Arama

Dünyanın en gizemli kütüphaneleri

Kütüphaneler eski çağlardan beri insanlığın hizmetinde. Fakat bazı kütüphaneler, günümüze değin gizemi çözülememiş sırları barındırıyor. Ne yazık ki bu bilgi hazinelerinin birçoğu zamanla kayboldu. Sizler için dünyanın en gizemli kütüphanelerini sizler için derledik.

  • 5
  • 23
JOHN DEE’NİN KAYIP KÜTÜPHANESİ
JOHN DEE’NİN KAYIP KÜTÜPHANESİ

Kraliçe Elizabeth'in hokkabazı olarak tanınan ve gizemli kimliğiyle dikkat çeken John Dee aynı zamanda Shakespeare'in "Fırtına" adlı eserindeki sihirbaz Prospero karakterinin esin kaynağıydı. Dee o dönemde, İngiltere'de bulunan kitaplardan dikkate değer özel bir koleksiyon yaratabilmek için bütün İngiltere'yi gezdi. Kraliçe I. Elizabeth'e bağlı bir araştırmacı ve astrolog olan John Dee'nin koleksiyonunda 4.000 adet eser olduğu söyleniyor. Fakat bu seyahatleri sırasında kütüphanesi ve laboratuvarı yağmalandı. Bu felaketin ardından geriye yalnızca 100'ü aşkın kitap kaldı.

  • 6
  • 23
DEE'NİN ENDER KOLEKSİYONU
DEE’NİN ENDER KOLEKSİYONU

Dee'nin ender koleksiyonundan 100 kitap hâlâ British Museum'da sergileniyor. Koleksiyonun bilimsel ve büyüsel eserler içermesi bu ikisi arasındaki farkın o dönemin Avrupasında çok keskin olmadığını gözler önüne seriyor. 16. yüzyılın Avrupasında matematiğe ilgi duymak büyücülüğe ilgi duymak olarak görülebiliyordu. John Dee'in koleksiyonu kendisinin kitap kenarlarındaki boşluklara bolca aldığı notları da içeriyor. Bu karalamalar önemli metinler üzerindeki gözlemleri, simyaya dair düşünceleri, burçları ve hatta biyografik bilgilerden oluşuyordu.

  • 7
  • 23
MAGOA GİZLİ KÜTÜPHANE MAĞARASI
MAGOA GİZLİ KÜTÜPHANE MAĞARASI

1900'de Taocu bir rahip Magoa mağaralarındaki yerleri temizlerken gizli bir kapı buldu. Bu kapının ardında küçük bir mağaranın içinde binlerce antik elyazması ve resim vardı. Bu mağara 9. yüzyılda inşa edilmişti. Uzmanlar Kütüphane Mağarası'nın 11. yüzyılda mühürlendiğine inanıyor. Bu mağara Çin'in Gansu eyaletinin Dunhuang şehrinin 25 km güneydoğusunda Mingsha dağı eteklerinde yer alır.

Wang bulduklarını yerel otoritelere bildirse de kimse ilgilenmedi. Fakat Yıllar Wang'ın çabalarıyla 20. yüzyılda Çinli yetkilileri belgelerin önemine ikna etmeye yetti. Mağaralarda bin yıllık bir dilimi kapsayan süreç içinde yapılmış Budist sanatın önemli örnekleri bulundurur.

  • 8
  • 23
ESKİ VE ORTA ÇAĞLARIN ANSİKLOPEDİSİ
ESKİ VE ORTA ÇAĞLARIN ANSİKLOPEDİSİ

Buradaki gizemli kütüphanede 50 binden fazla tarihi eser korunmuştu. 4. ve 11. yüzyıla ait bu tarihi eserler, Çin, Orta Asya, Güney Asya ve Avrupa ülkelerinin tarihi, coğrafi, siyasi, milli, askeri ve dilbilimle ilgili yazıları, edebiyatı, sanatı, dini, tıp ve ilaç, bilim ve teknoloji de dâhil hemen hemen tüm alanları kapsıyordu. Bu eserler, bundan dolayı, "Eski ve Orta Çağların Ansiklopedisi" olarak adlandırıldı.

  • 9
  • 23
DUVARDAKİ KÜTÜPHANE
DUVARDAKİ KÜTÜPHANE

1907'de Macar bir araştırmacı elyazmalarının büyük bir kısmını satın aldı. Ertesi yıl Fransız arkeolog Paul Pelliot da benzer bir anlaşma yaptı. Aynı zamanda Batılı bilim adamları, bu mağaradaki duvar resimlerini, "duvardaki kütüphane" olarak adlandırır. 1961'de Çinli yetkililer Mogao'nun önemini anladılar ve Budist mağara tapınaklarının ulusal anıtlar olduğunu ilan ettiler. 1987 yılında "Dünya Mirasları Listesi'ne alındı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN