GAP Turu rota tavsiyeleri
Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.09.2022
10:03
Güncelleme Tarihi: 01.10.2022
15:08
Aynzeliha Gölü
🔸 Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atılacağı zaman, Nemrut'un kızı Zeliha, y üce Allah'a iman ettiğini söyleyince, babası tarafından ateşe atılır. Zeliha yanarak can verir. Daha sonra, Zeliha'nın düştüğü yerde bir göl oluştuğuna inanılır. Bu göle de Aynzeliha (Zeliha Gölü veya Pınarı) adı verilir.
↪ Gölün etrafında insanların rahatlıkla oturabileceği çay bahçeleri bulunur. Buraya gelecek ziyaretçiler, çay bahçelerinde tarihi atmosferi içine çekebilirler.
📍 Aynzeliha Gölü nerede? Balıklı Gölü'n hemen güneyinde, Urfa Kalesi'nin önünde yer alır. Gölde kutsal olduğuna inanılan balıklar bulunur.
Şanlıurfa Kalesi
🔸 Dambak Tepesi'nde yer alan kalenin MÖ 2000 yılında yapıldığı tahmin edilir. Kale, Haçlı Seferleri sırasında önemli rol oynar. Osmanlı döneminde tamir edilir. Kalenin üstünde bulunan iki taş sütunun, İbrâhim aleyhisselâmın ateşe atıldığı mancınık olduğu söylenir.
📍 Şanlıurfa Kalesi nerede? Balıklı Göl'ün yanında bulunan Şanlıurfa Kalesi'ne yürüyerek ulaşılabilir. Buradan Balıklı Göl ve Eyyübiye'nin eşsiz manzarasını seyredebilir, merdivenler boyunca yer alan kafelerde oturarak dinlenebilir ve manzarayı seyredebilirsiniz.
Hz. Eyyub Sabır Makamı
🔸 Peygamberler arasında sabrı ile tanınan Hz. Eyyüb'ün (AS) amansız bir hastalığa yakalanarak iyileşene kadar kaldığı yer olarak bilinir. Rivayete göre hastalıkla imtihan olan peygamber Allah'a çok dua eder ve Cenab-ı Hak, duasını karşılıksız bırakmaz.
🔸 Ondan ayağını yere vurmasını ister ve vurduğu yerden çıkan suyu içer.
"(Ey Muhammed!) Kulumuz Eyyûb'u da an. Hani o, Rabbine, "Şeytan bana bir yorgunluk ve azap dokundurdu" diye seslenmişti.Biz de ona, "Ayağını yere vur! İşte yıkanacak ve içecek soğuk bir su" dedik." (Sad suresi 41 ve 42. ayetler)
🔸 Böylelikle Eyyûb (AS) hastalığından kurtulur. Makamda, peygamberin hastalığı sırasında tedavi olduğu belirtilen su kuyusu ve sırtını dayadığı sabır taşını da görmek mümkündür.
📌 Hz. Eyyub Sabır Makamı'na geldiğinizde sizde bu sudan içebilirsiniz.
📍 Hz. Eyyub Sabır Makamı nerede? Sabır Makamı, Urfa'nın merkez sınırları içerisinde Balıklı Göle 3-4 kilometrelik bir mesafede yer alır. Balıklı Göl'den buraya araçla yaklaşık 15 dakika sürer.
Göbeklitepe
🔸 Göbeklitepe, tarihin sıfır noktası olarak adlandırılır. Tapınak olduğu düşünülür ve 12 bin yıllık bir geçmişi bulunur . Yapı, insanlık tarihi ile ilgili bilinen tüm akışı değiştirir ve neolitik döneme dair tüm bilinenleri yerle bir eder. Bu nedenle mutlaka ziyaret edilmesi gereken önemli bir mekandır.
↪ Göbeklitepe, 08:00- 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzekart ile giriş ücretsiz olmakla birlikte kartı olmayanların 90₺ ödemeleri gerekir.
📍 Göbeklitepe nerede? Şanlıurfa'ya bağlı Örencik'te bulunan Göbeklitepe'ye şehir merkezinden araba ile ulaşım yaklaşık olarak yarım saat sürer. Toplu taşımayla gitmek için 0 numaralı otobüse binmeniz gerekir. Saat 13.00'da ve 16.00'da Abide durağından yola çıkan otobüsün hareket saatleri 10.00- 13.00- 16.00 şeklindeyken Göbeklitepe'den hareket saati 12.00- 15.00- 17.30'dur.
Mardin - Kasımiye Medresesi
Kasımiye Medresesi
🔸Güneyde Mezopotamya Ovası'na açık bir cepheye sahip olan medrese, Mardin'in en büyük ve görkemli yapılarından biridir. Yapımına Artuklu döneminde başlanan medrese, mimari açıdan görülmeye değerdir. Ayrıca medrese döneminin en önemli ilim merkezlerinden biri olma özelliğine sahip. Burada El Cezeri'nin Fil Saati ve diğer pek çok bilimsel çalışmaya dair bilgi ve belgeler sergilenmektedir.
↪ Medresenin giriş ücreti 4 ₺'dir ve ziyaret saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır.
📍 Kasımiye Medresesi nerede? Şehir merkezinin güneybatısında bulunan medreseye özel araçla Eski Mardin'den yaklaşık 10 dakikada ulaşmak mümkün. Mardin Şehir Stadyumunu geçtikten sonra itfaiye garajından sağa sapılarak 250 metre gidildikten sonra kolaylıkla ulaşılabilir. Toplu taşıma araçlarıyla gidecek olanlar Eski Mardin'e minibüslere binerek 10 dakika gibi bir sürede varabilir.