Eylül ayında Türkiye'de 'sanat' patlaması
Eylül bereketiyle geliyor. İstanbul Bienali'nin yarattığı sanat dalgası, Contemporary Istanbul, Dolapdere'de Arter'in yeni mekanının açılacak olması, iddialı sergiler, sanat etkinlikleri sayesinde bir ay boyunca İstanbul sanatı doya doya soluyacak. Üstelik bu sefer sanat hareketliliği İstanbul ile sınırlı değil. İzmir, Eskişehir, Bayburt derken sanat Türkiye'nin gündemine oturacak. Peki bu sanat hareketliliğinde yolumuzu nasıl bulacağız? İşte Sabah Cumartesi'den sanat dolu bir kılavuz!
Giriş Tarihi: 31.08.2019
12:18
Güncelleme Tarihi: 31.08.2019
12:22
İki yıl önceki eylül ayını hatırlarsınız. İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul (CI), yeni sergiler, mekanlar... Türkiye tarihinde kültür ve sanatın baş aktör olduğu böylesi bir zaman daha önce yaşanmış mıydı onu tartışıyorduk. Tartışmayı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman "Türkiye tarihinde yok böyle bir hafta" diyerek sonlandırmıştı. İstanbul Bienali'nin estirdiği güçlü rüzgar, sanat fuarı CI'nin ilk defa eylül ayında kapılarını açması, müze ve galerilerdeki iddialı sergiler, yeni sanat mekanları derken İstanbul'da her yerde gündemin ilk maddesi sanat olmuştu. Bu yıl, iki yıl öncesine göre daha etkili bir manzarayla karşı karşıyayız. Eylül ayının ilk gündemi sanat olacak. 16. İstanbul Bienali nedeniyle bütün gözler şu an İstanbul'a odaklanmışken yine sanat fuarı CI eylülde açılacak. Merakla beklenen Arter'in Dolapdere'deki yeni mekanı bu ay görücüye çıkacak, Canan Tolon, Nur Koçak ve Halil Altındere gibi önemli sanatçıların iddialı sergileri müze ve kültür merkezlerinde bizleri bekliyor olacak. Açıkçası İstanbul, iki yıl öncesine nazaran daha güçlü bir şekilde sanatı soluyacak. Üstelik bu sanat hareketliliği bu sefer İstanbul ile sınırlı değil. Bu yıl sanat tüm Türkiye'yi de etkisi altına almışa benziyor. İzmir'de Picasso sergisi görücüye çıkacak, Eskişehir'deyse şehrin çehresini değiştirmesi muhtemel Odunpazarı Modern Müze açılacak. Bayburt'taki Baksı Müzesi'nde iddialı bir sergi izleyiciyle buluşacak. Peki, tüm bu kültür sanat hareketliliğinde yolumuzu nasıl bulacağız? Bienal'den CI'ye, sergilerden yeni mekanlara... Tüm bu sanat dolu günlerde etkinlikler bizlere ne vaat ediyor, mutlaka görmemiz gereken eserler hangileri? SABAH Cumartesi ekibi olarak, sizlere eylül için dolu dolu bir sanat rehberi hazırladık.
Koleksiyonerlerin son gözdeleri sergilenecek
Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul 14. edisyonu 12-15 Eylül tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Rumeli Salonu'nda gerçekleşecek. Akbank'ın desteklediği, 22 ülkeden 75 çağdaş sanat galerisinin katılacağı fuarda 510 sanatçının 1400'ün üzerinde eseri yer alacak. Bu yıl fuarın küratörü Fransız sanat araştırmacısı Anissa Touati. Fuarda neler var derseniz sıralayalım. * Bu yıl fuarın heyecanla beklenen sergisi Recent Acquistions/Son Edinimler. 41 yerli ve bir yabancı koleksiyonerin son iki yılda koleksiyonlarına kattıkları eserler, Hasan Bülent Kahraman'ın küratörlüğünde sergilenecek. * İki yıl önce başlayan Galeri Destek Programı kapsamında Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Romanya, Portekiz, ABD ve Güney Afrika'nın da aralarında bulunduğu pek çok ülkeden galeriler fuarda olacak. * 2015 yılında NASA'nın düzenlediği Mars Kolonisi adlı yarışmada üçüncü olan ünlü Türk sanatçı ve mimar Güvenç Özel'in Derin Şehir adlı dijital eseri ilk kez Contemporary Istanbul'da sergilenecek. * Anissa Touati tarafından dokuz sanatçının katılımı ile Garden of Eden adlı açık hava heykel parkı açılacak.
İSTANBUL İÇİN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli İstanbul'un yeni bir dönemin başlangıcında olduğunu söylüyor: "2019'dan başlayarak birçok yeni müzenin açılması ile yeni bir dönem başlıyor. Çağdaş sanat sergileri, fuarlar, yeni açılan ve açılacak müzeler, kültür merkezleri İstanbul'u olması gerektiği yere taşıyacak. Contemporary Istanbul bölgenin önde gelen sanat fuarı olarak bu etkinin oluşmasında ve dönüşümünde, önemli bir etkendir. İstanbul'un dünyada beş kültür başkenti arasına girme süreci başlamıştır. Bu yakalanan pozitif etki bizim geleceğe umutla bakmamıza neden oluyor. Çünkü değişim sadece ticari yatırımla değil, kültür ve sanata yapılan yatırımla ivme kazanır ve bizi yukarılara taşır."
Atıklarla dolu bir dünyaya buyurun
İstanbul Bienali 14 Eylül'de başlayacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği, Koç Holding'in desteklediği bienalin mekanları Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin Tophane'deki yeni binası, Pera Müzesi ve Büyükada olacak. Fransız yazar Nicolas Bourriaud küratörlüğünde, Yedinci Kıta teması altında gerçekleştirilecek bienale dünyanın dört bir yanından 56 sanatçı ve sanatçı kolektifi katılıyor. Sanatçıların bienali için özel ürettiği 36 yeni eser ilk kez İstanbul'da görülelecek. Bienalin direktörü Bige Örer "Yedinci Kıta başlıklı 16. İstanbul Bienali'nde insanların kendi üretim ve tüketim fazlalarıyla yarattığı ve büyütmeye devam eden atıkların gezegenimize etkileri çarpıcı formlarda ele alınacak ve bienal, izleyicilerini bu konu üzerinde düşünmeye davet edecek" diyerek bienalde göreceğimiz işlerin çerçevesini çiziyor ve görülmesi gereken sanatçıların çalışmalarını SABAH Cumartesi için sıralıyor: Pera Müzesi: Piotr Uklanski, Norman Daly, Ernst Haeckel/Büyükada: Glenn Ligon, Hale Tenger/Resim Heykel Müzesi: Güneş Terkol & Güçlü Öztekin, Feral Atlas Kolektifi, Simon Fujiwara, Armin Linke.
İSTANBUL MODERN'DE BİR USTA: CANAN TOLON
Usta sanatçı Canan Tolon'un İstanbul Modern'de 6 Eylül'de açılacak Sen Söyle sergisi, sezonun iddialı sergilerinden biri. Serginin küratörü ve İstanbul Modern Müze Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu "Canan Tolon'un 40 yıla uzanan kariyerinden bir seçkiyi Türkiye'de ilk kez bir müze çatısı altında gerçekleşen kişisel sergisiyle sanatseverlerle buluşturuyoruz. Sergide Tolon'un 130 civarında yapıtını bir araya getirirken, onun sanat tarihinde yerini almış ikonik yerleştirmelerini de yeniden canlandırıyoruz" diyor.