Arama

Dünyanın en ilginç 10 kütüphanesi

Kütüphaneler Haftası olması sebebiyle, dünya üzerinde, tasarımı ve içeriği ile göze çarpan, birbirinden ilginç on kütüphaneyi Fikriyat okuyucuları için derledik.

  • 1
  • 10
Stuttgart Şehir Kütüphanesi / Stuttgart Almanya
Stuttgart Şehir Kütüphanesi / Stuttgart Almanya

Eun Young Yi adlı Koreli mimarın tasarladığı bu kütüphane 2011 yılından beri hizmet veriyor. Kimi çevrelerce kütüphanenin şekli Rubik küplerine benzetiliyor.

İlk 4 kat klasik bina şeklindeyken, üstteki 5 kat cam kaplamalı bir piramit formundadır. Ziyaretinizi bekleyen kütüphanenin iç yapısı çok güzel dizayn edilmiş ve mavi kanepeleri iyi bir kitapla rahatlamak için ideal görünüyor.

  • 2
  • 10
Trinity Koleji Uzun Oda Kütüphanesi / Dublin İrlanda
Trinity Koleji Uzun Oda Kütüphanesi / Dublin İrlanda

İrlanda'nın en eski üniversitesi olan Trinity Koleji'nde yer alan bu kütüphane, 200.000 kitapla dolu raflarıyla ülkenin en büyük kütüphanelerinden biri.

Yapının Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti'nin yasal mevduat kütüphanesi olması; bu ülkelerde basılan tüm kitapların bir kopyasını barındırdığı anlamına geliyor. Bu nedenle her yıl 100 bin çalışma ekleniyor.

  • 3
  • 10
24 Saat Açık Mekanik Kütüphaneler / Pekin Çin
24 Saat Açık Mekanik Kütüphaneler / Pekin Çin

Çin'de bulunan otomat şeklinde dizayn edilmiş kütüphaneler ise günün her saati okurların hizmetinde. Makinalara belli bir miktar ücret yatırarak kitapları ödünç alınabiliyor.

  • 4
  • 10
Biblioburro Kütüphanesi / Kolombiya
Biblioburro Kütüphanesi / Kolombiya

Biblioburro, bir ayaklı kütüphane; 'Donkey Library', Türkçesiyle, Eşek Kütüphanesi…

Luis Soriano adlı bir öğretmenin fikri olan bu kütüphane, aynı öğretmen tarafından kırsal kesimde okuma oranını artırmak üzere hizmet ediyor. Öğretmen, boş zamanlarında kırsal kesimde gezici kütüphanesiyle insanlara kitap dağıtıyor.

  • 5
  • 10
Kenya Develi Kütüphane / Kenya
Kenya Develi Kütüphane / Kenya

Kenya Deve Kütüphanesi de, en az 'Donkey Library' kadar ilginç. Bir kamu kuruluşu olan Kenya Ulusal Kütüphane Servisi, 1985'ten bu yana ülkedeki okuma oranını artırmak amacıyla çöl boyunca kitap taşıyan kambur hizmet hayvanları ile kervanlar çıkarıyor yola.

3.500 kayıtlı üyenin olduğu kervan kütüphanesinde her çocuğun iki kitap ödünç alma hakkı var. 14 gün sonra, ellerindekini gelen kervanda yenileriyle değiştiriyorlar.

Kenya'nın ulusal bir politika olarak belirlediği ve yasa taslağı hazırlayarak hayata geçirdiği gezici kütüphane programı çerçevesinde, 1985 yılından bu yana develerle ülkenin kırsal bölgelerine kitap taşınıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN