Arama

Eski Orta Asya kültürleri

Türk sanatı ve arkeolojisi açısından oldukça önemli olan Orta Asya'da özellikle Neolitik Çağ'ın ikinci yarısından itibaren bozkır kültürünün ve sanatının temelleri atıldı. Aynı zamanda Türklerin ilk ana yurdu olan bu bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucu yazının buluşundan önceki döneme ait kültür merkezleri ortaya çıkarıldı.

Tagar Kültürü

🔶 M.Ö 800 ve M.Ö 200 yılları arasında Güney Sibirya'da yaşamış, Akaban ve Yukarı Yenisey/Minusk bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkar. Tunç Çağı insanlarına verilen addır. Yapılan çalışmalarda Tagar kültürüne ait bireylerin açık renkli gözlere ve Avrupalılara benzer özelliklere sahip oldukları belirlenmiştir. Bulunan kalıntılar, Karasuk kültürünün devamı niteliğini taşır.

🔶 Karasuk kültürü ile ilgili yapılan çalışmalarda tunçtan yapılmış iki yanı keskin bıçaklar ve hançerler, ok uçları, saplı aynalar, bilezikler, küpeler, taraklar, üç ayaklı süslü kazanlar ve tunçtan yapılmış heykellere rastlanır. Tüm bunlar ve bulunan eşyaların bazılarının üzerinde rastlanan ve İskitler'de de görülen hayvan üsluplu tasvirler bu kültürün sanatını yansıtır.

🔶Tagar kültürüne ait en önemli buluntular kurganlardan çıkmıştır. Bu kurganlardan bazıları Sibe,Berel, Nail Ula ve Pazırık kurganlarıdır. Bu kurganların en ünlüsü olan Pazırık halısı olmak üzere birçok eser çıkmıştır.

🔶 Bu kurgandan çıkan halı Orta Asya Türk sanatı açısından oldukça önemlidir. Uzmanların bazılarına göre bir at örtüsü, kimilerine göre de orta alanının 24 eşit kareye ayrılması nedeniyle bir oyun halısıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN