Edebiyatın velûd çiçekleri
Çiçek bir bitkinin üreme organlarını taşıyan kısmıdır. Birçoğu hoş kokulu ve güzel renklidir. Bunun için, süs olarak, bahçelerde, parklarda, evlerde yetiştirilir. Çiçek, birbiri üzerine yığılmış yaprakların biçim ve renk değiştirmiş şeklinden başka bir şey değildir. Sonradan meyva şeklini alır, tohumları ile yeni yeni bitkilerin doğmasını sağlar.
Giriş Tarihi: 11.05.2018
21:09
Güncelleme Tarihi: 01.06.2020
16:09
" havada tüy havada kuş havada kuş soluğu kokusu hava leylâk ve tomurcuk kokuyor ne anlar acılardan güzel haziran ne anlar güzel bahar!"
Hasan Hüseyin Korkmazgil
ZAMBAK (LILIACEAE)
Zambak familyasının, Lilium cinsinden genellikle soğan ile üreyen mevsimlik çiçekli bitkilerin adıdır. Zambakgiller familyasında bu cinse ait 110 civarında bitki türü vardır. Genellikle bahçede, ancak saksıda da yetiştirilir. Bazı türleri güzel kokuludur.
" Gözlerin kararan yollarda üzgün, Ve bir zambak kadar beyazdı yüzün; Süzülüp akasya dallarından gün Erir damla damla ayaklarında."
Ahmet Muhip Dıranas
NERGİS (NARCISSUS PSEUDONARCISSUS)
Beyaz ve sarı renklerinin hâkim olduğu nergis çiçeği, soğuklara karşı direnç gösterebilen bir bitkidir. Daha çok Akdeniz iklimlerinde yetişmeye elverişlidir. 43 çeşidi ile doğada doğal olarak bulunabilen ve süs bitkisi olarak da yetiştirilmeye uygun olan nergisin en bilinen çeşitleri arasında, yabani nergis , beyaz nergis, Çin nergisi , güz nergisi, fulya ve zerren yer almaktadır. Nergis ismini mitolojik kahraman Narcissus 'tan almıştır. Adını narsisizme , narkoza , çiçeğe vermiş olan Narsis (ya da Narkissos) ona âşık olan bir kızın aşkına karşılık vermez ve bir gün kendi aksini görerek, kendi yansımasına âşık olup bu aşkla yok olup gider.
" Büyülenmiş, kendini seyrederken öyle, Suya damladı gözyaşları, Bir bulanıklık oldu suyun yüzünde. Silinip uzaklaşmaya başladı Nergis, Sağlıcakla kal dedi ta derinden Nergis, Düştü bitkin başı çiçekli çimenlere. Nergis'in ölüsü bulunamadı, Düştüğü suda şimdi safran rengi, Beyaz bir çiçektir artık adı…"
Melih Cevdet Anday