi; Avrupa, Asya gibi kıtaları gezmiş ve bunun sonucunda 10 ciltlik Seyahatname adlı eserini kaleme almıştır.
Orhan Gazi
Orhan Orhan Bey, 1324- 1362 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun ikinci padişahı olmuş isimdir.
KÖPRÜNÜN İSMİ NEREDEN GELİYOR?
◾ Asker o an, kılıcını çekip "çık bakalım, ne yapabilirsin?" diyerek sesin geldiği yere kılıcını vurur. Tam o yerden, büyük bir hazine ortaya çıkar.
◾ Hazinenin çıktığı esnada yer, ırgalanıp sallanır. Asker sarsıntıdan sonra büyük bir hayrete kapılır ve olanları Orhan Gazi' ye anlatır. Orhan Bey ise askere, "ne hayır işledin ki Allah sana nasip etti, git bu altınları Bursa'da hayrat için harca" diye buyruk verir.
◾ İlginç hadiseyi yaşayan asker, bulduklarının bir kısmını devlet hazinesine verip kalanıyla da Irgandı Köprüsü 'nü inşa ettirir. İşte, köprünün ismi de buradan gelmektedir.
Tarihi güzellikleriyle kendisine hayran bırakan Osmanlı şehri: Mostar
TARİHİ SERÜVENİ
◾ Köprünün yapımıyla ilgili birden çok hikaye bulunsa da bir gerçek vardır ki bu da yapının, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olmasıdır. Yapının orijinal halinin kargir malzemeden olması bunu destekler.
◾ Tarihi 1400 'lere uzanan uzanan köprü, 1855 'te geçirdiği büyük depremden ötürü zarar görür ve aslında uygun olarak ahşap malzemelerle inşa edilir.
◾ Irgandı Köprüsü 'nün aldığı ilk darbe deprem olmamış. 1922 senesinde Yunan işgalinde köprüdeki dükkanlar büyük zarar görmüştür.
1855 Bursa Depremi
28 Şubat 1855 tarihinde Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelir. Deprem, Bursa'da ve diğer komşu şehirlerde şiddetli yıkıma sebep olur.
Bursa'nın Yunan işgaline uğraması
I. Dünya Savaşı sonrası İngilizler, vatanımıza göz dikmiş, bu amaçla İngiliz komutasındaki Yunan askerleri, 8 Temmuz 1920'de Bursa'ya işgal girişimlerinde bulunmuştur. 11 Eylül 1922'de ise şanlı Türk ordusuna mağlup olmuşlar ve sonuç olarak emellerine ulaşamamışlardır.
DİĞER İSMİ HALLAÇLAR ÇARŞISI
◾ Yaşanan hadiselerden sonra 1949 yılında restorasyondan geçmiş ve 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından dükkanlar tekrar yaptırılarak bugünkü halini almıştır.
◾ Evliya Çelebi 'nin Seyahatname adlı eserinde anlattığına göre arastada evvela 200 kadar hallaç dükkanı bulunmaktaymış . Hatta bu yüzden Hallaçlar Çarşısı olarak bilinmekteymiş. Günümüzde ise Irgandı'da 20'ye yakın dükkan bulunmakta.
İhmal edilmiş hazine: Osmanlı mimarisi
SARI BOYALI DÜKKANLAR
◾ Köprüde sade bir mimari üslup hakimdir. Doğal taşlarla ile bezenmiş yerler, köprüye tarihi bir hava katarken; sarı boyalı dükkanlar ise ziyaretçilerine nostalji yaşatmakta. Dükkanlarda turistlerin ilgisini çekecek geleneksel eşyalar, ağırlıklı olarak takılar bulunuyor.
◾ Burası tam manasıyla sizlere, tarihin içinde yürüyormuş hissini yaşatacak bir yer. Yolunuz bu güzide şehre düşerse, merkeze sadece 10 kilometrelik mesafede bulunan Irgandı Köprüsü 'nü ziyaret etmeden dönmeyin.