Arama

Dünyanın seyrini değiştiren çizimler

Zaman geçmişten bugüne birikimle ilerler. Bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok detay geçmişte bir yerlerde saklanmıştır. Mağara duvarlarındaki resimlere bile baktığımızda şimdiyi görmek mümkündür. Sizler için dünyayı değiştiren o çizimleri listeledik.

  • 12
  • 19
Mimarlık Üzerine Dört Kitap – Andrea Palladio
Mimarlık Üzerine Dört Kitap – Andrea Palladio

Antik dönem estetiğini Rönesan'ta yeniden dirilten Palladio'nun eserleri bugün hâlâ dönemin en ihtişamlı yapıları arasında yer alıyor. Şehir sarayları, kiliseler ve dev sütunlu simetrik yapılarla mimaride Avrupa'ya gerçek zamanlı bir Rönesans yaşatan Palladio, 2010 yılında "Mimar Sinan İstanbul'da Palladio'yu Ağırlıyor" sergisiyie ülkemize de misafir olmuştu.

  • 13
  • 19
Ay Çizimleri – Galileo, 1610
Ay Çizimleri – Galileo, 1610

Ünlü gök bilimcinin teleskopuyla yaptığı ay gözlemleri sonucunda ortaya çıkardığı çizimler o zaman için oldukça tartışılmıştı. Çizimlerin üzerinde görülen girinti, çıkıntılar insanları fazlasıyla şaşırttı. O güne kadar ay yüzeyinin dümdüz ve pürüzsüz olduğuna inanılmıştı.

  • 14
  • 19
Tarihin Çizimi – Joseph Priestley, 1769
Tarihin Çizimi – Joseph Priestley, 1769

Uygarlığın oluşumu, kurulan, yıkılan uygarlıklar ve milletlerin bir skalada gösterildiği bu ünlü çizimde Priestley dünya tarihi içindeki en önemli dilimin 18'inci yüzyıl olduğuna inanır. Çizimde yüz altı ayrı olay ve bölgede, hepsi bir arada bir tarih cetveli sunulur. Konu edilen ülkeler ve bölgeler: İskandinavya, Polonya, Rusya, İngiltere, İspanya, Fransa, Türkiye Avrupa kısmı, Türkiye Asya kısmı, Almanya, İran, Hindistan, Çin, Afrika ve Amerika.

  • 15
  • 19
Kübizm ve Soyut Sanat – Alfred Barr, 1936
Kübizm ve Soyut Sanat – Alfred Barr, 1936

Barr'ın etkileyici çizimi, kübizm akımının modernizm içinde oynadığı rolü kendine has diliyle gösteriyor, anlatıyor, açıklıyor, göze sokuyor. Artık hangisi uygun görülürse. Bu şema bugün hâlâ 20.yüzyıl modernizminde bir dönüm noktası olarak görülmekte.

  • 16
  • 19
Intel 4004 İşlemci (Ted Hoff, Stanley Mazor, Masatoshi Shima, Federico Faggin, Philip Tai, Wayne Pickette), 1971
Intel 4004 İşlemci Ted Hoff, Stanley Mazor, Masatoshi Shima, Federico Faggin, Philip Tai, Wayne Pickette, 1971

Bilgisayar dünyasının unutulan dahilerinden olan Wayne Pickette, Intel'in Japon Busicom firmasıyla yürüttüğü ortak bir projede ilk mikrobilgisayar işlemci mimarisini bu kağıda çizmiş. Bu tasarımda tek bir çip işlemci olarak kullanılabiliyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN