Edebiyatın velûd çiçekleri
Çiçek bir bitkinin üreme organlarını taşıyan kısmıdır. Birçoğu hoş kokulu ve güzel renklidir. Bunun için, süs olarak, bahçelerde, parklarda, evlerde yetiştirilir. Çiçek, birbiri üzerine yığılmış yaprakların biçim ve renk değiştirmiş şeklinden başka bir şey değildir. Sonradan meyva şeklini alır, tohumları ile yeni yeni bitkilerin doğmasını sağlar.
Giriş Tarihi: 11.05.2018
21:09
Güncelleme Tarihi: 01.06.2020
16:09
NERGİS (NARCISSUS PSEUDONARCISSUS)
Beyaz ve sarı renklerinin hâkim olduğu nergis çiçeği, soğuklara karşı direnç gösterebilen bir bitkidir. Daha çok Akdeniz iklimlerinde yetişmeye elverişlidir. 43 çeşidi ile doğada doğal olarak bulunabilen ve süs bitkisi olarak da yetiştirilmeye uygun olan nergisin en bilinen çeşitleri arasında, yabani nergis , beyaz nergis, Çin nergisi , güz nergisi, fulya ve zerren yer almaktadır. Nergis ismini mitolojik kahraman Narcissus 'tan almıştır. Adını narsisizme , narkoza , çiçeğe vermiş olan Narsis (ya da Narkissos) ona âşık olan bir kızın aşkına karşılık vermez ve bir gün kendi aksini görerek, kendi yansımasına âşık olup bu aşkla yok olup gider.
" Büyülenmiş, kendini seyrederken öyle, Suya damladı gözyaşları, Bir bulanıklık oldu suyun yüzünde. Silinip uzaklaşmaya başladı Nergis, Sağlıcakla kal dedi ta derinden Nergis, Düştü bitkin başı çiçekli çimenlere. Nergis'in ölüsü bulunamadı, Düştüğü suda şimdi safran rengi, Beyaz bir çiçektir artık adı…"
Melih Cevdet Anday
SÜMBÜL (HYACINTH)
Sümbül, soğanlı bitkilerden olup daha önce zambakgiller familyasının üyesi olarak kabul edilmekte iken, şimdi yeni bir familya olan Hyacinthaceae altında incelenmektedir. Çok güzel kokan sümbül, lale gibi Avrupa 'ya Türkiye 'den gitmiş, birçok türleri üretilmiştir. Bunlardan, Hollanda sümbülünün soğanı iri, çiçeklerinin renkleri daha canlıdır. Paris sümbülü daha ufaktır, renkleri de beyaz, mavi, pembe olur. Sümbül bahçelerde olduğu gibi saksılarda da yetiştirilir.
" Ana gibi yar olmaz, İstanbul gibi diyar; Güleni şöyle dursun, ağlayanı bahtiyar…
Gecesi sümbül kokan Türkçesi bülbül kokan, İstanbul, İstanbul…"
Necip Fazıl Kısakürek
NİLÜFER (LOTUS)
Çamurlu noktalarda yetişen nilüfer, aslında dünyanın en temiz çiçeğidir, çünkü kendini temizleme özelliğine sahiptir.
Çeşitli mitlere ve efsanelere konu olan nilüfer, bir su bitkisi dir. Ebatları biraz farklı olsa da kutsal lotus ve Hint lotusu olarak adlandırılır. Zihnin duruluğunu ve ruhun saflığını temsil eden lotus çiçeği, Budizm ve Hinduizm 'de mükemmelliğin somut sembolü olarak kabul edilir. Çamurlu noktalarda yetişen nilüfer, aslında dünyanın en temiz çiçeğidir, çünkü kendini temizleme özelliğine sahiptir. Herhangi bir noktasına çamur ve toz geldiğinde bitki kendini sallayarak bir bölgeye atar ve yağmur yağdığında bu tozlardan kurtulur. Beyaz, mavi, mor, kırmızı, pembe renkleri bulunur.
"Zaman olmuştur ki Dumanlı havuzlarda soğuk nilüferler Bulutlara savrulmuş ateş kuşları Korkulu bir hicrani söyler" Attila İlhan