Arama

Dünyayı geziyoruz: Kuleler

Dünyanın en ünlü kuleleri, sahip oldukları ünlerini üzerlerinde harcanan emeğe ve ilginç mimarilerine borçlu. Bulundukları yerlerin simgesi haline gelmiş bu kuleler, şehirlerin silüetine şekil verirken milyonlarca seyahatseveri de bir araya getiriyor. Sizler için, "Dünyayı geziyoruz" adlı yeni serimizde kimine merdivenle nefes nefese kalarak çıkılan, kimineyse asansör kullanarak tüm şehri kuş bakışı izleyebileceğiniz kuleleri derledik.

  • 7
  • 20
Pisa Kulesi - İtalya
Pisa Kulesi - İtalya

Bitirildiği tarihten itibaren, ilk 5 yılını dik durarak geçiren, 3. katının tamamlanmasından sonra, güneye doğru eğilmeye başlayan Pisa Kulesi, Mucizeler Meydanı olarak bilinen Piazza dei Miracoli'de, aslında şehir katedralinin çan kulesi olarak yapılsa da ondan ayrı olarak, 1173'te inşa edildi.

* Galileo'nun düşme kanunlarını ispat etmek için milli gurur sembolü olarak kabul edilen Pisa Kulesi'nden faydalandığı biliniyor.

Dünya tarihini değiştiren ilkler

1173 yılında yapılan kulenin temeli genel olarak mermer ve kireçten oluşmaktadır. Yuvarlak bir temel üzerine inşa edilen Pisa Kulesi ince kum, deniz kabukları ve kil kullanılarak inşa edilmiştir. Kulenin güney tarafındaki toprak daha sıkıştırılabilir bir yapıya sahiptir.

Ancak yıllar geçtikçe kule batmak yerine eğilmeye başlamıştır. Aslında kulenin ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kaldığı için Pisa Kulesi yıkılmıyor.

  • 9
  • 20
Big Ben - İngiltere
Big Ben - İngiltere

Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesidir. Big Ben, bilinenin aksine saat kulesinin ismi değil, kulenin içinde bulunan çana verilen isimdir. Kulenin aslında ismi 2012 yılında Elizabeth kulesi olarak değiştirilmiştir.

* Kule zamanla eğiliyor. 0.004 derece eğildiği tespit edilen kule için bu tadilatta çözüm üretilecek.

  • 10
  • 20

Big Ben, Londra'daki en popüler yapılardan biri olarak bilinir. Ancak aslında Big Ben, saat kulesinin içindeki çanın ismidir. Kulenin çanları, yanındaki bir insanı baştan aşağı titretecek kadar güçlü ses çıkarır.

Saat kulesinin içine, büyük zillerin yanına girmek için gereken şart ise Büyük Britanya vatandaşı olmak.

  • 11
  • 20
Kutub Minar - Hindistan
Kutub Minar - Hindistan

Başlangıçta özel bir adı yokken sonraları 1235'te yakınına gömülen Çiştî şeyhi Kutbüddin Bahtiyâr'dan dolayı bu adla anılır olmuştur. Hint-İslâm mimarisinin şaheserlerinden biri olup dünyanın en yüksek ve en güzel minaresi kabul edilir.

* Kutub Minar, Tac Mahal'den sonra ülkenin en çok ziyaret edilen ikinci yapısıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN