Dünyanın seyrini değiştiren çizimler
Zaman geçmişten bugüne birikimle ilerler. Bugün hayatımızı kolaylaştıran birçok detay geçmişte bir yerlerde saklanmıştır. Mağara duvarlarındaki resimlere bile baktığımızda şimdiyi görmek mümkündür. Sizler için dünyayı değiştiren o çizimleri listeledik.
Giriş Tarihi: 10.06.2019
09:29
Güncelleme Tarihi: 10.06.2019
10:07
En eski duvar çizimleri,aralarında Altamira, El Castillo ve Tito Bustillo'nun da bulunduğu 11 mağara 2012 yılında keşfedildi. Bu çizimler, 40 bin 800 yıl önceye dayanan desenler kırmızı noktalardan oluşuyor. Ancak bunlar Chauvet Mağarası'ndaki kadar düzgün figürler ve net resimler değil. İki keşif de insanoğlunun tarihi açısından önemli bulgular içeriyor. 41 bin yıl önce Avrupa'da insanların evrimsel kuzenleri Neandertaller hüküm sürüyordu. Bu bulgular onların yetenekleri ve yaşamlarıyla ilgili bilgileri ortaya çıkaracak.
Napolyon'un 1798 yılındaki Mısır Seferi sırasında tesadüfen bir Fransız askeri tarafından bulunan bu taş sayesinde Hiyeroglif yazının sırları çözülmüş. Üç ayrı Mısır tapınağında okunabilmesi amacıyla üç ayrı dilde yazılan taş sayesinde Mısır halkı, Mısır asilleri ve Yunanlılar yapılan antlaşmayı okuyabilmişler. 1814 yılında İngiliz Thomas Young taşın Yunanca kısmıyla yaptığı kıyaslamalar sonucunda Eski Mısır' dillerini çözmüş böylece "Egyptology" yani böylece Eski Mısır bilimi doğmuş. İnsanlık tarihinin önemli bir kısmına bu yazıt sayesinde ışık tutulmuş. M.Ö 196 yılına tarihlenen Rosetta günümüzde British Museum'da sergilenmekte.
Klaudyos Batlamyus (Klaudyos Ptolemaios) temelli gökyüzü haritası
MS 85 – 165 yılları arasında yaşayan ünlü fizik, coğrafya ve gök bilimci Batlamyus'un çalışmaları bu alanlardaki gelişmelere öncü olmuştur. Onun çalışmalarına göre evren küreseldir ve yerküre bu evrenin merkezinde hareketsiz olarak durur. Ay, Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter, Satürn ve sabit yıldızlar yerin çevresinde, muntazam hızlarla, dairesel hareketler yaparlar ve gök kubbede devinirler. Resimdeki harita bu teoriye göre çizilmiş olan Portekizli Bartolomeu Velbo'ya aittir.
Vitruvius Adamı – Leonardo da Vinci, 1487
Belki de yüzyılların en çok bilinen çizimi. Da Vinci'nin insan bedeninin altın oranı adına yaptığı anatomi çalışmaları sonrası çizdiği bu eskiz "Rönesans Adamı" olarak da bilinir. Çizimin ismi MÖ 1'inci yüzyılda yaşamış Romalı mimar Vitruvius'tan gelmiştir. Tarihin bu ilk mükemmel mimarı eserlerinde altın oran peşinde gitmiş ve mimarlık için "Utilitas, Firmitas, Venustas" "Kullanışlılık, sağlamlık, güzellik" prensiplerini belirlemiş.
İlk Emojiler – Puck Magazine, 1881
Neşe, melankoli kayıtsızlık ve şaşırma görselleri ilk defa Puck adlı derginin Mart 1881 sayısında duyguların tipografisi olarak açıklamalı olarak basılmış.