Arama

Dünyanın tren geçmeyen tek istasyonu

Osmanlı döneminde, Mısır Valisi olarak atanan Abbas Hilmi Paşa, 1905'te Dalaman'daki Sarsala Koyu'na gelir ve bölgenin güzelliğine hayran kalır. 1874'te buradaki alana bir av köşkü, Valisi olduğu Mısır'ın İskenderiye şehrine de tren istasyonu yaptırmak ister ve planları Fransızlara verir. Fransızların av köşkü ile tren garı projelerini karıştırması sonucu gar, Mısır yerine Dalaman'a yapılır ve "dünyanın tren geçmeyen tek istasyonu" olarak bilinen bu ilginç eser ortaya çıkar.

🔸 Dalaman'da trenin hiç uğramadığı gar binası ilginç bir hikayeye dayanıyor; şöyle ki: Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Mısır Valisi olarak atanan ve görev yapan Abbas Hilmi Paşa, 1905'te Dalaman'daki Sarsala Koyu'nu ziyarette bulunur.

🔸 Bölgeyi ziyareti ile hayranlığını gizleyemeyen Paşa koydan Dalaman'a kadar yol yaptırır. Yolun iki kenarına da Mısır'dan getirilen okaliptüs ağaçlarını diktirir ve burayı inzivaya çekilebilinecek bir yaşam alanına çevirir.

Türkiye'nin görülmesi gereken 10 köyü

🔸 1874 yılında Dalaman'ın mülkiyetini kendisine geçirerek sahibi olan Hilmi Paşa, arazilerde çalışmaları için çok sayıda Mısırlı ve Sudanlı işçi getirir.

🔸 Paşa, 1908'de Dalaman'a av köşkü, Valisi olduğu Mısır'ın İskenderiye şehrine de tren istasyonu yaptırmak ister ve planları Fransızlara verir. Fransızların av köşkü ile tren garı projelerini karıştırması sonucu tren istasyonu Mısır yerine Dalaman'a yapılır. Böylelikle "dünyanın tren geçmeyen tek istasyonu" olarak bilinen bina yapı ortaya çıkar.

Mısır'ın antik mezarlığı: Beni Hasan

🔸 Binanın bir karışıklık nedeniyle av köşkü olacakken tren garı olarak inşa edilmesi, pek çok kimse tarafından Fransızların siyaset stratejisi sonucunda ortaya çıktığı iddia ediliyor.

🔸 Tren istasyonu ile av köşkü tasarımının mimari olarak birbirinden oldukça farklı olması, Anadolu ve Mezopotomya'da kirli emeller içerisinde olan Fransızların ulaşıma engel olmak amacıyla böyle bir faaliyet yürüttüğü iddiaları güçlendiriyor.

Fransa'da Müslüman karşıtlığının tezahürü: Kurumsal İslamofobi

🔸 1908 yılında yapımı tamamlanan ve 120 yıllık geçmişi boyunca aslına uygun şekilde faaliyetlerine devam eden "dünyanın tren geçmeyen tek istasyonu" 1935'den 1950 yılına kadar devlet ziraat işletmelerine, 1984 yılına kadar devlet üretme çiftliğine hizmet eder.

🔸 Yapıldığı dönemdeki mimariye bağlı kalınarak restore edilen yapı, ilginç hikayesi ve özgün mimarisiyle bölgede meşhur bir simgesel öğe haline gelir.

Karahanlıların simgesi: Özgön kulesi

🔸 Paşa'nın diktirdiği okaliptüslarla ve ağaçlarla donatılı güzide alanın restorasyonuna, 2012 yılında Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan alınan izinle başlanır.

🔸 Restorasyonun ardından alan ve bina Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) devredilir. 33 bin dekar arazisinin 6 bin 660 dekarında narenciye, 10 bin dekarında buğday ekimi yapılan bölge böylelikle ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaya başlar.

İslam'da tarım ve ticaretle ilgili 20 çarpıcı bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN