Arama

Endülüslü Müslüman bilim insanları ve buluşları

Günümüz İspanyasında yaklaşık 700 yıl varlığını sürdüren, Müslüman bir devlet olan Endülüs, yetiştirdiği alimlerle bilim tarihine yön verdi. Avrupa'da cerrahlığı sadece berberlerin ve kasapların yapabildiği bir dönemde, bu Müslüman alimler, yeni cerrahi aletleri bulup günümüzde dahi kullanılabilecek bilimsel yeniliklere imza attı. Uçan bir makine keşfeden Abbas ibn Firnas'tan ilk ecza kitabını yazan İbnü'l Baytar'a, ilk cerrahi aletleri icat eden Zehravi'den göz hastalıkları hakkında önemli bilgiler veren El Gafiki'ye kadar pek çok Endülüslü Müslüman bilim insanı çalışmalarıyla Batı'yı etkiledi. Peki, Endülüslü Müslüman bilim insanları ve buluşları nelerdi?

  • 18
  • 18

Daha çok astronomi eserlerini telif eden âlim, bu eserlere yeni bilgiler ekleyerek geliştirdi. Usturlap üzerine yazdığı müstakil eseri, 12. yüzyıl İtalyan matematikçisi Tivolili Plato tarafından Latinceye çevrildi.

Mecridi, sadece matematik ve astronomi değil aynı zamanda vergi ve ekonomi konusunda da eser yazdı. Endülüslü âlimin telif ettiği Arapça eserlerin Latinceye çevrilmesiyle bilimsel bir değişim başladı, çalışmaları birçok Avrupalı bilim adamının ilgisini çekti. Yaşadığı dönemde matematik ve astronomi ilimlerinin gelişmesinde; bu ilimlerin, eserlerinin tercümeleri sayesinde gelecek nesillere ve bütün Avrupa'ya ulaşmasında önemli bir mihenk taşı oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN