Edebiyatımızın önemli yazar ve şairlerinin müzeye dönüştürülen evleri
Mehmet Akif'in, Safahat'ı ve İstiklal Marşı'mızı yazdığı veya Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Otuz Beş Yaş" şiirini kaleme aldığı evlerin, daha sonraları bir müzeye dönüştüğünü biliyor muydunuz? Sizler için Sait Faik, Mehmet Akif, Rıfat Ilgaz başta olmak üzere evleri müzeye dönüştürülen önemli yazar ve şairlerimizin "müze evleri" hakkındaki bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 05.05.2019
15:37
Güncelleme Tarihi: 10.01.2020
12:58
SAİT FAİK ABASIYANIK (1906 – 1954), BURGAZADA
Sait Faik, hem geleneksel Türk hikâyesini modernist bir çizgiye taşıması hem de kendinden sonraki yazarları etkilemesi açısından Cumhuriyet dönemi Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerinden biri. 1939 yılında babasının ölümü üzerine, kışları Şişli'de, yazları Burgazada'da yaşamaya başlayan Sait Faik Abasıyanık, yaşamının özellikle son 10 yılını adada geçirir ve ada günlerinden geriye ölümsüz eserlerden oluşan paha biçilmez bir miras bırakır. Sait Faik'in anılarına tanık olunan müze, kendisinin vasiyeti sayesinde ücretsiz olarak gezilebiliyor.
Müze, ilk olarak 22 Ağustos 1959 tarihinde açıldı. 1964 yılından bu yana Darüşşafaka Cemiyeti'nin sorumluğunda olan müzede, yazarın bugüne kadar tam olarak elden geçirilmeyen ve büyük bir kısmı eski yazı olan çok sayıda el yazması, mektubu, notu, defteri, kişisel eşyaları sergilenmektedir.
RIFAT ILGAZ (1911 – 1993), CİDE, KASTAMONU
Rıfat Ilgaz'ın 1911 yılında Cide'de doğduğu ve çocukluğunun bir dönemini geçirdiği ev, Cide Belediyesi'nin de katkılarıyla 2008 yılında Rıfat Ilgaz Kültür, Sanatevi ve Müzesi oldu. Cide aşığı Rıfat Ilgaz'ın evi, oğlu Aydın Ilgaz'ın emekleriyle müze ev olarak ziyaretçilerine kapılarını açtı. Evde, Rıfat Ilgaz'ın çalışma masası, kitapları, kalemi, kıyafetleri ve yatağı sergilenen özel eşyalarından sadece birkaçı.
NECATİ CUMALI (1921 – 2001), URLA, İZMİR
Necati Cumalı'nın çocukluğunun geçtiği İzmir'in Urla ilçesindeki evi, aslına bağlı kalarak onarıldı. Müze evde, Necati Cumalı'nın kişisel eşyaları, yazı ve satranç takımı gibi özel eşyaları sergilenmeye devam ediyor. Türk Edebiyatı'na damga vurmuş önemli isimlerinden biri olan Necati Cumalı'nın doğduğu ve daha sonra eşiyle yaşadığı ev, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi olarak Urla Belediyesi'nin de katkılarıyla aslına bağlı kalınarak onarılıp 2004'te müzeye çevrildi. Evin zemin katındaki bir odası ilçe kütüphanesi olarak hizmet vermekte.
TEVFİK FİKRET (1867 – 1915), AŞİYAN
Tevfik Fikret Aşiyan'daki evin yapımına 1905'te başlar. Tevfik Fikret'in kendisi tarafından projesi çizilmiş evin inşaatı, 1906'da tamamlanır. Fikret, Aşiyan'da eşi Nazime Fikret ile 1915'e kadar yaşar. Bu ev onun edebiyat tarihimize damga vuran eserlerinin birçoğunu ortaya koyduğu yerdir. Evin içinde Fikret'e ait çok az eşyanın bulunmasından dolayı ev, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmış. Bunun üzerine belediye tarafından oluşturulan bir komisyon, Tevfik Fikret'in evinin Edebiyat Müzesi olarak açılması kararını almıştır. Komisyonun çalışmalarıyla birlikte zamanla Fikret'in kullanmış olduğu eşyalar bulunarak müze koleksiyonuna eklenmeye başlanmış. Ayrıca, Eyüp mezarlığında bulunan Tevfik Fikret'in naaşı, 1961 yılında doğal görünümü ile çok sevdiği kendi evinin bahçesine nakledilmiş. Bu tarihten sonra da bu ev artık, 'Aşiyan Müzesi' adı ile anılmaya başlanmış.