Arama

GAP Turu rota tavsiyeleri

Tarihte Yukarı Mezopotamya olarak anılan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Güneydoğu Anadolu, pek çok kültürü içerisinde barındırır. Bu bölge içerisinde yer alan Urfa, Mardin, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep'te gezip görülmesi gereken çok sayıda tarihi mekan bulunur. Urfa'daki Balıklıgöl, Eski Mardin'deki Diyarbakır Surları, Gaziantep'teki Bakırcılar Çarşısı, Adıyaman'daki Nemrut Dağı bunlardan sadece birkaçı. Güneydoğu Anadolu turuna çıkmayı planlayan gezginler için mutlaka görülmesi gereken yerleri derledik.

  • 8
  • 34
Mardin - Kasımiye Medresesi
Mardin - Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

🔸Güneyde Mezopotamya Ovası'na açık bir cepheye sahip olan medrese, Mardin'in en büyük ve görkemli yapılarından biridir. Yapımına Artuklu döneminde başlanan medrese, mimari açıdan görülmeye değerdir. Ayrıca medrese döneminin en önemli ilim merkezlerinden biri olma özelliğine sahip. Burada El Cezeri'nin Fil Saati ve diğer pek çok bilimsel çalışmaya dair bilgi ve belgeler sergilenmektedir.

Medresenin giriş ücreti 4 ₺'dir ve ziyaret saatleri 08.00 ile 17.00 arasındadır.

📍 Kasımiye Medresesi nerede?
Şehir merkezinin güneybatısında bulunan medreseye özel araçla Eski Mardin'den yaklaşık 10 dakikada ulaşmak mümkün. Mardin Şehir Stadyumunu geçtikten sonra itfaiye garajından sağa sapılarak 250 metre gidildikten sonra kolaylıkla ulaşılabilir. Toplu taşıma araçlarıyla gidecek olanlar Eski Mardin'e minibüslere binerek 10 dakika gibi bir sürede varabilir.

  • 9
  • 34
Eski Mardin
Eski Mardin

Eski Mardin evleri ve sokakları

🔸 Mardin, taş konakları, tarihi çarşıları, sokakları ve evleri ile kendinizi geleneksel ve tarihi bir atmosfer içerisinde bulacağınız bir şehir. Farklı inanç gruplarının hoşgörü içinde bir arada yaşadığı kadim şehir adeta bir açık hava müzesi niteliğinde.

🔸 Yüksek bir yere çıktığınızda karşınızda harika bir manzarayla karşılaşacaksınız.

↪ Suriye sınırını görmesi nedeniyle Mardin Kalesi, jandarma gözetimi altında. Bu nedenle kale ziyaretçilere açık değil.

↪ Eski Mardin'e gelecek kişilerin mutlaka bilmesi gereken hususlardan biri de şehri araba ile gezmek pek mümkün değil. Eski yapısını koruyan şehirde, sokaklar birbirine merdivenlerle bağlanır. Yapısı araç trafiğine uygun değildir. Mardin'i gezmek isteyenlerin bol bol yürüyeceğini bilerek hazırlıklı gitmesini tavsiye ederiz.

  • 10
  • 34

🔸 Zinciriye Medresesi, Ulu Camii, Latifiye Camii ve Şeyh Çabuk Camii de Eski Mardin sokaklarında bulunmaktadır. Bu noktalara yürüyerek ulaşabilirsiniz.

🔸Mardin gezinizi planlarken hava şartlarını da göz önünde bulundurmanız gerekir. Kış aylarında oldukça soğuk olan bölge, yaz aylarında ise sıcak ve kuraktır. Bu nedenle Mardin'in eşsiz güzelliğini rahat bir şekilde gezmek için en uygun zaman ilkbaharda Nisan, Mayıs, sonbaharda ise Eylül ayıdır diyebiliriz.

↪ Ayrıca buradan bir hatıra almak isterseniz, Süryani geleneğine göre nazara karşı koruyan Süryani gözü figürlü takılar alabilirsiniz.

  • 11
  • 34
Zinciriye Medresesi
Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi

🔸 Mardin'de hüküm süren son Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından 1385 yılında yaptırılır.

🔸 İlk defa Mardin'de görülen Timur ve ordusu ile savaşan Melik Necmeddin İsa, bir süre burada hapsedilir. Eski Mardin'in merkez noktasındaki bu yapı mimari açıdan oldukça görkemli olmakla birlikte manzarası da görülmeye değerdir.

↪ Manzarası nedeniyle fotoğraf tutkunları için en uygun mekanlardan biridir.

Zinciriye Medresesi nerede?

Diğer adıyla Sultan İsa Medresesi, merkezde yer alır.

  • 12
  • 34
Ulu Camii
Ulu Camii

Ulu Camii

🔸Ulu Camii, 12. yüzyıl Artuklu Dönemi mimari örneklerinden olup dilimli kubbesi ve minaresiyle Mardin'in sembolü konumunda yer alır. Cami merkezde bulunan Ulu Cami Mahallesi'nde bulunur. Şehrin en eski camisidir.

Ulu Camii nerede?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN