Fatih Sultan Mehmet'in dehasının ürünü: Rumeli Hisarı
Birçok ilki bünyesinde barındıran Rumeli Hisarı, İstanbul'un fethinin habercisiydi. Hisar duvarları ''Muhammed'' kelimesini bir araya getiren Arap harfleri şeklindeydi. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a inşa ettiği ilk İslam yapısı olan Rumeli Hisarı'ndaki üç büyük kule, dünyanın en büyük kale burçlarından biriydi. Sizler için Rumeli Hisarı hakkında bilmeniz gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 04.11.2020
16:00
Güncelleme Tarihi: 04.11.2022
16:12
İNŞASI FATİH SULTAN MEHMET TARAFINDAN YÜRÜTÜLDÜ
📌 Hisarın her bölümünün inşası, bir paşanın denetimine verildi. Böylece inşa alanı, deniz yoluyla yapılan nakliyatın güvenliği sağlandı.
📌 Fatih Kulesi Saruca Paşa'nın, Bebek tarafındaki kule Zağanos Paşa'nın, kıyıdaki kule ise Sadrazam Halil Paşa'nın sorumluluğuna verildi. Günümüzde kuleler paşaların isimlerini taşır. Sahildeki burcu dışarıdan kuşatan Hisarpeçe'nin inşası ise bizzat Fatih Sultan Mehmet tarafından yürütüldü.
KALE MİMARİSİNİN EN GÜZEL ÖRNEKLERİNDEN BİRİ
📌 Rumeli Hisarı, kalın sur yapısı, irili ufaklı burçları ve kapılarıyla 15. yüzyıl kale mimarisinin en güzel örneklerinden biriydi.
📌 Rumeli Hisarı, üç büyük kulesi olan Saruca Paşa, Zağanos Paşa, Sadrazam Halil Paşa kuleleri ile dünyanın en büyük kale burçlarına sahipti.
HAYRANLIK UYANDIRAN AKUSTİK DÜZENİ
📌 Hisarın en önemli kulesini oluşturan duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği 28 metreydi. Saruca Paşa Kulesi'nin özelliği, en üst katının divanhane olarak kullanılmasıydı.
📌 İçi ahşap katlardan oluşan 9 katlı Saruca Paşa Kulesi'nin divanhane katını tamamlayan kubbenin sahip olduğu akustik ses düzeni hayranlık uyandıracak düzeydedir. Kubbe, içine matematiksel bir nizam içinde yerleştirilen küçük ve büyük ağızlı testiler ile bu akustik sağlandı.
Rumeli Hisarı'nın bulunduğu alan aynı zamanda ilk Türk mahallelerinin kurulduğu yerlerden biriydi.
Evliya Çelebi Rumelihisarı'nın yeri ile ilgili Bizans İmparatoru'yla yapılan görüşmelerden şu şekilde bahsetti:
"...Ta ki kraldan elçiler gelip "Bir sığır derisi kadar çiftlik ederse makbulümdür ve ricalarını kabul ederim. Amma bir sığır derisinden fazla olursa iznim yoktur. Sonra sulha mugayir bir iş olur" yollu kral kelâm-ı Fatih'e tebliğ ettiler. Badehû Sultan Mehmed öküz derisini gergiye gerdirip ince bir bıçak ile dairen mâdar, dilim dilim edip ol cirimde ve yalçın kayalar üzerine hisarı inşa etti. Kral bu hali görünce, "Sulha mugayir bir kale bina ettiler", diye bir elçi gönderdi. Fatih Sultan Mehmed Han'da dilim dilim olmuş sığır derisini krala gönderip "İşte izninizle yine sığır derisi cirminde bir yer bina ettik, ziyadesi var ise hedmedelim" diyerek, hakimane cevap verdi der."
EN ORİJİNAL ASKERİ VE SAVUNMA TAŞ KULESİ
📌 Saruca Paşa Kulesi, Bakü'de bulunan ve 12. yüzyılda yapılan tarihi Kız Kalesi'nden sonra Türk mimarisinden geriye kalan en orijinal askeri ve savunma taş kulesidir.
📌 İstanbul'un fethinin ardından stratejik önemini kaybeden Rumeli Hisarı, İstanbul Gümrüğü'ne bağlı gümrük mevki hizmetini gördü. Ayrıca, Kilyos Kalesi ile Rumeli Hisarı arasındaki kıyı güvenliği ve çevresinin kolluk kuvveleri ile ilgili teşkilatın merkezi görevi, Rumeli Hisarı üzerinden yürütüldü.