Dünyanın Yeni 7 Harikasını biliyor muyuz?
Dünya üzerinde, antik dönem içerisinde insan eliyle yapılmış birçok eser bulunuyor. Kimi mimarisiyle, kimi olağanüstü teknikleriyle, kimi ise gizli kalmış sırlarıyla birbirinden ilginç detaylar barındırıyor. Bundan 11 yıl önce bugün, Portekiz'in başkenti Lizbon'da "Dünyanın Yeni 7 Harikası" ilân edildi. Peki, o listede hangi eserlerin olduğunu biliyor muyuz?
Giriş Tarihi: 10.07.2019
12:47
Güncelleme Tarihi: 10.07.2019
12:49
İnka İmparatoru Pachacutec Yupanqui, 15'inci yüzyılda Machu Picchu yani "Eski Dağ" olarak bilinen dağda, bulutlar içinde bir şehir inşa ettirdi. Bu muhteşem yerleşim merkezi And platosundan başlayarak balta girmemiş Amazon ormanlarının Urubamba Nehrine kadar uzanıyordu.
İspanyol istilacılar, 1532 yılında buraları işgal ederken, sık dağlar arasında kalan bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmedi ve bu sayede zarar görmedi.
Machu Picchu 200'den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3 bin basamağı bugün hâӀâ oldukça iyi durumdadır.
İnkalar tarafından çiçek hastalığı salgınından dolayı terkedilen Machu Picchu, İspanyolların İnka İmparatorluğunu ele geçirmelerinden sonra üç yüz yıl boyunca "kayıp" olarak kaldı ve 1911 yılında Hiram Bingham tarafından tekrar bulundu.
2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilen Machu Picchu'yu, 2024 yılında 5,8 milyondan fazla kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Machu Picchu'da ziyaretçiler, değişen hava basıncına karşı uyarılıyor ve yüksek rakımdan kaynaklanan, baş dönmesi, sindirim yavaşlaması ve halsizlik sorunlarına karşı duyarlı olmaları isteniyor. Kentteki otellerde de nefes almakta yaşanan zorluklar nedeniyle ücretsiz oksijen servisi yapılıyor.
Roma şehrinin merkezinde bulunan bu muhteşem amfi tiyatro başarılı lejyonerlerin ve Roma İmparatorluğu'nun onuruna inşa edildi. Komutan Vespasianus tarafından MS 72 yılında inşası başlatılan Kolezyum, MS 80 yılında Titus döneminde tamamlandı.
İmparatorlar, burada Roma halkını eğlendirmek için, daha çok da kendi eğlenceleri için gladyatör dövüşleri düzenlerdi. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden canlandırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu.
Bu arenanın sadece açılışında 5 bin hayvan öldürüldü. Tahminen o günden beri de, Kolezyum'da yaklaşık 1 milyon insan ve hayvan hayatını kaybetti.
2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilen Kolezyum, bugün Roma'nın en çok turist çeken eserlerinden biri.
Chichen Itza, Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nda, Valladolid ve Mérida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentiydi. Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesiydi.
Chichen-Itza'daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) Piramidi, 2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçildi.
Mayalar, bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdi. Dört cephesinin her birinde 91 basamak yer alması, böylece 4x91'le bulunan 364 sayısına en tepedeki düzlüğün (1) de eklendiğinde, yıldaki günlerin sayısı olan 365'i işaret etmesi bu örneklerin ilkidir.
Ayrıca, piramidi öyle bir konumlandırmışlardı ki, ilkbahar ve sonbahar ekinokslarının gerçekleştiği günlerde, piramide gelen güneş ışıkları, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusu sayesinde S'ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde gölgeler oluşturur. İki başlı bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır. Yılanın bir özelliği vücudunun gökcisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S'ler çizebilmesidir.
Piramidi, inandıkları yeraltı âlemi katları sayısı gibi, 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdi ve piramidin tepesinden bakıldığında kentteki tüm yapılar görülebiliyordu.
Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde Corcovado Dağı üzerinde yer alıyor. Şehrin en önemli sembolü olan bu heykel, 1922'de Brezilya'nın kuruluşunun yüzüncü yılı şerefine başlatıldı ve 12 Ekim 1931'de resmi törenle açıldı.
Bu devasa heykel 30 metre yüksekliğinde ve 8 metre yükseklikteki bir kaide üzerinde duruyor. Toplam ağırlığı 635 tondur. Yalnızca başı 3,75 metre yüksekliğindedir ve 30 ton ağırlığındadır. Açılmış kollarının genişliği ise 28 metredir.
Kurtarıcı İsa Heykeli projesini, Heitor Silva Costa tasarladı, Fransız heykeltıraş Paul Landowski ise, 5 yıl içerisinde hayata geçirdi. Yapımında inşaat malzemesi olarak beton, üzerinde katman olarak da sabun taşı (talk) kullanıldı.
2007 yılında Dünyanın Yeni Yedi Harikasından biri olarak seçilen Kurtarıcı İsa Heykelini, bugün yılda 1 milyon kadar turist ziyaret ediyor.
Fikriyat