Arama

Ecdadımızın hayır niyetini barındıran Gaznevi Vakfiyesi

Gazze'de yeşeren Türk sanatı, kendisinden sonra gelişen Büyük Selçuklu ve Hindistan Türk-İslam sanatlarına ilham kaynağı oldu. Yakın zamanlara kadar hayatı hakkında hiçbir bilgi bulunmayan Mahmut Gaznevi, "şair, kat'ı sanatkârı, minyatürcü ve müzehhib" sıfatları ile dikkat çeken önemli bir meçhul hazineydi. Yeni bulunan arşiv belgeleri sayesinde kendisi artık biliniyor.

  • 5
  • 16
GAZNEVİ VAKFİYESİ
GAZNEVİ VAKFİYESİ

Gaznevî'nin kendi mülkü olup Tahtakale yakınlarında ve Demirtaş Mahallesi'nde bir tarafı kutucu dükkanları arsası, bir miktarı Hekim Kutbeddin Vakfı'na ait arsaya yıllık 1230 akçe, huzuruna yıllık 720 akçe, Altıpoğaça Vakfı'na yıllık 540 akçe, Ayasofya Vakfı'na yıllık 140 akçe vererek arsalarını satın aldım. Bu arsalar üzerine mütevellilerin de izniyle 11 kargir oda, tahtanî 6 kârgir oda, zeminde 4 mahzen, yine dört tane alt katta mahzen, iki dükkan, bir su kuyusu, bir kargir mektep ve kapı yakınında bir tahtanî oda ve kapı arasında dükkan ve avlu içinde alt ve üst bir oda ve iki fevkani kenif ve iki tahtani kenif ve havlu ve üçlü kargir musluğu içine alan iş han'ımı bütün her şeyle… Sırf Allah rızası ve Resülullah'ın ruhu için ebediyen vakfettim. Ve şunları şart koştum:

Adı geçen hanın odaları, mahzenleri ve dükkanları gerçek değerleri üzerinden ve peşin olarak piyasa değerinden isteyenlere kiraya verilsinler.

Bunlardan hâsıl olacak gelirlerle adı geçen mektepte edepli, hünerli, akıllı, uğurlu, çok güzel tecvid bilen bir Kur'an ehli, çocuklara muallim olup cuma ve bayram günleri hariç çocuklara Kur'an-ı Kerim öğretsin. Bu hizmet karşılığı günlük on akçe verirsin.

Emin ve dindar bir kişi mektep halifesi olsun. Hizmetine karşılık 5 akçe verilsin.
Yazıda alem olmuş bir kişi mektepte okuyan çocuklara imla ve yazı öğretsin ve yevmiye olarak da iki akçe alsın.

Bu mektepte okuyan çocuklardan seçkin üç tanesi bu mektebin her köşesinde biri oturup diğer çocuklara önce öğretici, daha sonra mektep halifesi, daha sonra da bunlara muallim denilsin. Bu şekilde Kur'an-ı Kerim talim ettirilip buna mukabil bu üç kişinin her birine günlük ikişer akçeden altı akçe verilsin. Onlar ayrıca her gün sesli olarak üçer İhlas-ı Şerif bir Fatiha-i Şerif okuyup sevabını ruhuma hediye etsinler. Hoca ve halife de her gün bu çocukları bırakacakları (derslerin bittiği saatte) birer Fatiha okuyup sevabını ruhuma bağışlasınlar.

Bu mektepte okuyan fakir çocuklardan mahal ve müstahak olanlar mütevellinin tasvibi ile medreseye su getirsinler. Bu hizmeti yaptıktan sonra etraftaki çer çöpü de toplayıp mektebi açıp kapayarak bir de kapıcılık hizmetini de bunlar yapsınlar. Bu hizmetlere karşılık bunlara 3 akçe ödensin.

Ayrıca her gün vakıf gelirlerinden üç akçe ayrılıp mütevellinin elinde hazır bulunsun. Bu biriken akçeler ile muallim haneye senelik kömür alınıp kışın bina ısıtılsın.

Yine her gün iki akçe ayrılıp mütevellinin elinde bulunsun. Bu akçelerle de mektepte okuyan muhtaç çocuklardan 30 kişiye birer kapama, mest, pabuç ve fes alınarak giydirilsin.

Yine her gün dört akçe ayrılıp mütevellinin elinde tutulsun. Bu para otuz çocuktan fazla olup da elbise verilmeyen çocuklara dağıtılsın.

Yine her gün bir akçe ayrılıp mütevellinin elinde hazır bulunsun. Bu para ile de mektebe lazım oldukça bardak, testi, süpürge alınsın.

Her gün ayrılan ikişer akçeden hasıl olan para ile mürekkep alınıp bu mürekkebi mektepte okuyan talebe kullansın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN