Fatih Sultan Mehmet’in emaneti
Bosna Hersek'in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri'nin üzerindeki yaşlı bir yapıdır Mostar Köprüsü. Sadece tarihi önemi veya mimari bir harika olması değildir onu özel yapan. Yüz yıllardır sayısız insanın bir kıyıdan diğerine geçişine izin verirken, fiziksel ve manevi bir köprü görevi de görmüştür.
Giriş Tarihi: 02.06.2018
14:37
Güncelleme Tarihi: 02.06.2018
14:43
BALKANLAR'IN EN ÖNEMLİ FİGÜRLERİ ARASINDA
Mostar Köprüsü, İkinci Balkan Savaşı'na kadar, 427 yıl boyunca, doğal afetlere, depremlere, çeşitli savaşlara karşı ayakta kalmıştır.
Bu köprü, yalnızca bir nehri geçmeyi temsil etmekle kalmayıp aynı zamanda kültürel ve etnik çeşitliliği, Boşnak Müslümanları, Hırvat Katolikleri, Ortodoks Sırpları, Yahudileri ve Mostar'da yaşamış bütün bu toplulukları temsil ediyordu.
1991 yılında gerçekleştirilen nüfus sayımına göre, Mostar, Bosna Hersek'in en önemli ırksal çeşitliliğine sahip şehriydi. Ayrıca, bu eski Osmanlı şehrinin güzelliğine ve cazibesine kapılarak gelen ziyaretçilerin akınına da uğruyordu.
1566 yılında, Mimar Sinan'ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü o kadar beğeni toplamıştı ki, çevresindeki bölge de aynı isimle anılmaya başlandı. O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun toprakları arasında olan Hersek Bölgesi 'nin ana kenti de bu tarihten sonra Mostar Bölgesi oldu.
Oldukça ustaca bir teknik kullanılarak inşa edilen köprü, her açıdan Mimar Sinan'ın eğitiminden geçen bir elin eseri olduğunu belli ediyordu. İslam mimarisinin en dikkat çekici yapılarından biri olan ve Boşnakça "Stari Most" olarak isimlendirilen Mostar Köprüsü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlayarak yüz yıllarca Balkanlar'ın en önemli figürleri arasında yerini sağlamlaştırdı.