Arama

Gelenekten geleceğe: Gaziantep el sanatları

El sanatları bir coğrafyanın tarihini, kültür ve yaşam tarzını yansıtan en önemli eserlerdendir. Binlerce yıllık geçmişiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Mezapotamya'nın kalbindeki Gaziantep, birçok el sanatları ile anılır. Bakırcılıktan sedefçiliğe kadar farklı türlerdeki bu eserler, sanatın zanaat ile buluştuğu, gelenekten geleceğe aktarılan kültürel varlıklardır.

KUTNU DOKUMA
◼ İnsanoğlu, dünyaya geldiği ilk andan itibaren vücutlarını örtme, güneşten, sıcaktan veya soğuktan koruma ihtiyacı hissetmiştir. Bu amaçla da dokumacılık kültürü gelişmiş ve günümüz tekstil sanatının temelini oluşturmuştur.

◼ Bir tekstil ürünü olan kutnu, çözgüleri genellikle ipek, atkıları ise pamuk ipliğinden olan saten örgü ile dokunmuş ve çözgü yönünden renkli desenleri olan bir tür yarı ipek kumaştır. Kutnuyu dokuyan ustaya "kutnu dokumacısı" yada "kutnu ustası" denir.

Depremde yıkılan 14 asırlık Habib-i Neccar Camii

  • 10
  • 10

◼ Diğer adı "saray kumaşı" olan kutnu, Arapçada pamuk anlamına gelir. Parlak ve mat çizgilerin yan yana gelmesi veya birçok renkli çizgilerin yan yana gelmesiyle dokunur.

Osmanlı döneminde bu kumaşlar daha çok Şam, Bağdat ve diğer Ortadoğu şehirlerinde dokunur, oradan Anadolu'ya geldir. Ancak Cumhuriyetin ilk yıllarında kutnunun Gaziantep'ten alındığı bilinir.

Kutnu adı Gaziantep ile özdeşir ve günümüzde sadece bu kadim şehirde dokunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN