Farklı kültürlerdeki geleneksel çalgılar
Ülkelerin kendilerine özgü müzikleri olduğu gibi, o müziği daha iyi yansıtan enstrümanları da vardır. Bu enstrümanlar aynı zamanda o yörelerin sembolü olurken, kültürünün, geleneklerinin de ayrılmaz bir parçası haline gelir. Peki çoğuna aşina olmadığımız farklı kültürlerdeki bu mistik enstrümanlar nelerdir? İşte Doğu'dan Batı'ya farklı kültürlerin taşıyıcısı enstrümanlar...
Giriş Tarihi: 07.10.2020
16:57
Güncelleme Tarihi: 25.03.2022
15:09
Kotonun özellikleri
🎵Koto, çoğu kaynağa göre, Japonya'ya 17. yüzyılın sonlarına doğru Çinliler tarafından tanıtılmıştır.
🎵Her ne kadar çalgı 17. yüzyıla kadar kraliyet ailesi ve saray çevresi çalgısı olarak bilinse de, bu yüzyıldan sonra, belli kişiler bu çalgıyı kullanarak sanat icra etmeye başlamışlardır.
Günümüzde değişen işleviyle koto
Japonya'da 20. yüzyılda beliren yeni pop akımları ve batı etkisi sonucunda, koto, eskisine nazaran daha sinik bir çalgı haline geldi. Fakat buna rağmen yine de günümüz pop müziği başta olmak üzere belli başlı müzik türlerinde bile koto çalgısı kullanılabilmektedir. Çalgının Sitar gibi mistik tarzda kullanım alanları vardır. Japonya, 20. yüzyılda her ne kadar kotoyu bir nebze daha unutsa da, çoğu ünlü batı etkisi altındaki Japon sanatçı, bu çalgıyı halka defalarca tanıtmıştır.
Zither, bir telli çalgı sınıfıdır. Genellikle parmakla veya arşe ile çalınmakta olup dizelerinin sayısı, birden elliye kadar değişmektedir.
Hangi kültüre aittir?
🎵Zither, Avusturya ve Almanya'nın Bavyera eyaletinin milli çalgısıdır.
Zihterin özellikleri
🎵Zihter santurun hemen hemen aynısıdır.
🎵Diz ya da masa üzerine koyularak çalınabildiği gibi parmakla ve mızrapla da çalınabilmektedir.
Sitar telli uzun saplı bir saz, müzik enstrümanıdır.
Hangi kültüre aittir?
🎵Sitar, Hintlilerin yerel çalgısıdır. Günümüzde Batı ülkeleri tarafından da ilgi ile karşılanmaktadır. Mistik bir sese sahip bu uzun saplı telli çalgı aslında İran ve Afganistan bölgesindeki bir çalgıdan türetilmiş.
🎵Sitar İran-Afganistan bölgesindeki Sehtar adlı aletten türemiştir.
Sitar özellikleri
🎵 Hindistan kökenli bu sazın sözcük anlamı Farsça'da 30 telli'dir. Sitarın telleri iki kategoriye ayrılır. Ana teller yarım ay şeklinde bükülmüş perdeler üzerinde çalınır. Taraf telleri perdelerin altındadır. Sayıları sitarın yapıldığı bölge ve ustaya göre değişir.
🎵Genelde 12-13 taraf teli bulunur ve bunlar çalınan makama göre akort edilir. Ana tellerden çalınırken verilen notalar, taraf tellerinde tekrarlanır ve yankılanır. Sitarın mistik sesi buradan gelmektedir ve genellikle, her müzik türünde, müzikal eserlere mistik bir hava katmak için kullanılmaktadır.
🎵Ayrıca, sitarın diğer bir varyasyonu olan surbahar, sitarın daha geniş bir şeklidir.