Dünyanın en gizemli kütüphaneleri
Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Fakat bazı kütüphaneler, günümüze değin gizemi çözülememiş sırları barındırıyor. Ne yazık ki bu bilgi hazinelerinin birçoğu zamanla kayboldu. Sizler için dünyanın en gizemli kütüphanelerini sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 18.11.2018
12:02
Güncelleme Tarihi: 02.02.2020
11:57
KİTAPLAR NEDEN MAĞARAYA GÖMÜLDÜ?
Araştırmacı Lenny Wolfe de antik kütüphaneye Afgan Genizalarındaki araştırmaların bir parçası olarak denk geldi. Mısır'da bulunan ve daha geniş koleksiyonlar olduğu ipucunu veren 30.000 elyazmalık depoya da bir referans vardı. Bu koleksiyonun niçin bin yıl önce bir mağaraya gömüldüğü ise bir sır olarak kaldı.
ASURBANİPAL’İN KRALİYET KÜTÜPHANESİ
1850'lerde Ninova'da kazı yapan arkeologlar dünyanın en eski kraliyet kütüphanesini keşfetti. Asurbanipal Kütüphanesi 30.000'den fazla çivi yazılı kil tablet barındırıyor. Tabletler edebi eserleri, teknik belgeler ve hükümet kayıtlarını içeriyor. Çok fazla sayıdaki bu tabletler Asurbanipal Kütüphanesi'ni dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri yapıyor. Aynı zamanda da kütüphane olduğu kesinlikle kanıtlanabilen, dünyanın ilk kütüphanesidir. Kralın kişisel kütüphanesi ise bir dizi tıp, şiir, coğrafya, bilim ve büyü metni içeriyor. MÖ 668'ten 627'ye kadar hükmeden Asurbanipal, Yeni Asur İmparatorluğu'nun son büyük hükümdarıydı. Topraklarına İran, Babil, Suriye ve Mısır'ı katarak çok geniş sınırlara ulaştı. Ninova Kraliyet Kütüphanesi ise kralın en büyük başarılarından biri olarak düşünülüyor.
BİNBİR GECE MASALLARININ İLK ÖRNEĞİ BURADA
Yaradılış, Gılgamış, Irra, Etana ve Anzu gibi geleneksel Mezopotamya destanlarının günümüze kadar gelebilmesinde bu kitaplık büyük bir rol oynadı. Kitaplıkta; el kitaplarının, bilimsel metinlerin ve Bin Bir Gece Masalları'ndan birinin ilk örneği olan "Nippur'la Yoksul Adam" gibi bazı halk öykülerinin bulunması, bu kitaplığın sadece kâhinlerin ve kralın manevi esenliğinden sorumlu kişilerin gereksinimleri için kurulmuş olmadığını gösterir.
CELSUS’UN KAYIP KÜTÜPHANESİ
İzmir'in Antik döneme ait kalıntılarıyla bilinen Efes bölgesinde yer alan Celsus Kütüphanesi, antik dünyanın en gizemli kütüphanelerinden biri. Tiberius Julius Aquila tarafından babası onuruna yaptırılan bu bilgi tapınağı, Efes Antik Kenti'nde yer alıyor. Yalnızca kitapların satın alımı için 25.000 altın para bağışlandığı bilinir.
Koleksiyon içerdiği 12.000 rulo ile Klasik Antikitenin üçüncü büyük kütüphanesi konumunda ama bu eserlerden hiçbiri MS 262'de kütüphane harap olduğu için günümüze gelemedi. Goth'ların bu bilgi mabedini yakıldığı iddia edilirken aynı zamanda kütüphanenin bir depremde yıkıldığını söyleniyor. Kütüphanenin yönetimi ya da içeriği hakkında hiçbir kayıt olmasa da, muazzam mimarisi bir zamanlar barındırdığı eserler ile ilgili ipuçları veriyor. Ön cephedeki heykeller bilgelik, bilgi, zekâ ve erdemi temsil ediyor.