Arama

Dünyanın sekizinci harikası 'Toprak Askerler'

Çin'de yaklaşık 2 bin 200 yıl önce siyasi birliği sağlayan İmparator Çin Şıhuang'ın yaptırdığı "Toprak Askerler" asırlardır tarihe meydan okuyor.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Yapılan analizlere göre; kilden figürler odun ateşi ile ısıtılan fırınlarda 950-1.050°C sıcaklıklar arasında pişirilmiş. Pişme sonucunda dayanıklılık kazanan figürler, rütbelerine göre çukurlardaki koridorlara özenle yerleştirildi. Ayrı ayrı kalıplanan baş, kol ve gövde, kil şeritler aracılığı ile birbirine eklemlendirildi. Yüz ve giysideki detaylar daha sonradan işlenmiş, kaba modellerin üzeri ise, ince bir astar tabakasıyla renklendirildi.

Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklıdır; ancak askerlerin yüzlerinde sadakat, cesaret, bağlılık ve kararlılık açıkça gözükür. Heykellerin yüzlerinin birbirine benzememesi birkaç heykeltıraş tarafından değil, birçok sanatkâr tarafından yapıldığını açıkça ortaya koyar. Genel olarak; heykellerin bulunduğu geniş alanda, ön safta soldan sağa doğru üç sıra asker ve başlarında subayları dizilidir.

  • 10
  • 25
Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Çukurların birinde de imparatorun merasim taburu kendi düzeni içinde bulunuyor. Askerlerin yanında döneme ait 10 bin civarında bronz silah da duruyor.

  • 11
  • 25
Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

En önde hücum savaşçıları, arkalarında dörderli yürüyüş kolu halinde dizilmiş okçular, piyadeler ve savaş arabaları ile motorize savaşçılar bulunur. Bu askerler, 12 yürüyüş koluna ayrılır ve askerlerin aralarında bölmeler bulunur. Yerleşme düzeni; savaşa ve imparatorlarının vereceği emre hazır bir şekilde imparatorlarını bekleyen askerlerin toplu düzenidir.

  • 12
  • 25
Dünyanın sekizinci harikası  ’Toprak Askerler’

Ölümsüzlüğe inanan Qin Shi Huang, öldükten sonra da yönetimi sürdürmek istedi; ancak Qin Shi Huang'ın ölümünden yalnızca üç yıl sonra, Qin İmparatorluğu, köylü ayaklanmasıyla yıkıldı. Çin imparatorlarının mezarları arasında en çok değerli eserin gömülü bulunduğu Qin Shi Huang'ın mezarı, 2 binden daha uzun süredir Çin tarihine tanık oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN