Arama

Evliya Çelebi'nin hac yolculuğu

Elli bir yıl boyunca 7 iklimi gezen Evliya Çelebi, 10 ciltlik bir seyahatname kaleme aldı. Bu eserle yalnızca yaşadığı döneme değil, birçok farklı milletin kültürel birikimine de ışık tuttu. Gittiği şehirler hakkında yazılar yazan Evliya Çelebi, kutsal topraklara yaptığı yolculuğunda da bu geleneği bozmadı. Peki, Evliya Çelebi, çıktığı hac yolculuğunda nelerden bahsetmişti?

  • 6
  • 12
EVLİYA ÇELEBİ'NİN KUTSAL TOPRAKLARDAKİ YOLCULUĞU
EVLİYA ÇELEBİ’NİN KUTSAL TOPRAKLARDAKİ YOLCULUĞU

Yaşının ilerlemesi dolayısıyla artık hac görevini de yerine getirmek isteyen Evliya Çelebi, gördüğü bir rüya üzerine İstanbul'dan ayrılıp Mekke ve Medine yollarına düştü. Peygamber Efendimizin kabrini ziyaret etmek isteyen Evliya Çelebi'nin çıktığı kutsal topraklar yolculuğu, Mekke- Medine hac rotası hakkında da bilgi verir.

1671 yılında gerçekleştirdiği hac yolculuğuna daha önceden de niyetlenmiş, fakat bu isteğini gerçekleştiremeden Şam'dan geri dönmek zorunda kalmıştı.

  • 7
  • 12
HAC ZİYARETİNE NASIL KARAR VERDİ?
HAC ZİYARETİNE NASIL KARAR VERDİ?

Evliya Çelebi'nin, Kadir gecesinde Eyüp Sultan'ı ziyaret ettikten sonra evine geldiği ve o gece rüyasında babasını ve hocasını gördüğü, her ikisinin de kendisine hacca gitmesini tavsiye ettiği rivayet edilir.

Seyyah, hac yolculuğuna 21 Mayıs 1671 tarihinde çıktı. Çelebi, bu hac seyahatini ise Seyahatnamesinin 9. cildinde anlattı.

Evliya Çelebi, klasik hac güzergahının dışında bir rota tercih etti. Bursa, Kütahya, Afyon, Manisa, İzmir ve bazı Ege adalarını ziyaret ettikten sonra Aydın, Muğla, İstanköy, Rodos, Antalya, Adana, Maraş, Ayıntab (Gaziantep) şehirlerini dolaşarak Hac kafilesinin toplanma merkezi Şam'a gitti. Şam'da surre alayına katıldı.

  • 8
  • 12
EVLİYA ÇELEBİ'NİN PEYGAMBER EFENDİMİZİN MESCİDİNE GİRİŞİ
EVLİYA ÇELEBİ’NİN PEYGAMBER EFENDİMİZİN MESCİDİNE GİRİŞİ

Hz. Ali Kuyusu'nun orda ihrama giren Evliya Çelebi, kutsal topraklara birlikte geldiği surre alayının emini Hüseyin Paşa'dan izin alıp Ravza-i Mutahhara'nın yolunu tutar.

Evliya Çelebi, Mescid-i Nebevî'yi ziyaretini anlatırken Peygamber Efendimizin mescidine girişini şöyle anlattı: "Hazret-i Resûl-i Hudâ ve Muhammed Mustafâ ol rahmeten lil-âlemîn câmi'-i şerîfinin Bâb-ı Selâm'dan bu hakîr duhûl etdükde sâ'ir uşşâkları gibi ayak üzre gitmeyüp balık gibi bu âsî yüzümü hâk-i izzetine süre süre bî-dest ü bî-pâ sürüne sürüne giderdim."

Evliyâ Çelebi, Osmanlı'nın Mescid-i Nebevî'deki faaliyetlerinden de bahsetti. III. Murad tarafından gönderilen 7 m. yüksekliğindeki minber, Hz. Peygamber'in mihrabının sağında ve minberinin yerinde durmaktadır. Bu minber, Mescid-i Nebevî'de günümüze ulaşmıştır.

Çelebi, Seyahatnamesi'nde Medine'de yüz on sekiz tane medrese olduğunu yazar. Medine'deki Cennetü'l-Baki mezarlığını da en ince ayrıntısına kadar anlatıp buradaki sahabelerden bahseder.

Daha sonra ise, Kuba Mescidi, Hz. Ali Cami ve Hz. Aişe Mescidi'ni ziyaret etti. Bu ziyaretler ardından Hz. Peygamberin elleriyle diktiği iki hurma ağacının altında iki rekât namaz kıldı.

  • 10
  • 12
EVLİYA ÇELEBİ’NİN MEDİNE’Yİ ZİYARET EDERKEN YAPTIĞI DUA
EVLİYA ÇELEBİ’NİN MEDİNE’Yİ ZİYARET EDERKEN YAPTIĞI DUA

Es-salâtü ve's-selâmü aleyke yâ Resûlallâh
es-salâtü ve's-selâmü aleyke yâ Habîballâh
es-salâtü ve's-selâmü aleyke
yâ Seyyide'l-evvelîne ve'l-âhirîn ve selâmün
ale'l-mürselîn" deyü aşka dâ'ir bir şeydir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN