Dünyanın en güzel cami minareleri
Yüce Allah'ın bize mescid kıldığı yeryüzünde camiler, günün beş vakti ümmeti bir araya getiriyor. Kimi camiler var ki farklı mimarileriyle, kubbe ve minare tasarımlarındaki uyum ile adeta göz kamaştırıyor. Coğrafi şartlar ile şekillenen, birkaç mimari üslubu barındıran, ince işçiliklerle bezeli pek çok cami bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından mimarileriyle göz kamaştıran cami minarelerini derledik.
Giriş Tarihi: 03.08.2020
09:47
Güncelleme Tarihi: 12.04.2022
14:01
Delhi Jama Camii, 17. yüzyılda Babür İmparator'u Şah Cihan tarafından ülkenin başkenti Delhi yaptırılmıştır. Hindistan'ın en büyük ve en ihtişamlı camilerinden biridir. Şehrin en işlek pazarlarından "Çavri Pazarı" Yolunun başlangıcında yer alır.
İnşaatında 6 bin kişinin çalıştığı caminin yapımına 1650 yılında başlanmış ve cami 1656 yılında tamamlanmıştır. Caminin bahçesinde 25 bin Müslüman aynı anda saf tutabilir. Camide geyik derisine yazılmış antik değeri olan bir Kur'an-ı Kerim ve birkaç kutsal emanet bulunur. Caminin 40 metre yüksekliğindeki iki minaresi, kırmızı kumtaşı ve beyaz mermerden inşa edilmiştir.
Malezya'nın Kuala Terengganu şehrinde bulunan Kristal Cami, modern İslam mimarisi ve çevre düzenlemesinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımızda çıkar. Bu cami, yapımında cam, metal ve kristal malzemeler kullanılması nedeniyle Kristal Cami olarak adlandırılmıştır.
Yapımına 2006 yılında başlanan ve 2008 yılında ibadete açılan bu cami, 1500 kişilik kapasiteye sahiptir. Caminin 4 adet minaresi ve büyüklü küçüklü çok sayıda kubbesi bulunuyor. Gece saatlerinde renkli ışıklarla aydınlatılıyor.
Şehzade Camii, Kanûnî Sultan Süleyman'ın, Manisa sancağında vali iken 950 (1543) yılında vefat eden oğlu Mehmed adına yaptırdığı Şehzade Külliyesi, Mimar Sinan'ın tasarladığı ilk selâtin külliyesinin içinde yer alır.
Dengeli tasarımı ile Osmanlı mimarisinin en etkileyici örneklerinden biri olan avlunun ve klasik normların hazırlayıcısı olan minarelerin kütleye bütünlenişi de çok başarılıdır. Evliya Çelebi'nin nakışlarından övgüyle bahsettiği minarede, kabartma bezemeler hareketlilik katmıştır.
Fas'ın en büyük camisi olan II. Hasan Camii, aynı zamanda dünyanın da en büyük camilerinden biri. 1993 yılında yapımına başlanan cami, 25 bin kişilik iç kapasiteye, toplamda ise 105 bin kişilik bir kapasiteye sahip.
II. Hasan Camii, aynı zamanda 210 metrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun minareli camisidir.
Kota Kinabalu Camii – Malezya
Kota Kinabalu Şehir Camii, Malezya'nın Sabah eyaletinde yer alan Kota Kinabalu'da bulunuyor. Borneo Adasında ve Güney Çin Denizi üzerinde yer alan bu cami, şehrin ikinci ana ibadethanesi olarak biliniyor.
Miğferi andıran işlemeli mavi bir kubbesi ve dört minaresi bulunuyor. 1989 yılında inşasına başlanan bu cami, 2000 yılında ibadete açıldı. Mimari tasarımında, Medine'deki Mescid-i Nebevi'den esinlenilmiştir.