Arama

Dünyanın en ilginç 10 kütüphanesi

Kütüphaneler Haftası olması sebebiyle, dünya üzerinde, tasarımı ve içeriği ile göze çarpan, birbirinden ilginç on kütüphaneyi Fikriyat okuyucuları için derledik.

  • 4
  • 10
Biblioburro Kütüphanesi / Kolombiya
Biblioburro Kütüphanesi / Kolombiya

Biblioburro, bir ayaklı kütüphane; 'Donkey Library', Türkçesiyle, Eşek Kütüphanesi…

Luis Soriano adlı bir öğretmenin fikri olan bu kütüphane, aynı öğretmen tarafından kırsal kesimde okuma oranını artırmak üzere hizmet ediyor. Öğretmen, boş zamanlarında kırsal kesimde gezici kütüphanesiyle insanlara kitap dağıtıyor.

  • 5
  • 10
Kenya Develi Kütüphane / Kenya
Kenya Develi Kütüphane / Kenya

Kenya Deve Kütüphanesi de, en az 'Donkey Library' kadar ilginç. Bir kamu kuruluşu olan Kenya Ulusal Kütüphane Servisi, 1985'ten bu yana ülkedeki okuma oranını artırmak amacıyla çöl boyunca kitap taşıyan kambur hizmet hayvanları ile kervanlar çıkarıyor yola.

3.500 kayıtlı üyenin olduğu kervan kütüphanesinde her çocuğun iki kitap ödünç alma hakkı var. 14 gün sonra, ellerindekini gelen kervanda yenileriyle değiştiriyorlar.

Kenya'nın ulusal bir politika olarak belirlediği ve yasa taslağı hazırlayarak hayata geçirdiği gezici kütüphane programı çerçevesinde, 1985 yılından bu yana develerle ülkenin kırsal bölgelerine kitap taşınıyor.

  • 6
  • 10
Japon Resim Kitapları Kütüphanesi / İvaki Japonya
Japon Resim Kitapları Kütüphanesi / İvaki Japonya

Bu kütüphane ise Japonya'daki okul öncesi yaştaki çocukların yararlanması için kurulmuş ve Tadao Ando adlı bir mimar tarafından tasarlanmış bir çocuk resim ve boyama kitabı kütüphanesi.

Boyama kitaplarıyla dolu bu kütüphaneye gelen çocuklar, kitaplar ve boya kalemleri eşliğinde eğlenceli zaman geçiriyorlar.

  • 7
  • 10
Stockholm Halk Kütüphanesi / Stokolm İsveç
Stockholm Halk Kütüphanesi / Stokolm İsveç

Gunnar Asplund adlı bir mimarın tasarladığı kütüphane 1928 yılında kurulmuş. Kütüphane ayrıca İsveç'in açık raf sistemiyle oluşturulmuş ilk kütüphanesi konumunda.

Kütüphanenin mimarı Gunnar Asplund, kütüphaneyi yapacak mimarlar için yarışma düzenlemek amacıyla işe alındı. Kütüphanenin mimarı Gunnar Asplund, kütüphaneyi yapacak mimarlar için yarışma düzenlemek amacıyla işe alınmış.

Kütüphaneler hakkında yeterli donanıma sahip olan Asplund, Stockholm Kütüphanesi hakkında da en iyi fikri ortaya koymuş ve mimarlar arasında yapılacak olan yarışma iptal edilerek kütüphaneyi yapma görevi Gunnar Asplund'a verilmiş.

1928'den beri hizmet veren Stockholm Halk Kütüphanesi, şehrin en dikkat çeken yapılarından biri sayılmakta. Bölgedeki açık raf sistemli ilk kütüphane olan Stockholm Halk Kütüphanesi'nde diğer kütüphanelere kıyasla kişiler, görevliden yardım istemeden, istediği kitabı alabilme olanağına sahip.

Bu denli ihtişamlı bir yapıda özgürce gezip, merak ettiğiniz her bir kitabı inceleyebilmek ömrünüzde bir kez olsun yapmanız gereken şeylerden biri.

  • 8
  • 10
Boston Halk Kütüphanesi / Boston ABD
Boston Halk Kütüphanesi / Boston ABD

1848 yılında kurulan bu kütüphane kuzey Amerika'nın en büyük ikinci kütüphanesi konumunda. 24 milyon kitaptan oluşan arşiviyle Boston Halk Kütüphanesi ülkenin en büyük kütüphanelerinden birisi olarak biliniyor.

Farklı bir atmosfere sahip kütüphanenin raflarında dizilen kitaplara göz gezdirirken zamanın nasıl bu kadar hızlı akıp gittiğini anlayamayacaksınız. Kütüphanenin avlusunda yer alan havuzun kenarında oturarak açık havada kitap okuma aktivitesi de burada yapılabilecekler arasında.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN