Ege'de ticaretin tarihini değiştiren kazı
Tepecik Höyüğü kazılarında bulunan ve o dönemde alet yapımında kullanılan obsidyenler, Ege adaları ile Türkiye kıyıları arasındaki ticaretin tarihinin 7 bin 500 yıl öncesine uzandığını ortaya koydu.
Giriş Tarihi: 05.08.2018
12:34
Güncelleme Tarihi: 05.08.2018
12:35
Höyükte bulunan taş aletlerin de bölgedeki yaşama ilişkin ilginç bilgiler verdiğini aktaran Günel, o dönemde alet yapımında kullanılan ve volkanik cam olarak da bilinen obsidyenler üzerinde ayrı bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Buldukları obsidyenden yapılmış aletlerin Ege'de canlı bir ticaretin bulunduğunu ortaya koyduğunu bildiren Günel, şöyle konuştu:
"Kanada'da McMaster Üniversitesine 400 parça yolladık, tek tek analiz edildi. Burada yapılan araştırma sonucu taşların önemli grubunun Milos obsidyeni olduğu yani Milos Adası'ndan buraya getirilip üretildiğini gösterdi. Bu höyüğün kendi içinde kapalı bir yerleşim yeri değil. Ege Denizi'nde adalarla, Yunanistan ve Orta Anadolu ile çok sıkı ilişkileri olduğunu anlıyoruz. Bunu özellikle obsidyen taş aletler açıkça ortaya koymuştur. Bulgular bize milattan önce 5 bin 500'lerden itibaren değiş tokuşa dayalı bir ticaretin olduğunu gösteriyor. Bu bizim için çok önemli bir sonuç."
"ÇOK UZUN BİR KRONOLOJİ"
Milos Adası'ndan milattan önce 5 bin 500'den başlayıp bin 100 yılına kadar obsidyen getirildiğini, ilişkilerin her dönemde devam ettiğini anlatan Günel, "Obsidyeni burada işlemişler ve dışarıya ticaretini gerçekleştirmişler. Kalkolitik Çağı, Erken Tunç Çağı, Orta Tunç Çağı ve Genç Tunç Çağı'nda devam etmiş. Çok uzun bir kronoloji. Batı Anadolu'da bu kadar uzun süreçte obsidyenin önemli rol oynadığı başka bir merkez yok." dedi
Obsidyenin mızrak ucu, balta gibi aletlerin yapımında kullanıldığını, dayanaklı ve keskin olması dolayısıyla tercih edildiğine dikkati çeken Günel, "Bulduğumuz obsidyen aletler arasında orak dilgileri, uçlar ve ok uçları bulunmaktadır. Oldukça keskin işlenmiş dilgiler, tarıma ve hayvan tüketimine dayalı kesici alet olarak kullanılmakta, öte yandan saplı ok uçları ise savunmada kullanılan bir silah işlevini taşımaktadır." değerlendirmesini yaptı.