Farklı kültürlerdeki geleneksel çalgılar
Ülkelerin kendilerine özgü müzikleri olduğu gibi, o müziği daha iyi yansıtan enstrümanları da vardır. Bu enstrümanlar aynı zamanda o yörelerin sembolü olurken, kültürünün, geleneklerinin de ayrılmaz bir parçası haline gelir. Peki çoğuna aşina olmadığımız farklı kültürlerdeki bu mistik enstrümanlar nelerdir? İşte Doğu'dan Batı'ya farklı kültürlerin taşıyıcısı enstrümanlar...
Giriş Tarihi: 07.10.2020
16:57
Güncelleme Tarihi: 25.03.2022
15:09
Orta Asya'da yaşayan Türklerin hala büyük önem atfettiği kopuz o coğrafyaya ait masallarda da adı geçen bir çalgıdır.
Hangi kültüre aittir?
🎵Bağlamanın atası kabul edilen müzik aleti bugün Kafkaslardan Balkanlara kadar birçok yerde görülmektedir. Kırgızistan'ın geleneksel müziğinin sembolleşen enstrümanı Komuz, geleneksel Kırgız kültürünü en iyi yansıtan müzik aletlerinden biridir.
🎵 Kırgızistan'ın bu en eski çalgısının sesi halen düğün ve toylarda duyuluyor.
🎵 Kulaktan kulağa yayılan anonim komuz ezgileri aşıklık geleneği ile birlikte sürdürülüyor.
🎵Değişik biçimlerde de çalınabilen komuz, günümüz ozanlarının elinde farklı görüntülere yol açabiliyor.
Komuzun özellikleri
🎵Diğer Türk halk kültürlerinde kobuz, homuz, hobus, kopuz biçiminde adlandırılır.
🎵Komuz, üç telli ve perdesiz bir çalgıdır.
🎵Kırgızlar genellikle bu çalgıyı, destanlara eşlik amaçlı kullanmıştır.
🎵Bu küçük, yassı çalgı; eski zamanlarda ata binerken sırtta taşınmıştır.
🎵Perdesiz olması, Orta Asya çalgılarının geneline bakıldığında istisnai bir durumdur. 3 adet telin ortada bulunanı, genellikle diğer tellerden daha yüksek bir akorda sahiptir.
Çin'de ortaya çıkan ve 17. yüzyılda Çinliler tarafından Japonya saray çevresine tanıtılan koto, zamanla Japonya'nın geleneksel çalgısı haline gelmiştir. Japonlar eskisi kadar olmasa da bu mistik enstrümanı kullanmaya devam ediyor.
Hangi kültüre aittir?
🎵Bu müzik aleti, aslen Çin kültürüne aittir. Ancak günümüzde, çalgı tümüyle Japonya'da ilgi görmekte ve bu ülkeyle özdeşleşmiş bulunmaktadır.
Kotonun özellikleri
🎵Koto, çoğu kaynağa göre, Japonya'ya 17. yüzyılın sonlarına doğru Çinliler tarafından tanıtılmıştır.
🎵Her ne kadar çalgı 17. yüzyıla kadar kraliyet ailesi ve saray çevresi çalgısı olarak bilinse de, bu yüzyıldan sonra, belli kişiler bu çalgıyı kullanarak sanat icra etmeye başlamışlardır.
Günümüzde değişen işleviyle koto
Japonya'da 20. yüzyılda beliren yeni pop akımları ve batı etkisi sonucunda, koto, eskisine nazaran daha sinik bir çalgı haline geldi. Fakat buna rağmen yine de günümüz pop müziği başta olmak üzere belli başlı müzik türlerinde bile koto çalgısı kullanılabilmektedir. Çalgının Sitar gibi mistik tarzda kullanım alanları vardır. Japonya, 20. yüzyılda her ne kadar kotoyu bir nebze daha unutsa da, çoğu ünlü batı etkisi altındaki Japon sanatçı, bu çalgıyı halka defalarca tanıtmıştır.
Zither, bir telli çalgı sınıfıdır. Genellikle parmakla veya arşe ile çalınmakta olup dizelerinin sayısı, birden elliye kadar değişmektedir.
Hangi kültüre aittir?
🎵Zither, Avusturya ve Almanya'nın Bavyera eyaletinin milli çalgısıdır.