Arama

Dünyanın sekizinci harikası 'Toprak Askerler'

Çin'de yaklaşık 2 bin 200 yıl önce siyasi birliği sağlayan İmparator Çin Şıhuang'ın yaptırdığı "Toprak Askerler" asırlardır tarihe meydan okuyor.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Toprak Askerlerin inşası eski Çin Hükümdarı Qin Şhi Huang'ın ölümüyle ilişkilendirilir. Çin'de Qin Hanedanlığı döneminden önce eski bir geleneğe göre hükümdar öldüğünde hizmetkârları, savaş malzemeleri, askerleri, özel eşyaları ve hatta eşleri ile birlikte gömülürdü. Ancak Çin hükümdarı Qin Şhi Huang öldüğünde kendisi için askerlerinin ve hizmetkarlarının öldürülmesini istememiş ve kendisine diğer dünyada eşlik etmek üzere pişmiş toprak ve bronzdan askerler, savaş arabaları, hizmetkarlar ve diğer ihtiyaçlarının hazırlanmasını emretmiştir. Bu ordunun Çin'de ilklerin hükümdarı olarak bilinen Qin Şhi Huang'ın mezarını koruduğuna inanılır.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

"Toprak Askerler" ya da "Terra Cotta Ordusu" olarak bilinen ve M.Ö. 210 yılında yapılmış olan yer altı heykel ordusu, 1974'te Çin Halk Cumhuriyeti'nin Shaanxi eyaletine bağlı Xi'an yakınlarında bir çiftçi tarafından bulundu. Söz konusu ordunun "İlklerin İmparatoru" olarak bilinen Qin Shi Huang'ın mezarını koruduğuna inanılır. Yeraltı ordusunun bulunduğu bölgede yer alan Li San dağının, Uzakdoğu doğada var olan yaşam enerjisini, yaşanılan mekânlarda harekete geçirme yöntemlerini gösteren eski bir Çin öğretisi olan Feng Shui felsefesine göre seçildiği bilinir.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Yapılan heykellerin sayısının, yaklaşık 7.000 savaşçı, 130 tahta savaş arabası, 500 yük atı ve 150 süvari atı olduğu tahmin edilir. Tarihçi Si Maqian'in kaydettiğine göre, Qin Shi Huang henüz hayattayken M.Ö. 246 yılında başlanan mezarının inşası 30 küsür yıl sürüp inşaatta 700 bin kişi çalıştırıldı.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Toprak Askerler, 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine alınan, 2011 yılında üç ek müzenin açıldığı ve hâlâ eserlerin çıkarılmaya devam ettiği 2200 yıllık bir hazinedir. Dev çukurlar içerisine gömülen savaşçılar, atlar, tahta savaş arabalarından oluşan bu görkemli ordunun yapılabilmesi için binlerce ustanın emeğinden yararlanıldı. Figürlerin renklendirilmesinde, birtakım renkler ve çeşitli mineraller kullanılmıştır. Kırmızı, yeşil, beyaz, sarı gibi zengin bir renk paletiyle boyanan figürler, tüm ihtişamıyla göz kamaştırır.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Yapılan analizlere göre; kilden figürler odun ateşi ile ısıtılan fırınlarda 950-1.050°C sıcaklıklar arasında pişirilmiş. Pişme sonucunda dayanıklılık kazanan figürler, rütbelerine göre çukurlardaki koridorlara özenle yerleştirildi. Ayrı ayrı kalıplanan baş, kol ve gövde, kil şeritler aracılığı ile birbirine eklemlendirildi. Yüz ve giysideki detaylar daha sonradan işlenmiş, kaba modellerin üzeri ise, ince bir astar tabakasıyla renklendirildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN