Arama

GAP Turu rota tavsiyeleri

Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.

  • 13
  • 34
Latifiye Camii
Latifiye Camii

Latifiye Camii

🔸 1371'de Artuklu sultanlarından Melik Salih ve Melik Muzaffer zamanında görev almış Abdüllatif bin Abdullah tarafından yapılır. Caminin minaresi Mısır Valisi Muhammed Ziya Tayyar Paşa tarafından inşa ettirilir. Günümüze ulaşan minare ise 1845'te Musul Valisi Gürcü Mehmet Paşa tarafından yaptırılır.

🔸 Mardin'deki son Artuklu eserlerinden olan yapının giriş kapıları, geç dönem Selçuklu ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden olan minber ve mahfili önemli mimari işçiliklerdendir.

Latifiye Camii nerede?

  • 14
  • 34

Şeyh Çabuk Camii

🔸 Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen caminin günümüzdeki görünümünün 15. yüzyıla ait olduğu tahmin edilir. İçerisinde Hz. Muhammed'in (sav) postası olan sahabe Abdullah bin Enes El Cüheyni'nin mezarı bulunur.

Şeyh Çabuk Camii nerede?

  • 15
  • 34

Dara Antik Kenti

🔸Tarihte Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında kurulur. Doğu Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak amacıyla askeri garnizon kent olarak kullanılır. Bir kaya içine kurulmuş olan bu antik kentin çevresinde 4 kilometrelik surlar yer alır. Geç Roma dönemine kadar uzanan mağara evleri de yapı içerisinde bulunur.

📍Dara Antik Kenti nerede?
Dara Antik Kenti, Mardin'in 30 kilometre güneydoğusunda bulunan Oğuz Köyü'nde yer alır.

  • 16
  • 34
Midyat Devlet Konuk Evi
Midyat Devlet Konuk Evi

Midyat Devlet Konuk Evi

🔸Konukevi, Mardin mimarisinin açıkça görülebileceği bir mekândır. 3 katlı konukevi, Midyat Kaymakamlığı tarafından satın alınarak uygulama oteli olarak düzenlenir. Ancak burada sevilen dizilerin ve filmlerin çekilmesi nedeniyle turistlerin gezi odağında yer alır.

🔸Giriş ücreti ise 20 ₺'dir. Buraya gelmek için Mardin'in merkezinden Midyat'a yaklaşık 80 km'lik bir mesafe gitmeniz gerekir.

  • 17
  • 34
Diyarbakır - Ulu Camii
Diyarbakır - Ulu Camii

Ulu Camii

🔸Ulu Camii, Hz. Ömer döneminde 639 yılında yaptırılır. Şehrin merkezindeki en büyük mabed olarak bilinen Martoma Kilisesinin bulunduğu yere inşa edilir. İslam'ın 5. Harem-i Şerifi olarak bilinir.

🔸Camiye, Diyarbakır'da hüküm sürmüş devletlerin hepsi büyük önem vermiş ve onarmışlardır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melikşah, İnal ve Nisanoğulları, Anadolu Selçuklu Hükümdarı Gıyaseddin Keyhüsrev, Artuklular, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ve Osmanlı padişahlarından birçoğuna ait kitabe ve fermanlar camiinin muhtelif yerlerinde görülür.

🔸Caminin avlusunda, sibernetiğin babası olarak görülen ünlü bilgin El Cezeri'nin Güneş Saati bulunur. Diyarbakır'ın simge yapılarından biri olan cami, süslemeli sütunları, Diyarbakır'a özgü taş yapısıyla görülmeye değerdir.

📍 Ulu Camii nerede?
Diyarbakır'ın merkezinde Kebir Mahalesinde, Sur içi olarak bilinen yerde bulunur. Havalimanı, şehir merkezine 6 km uzaklıkta yer alır. Buradan taksi, minibüs ve otobüsler ile Diyarbakır'ın her yerine ulaşmak mümkündür.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN