Arama

Genel kültür bilginizi artıracak ilkler

Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 yıldızın tarihteki 16 büyük Türk imparatorluğunu simgelediğini biliyor muydunuz? Peki ya Kafkas Cephesi'nde bulunduğu sırada bir Rus uçağını düşürerek "düşman uçağını düşüren ilk Türk pilotu" unvanı alan pilotumuzun Vecihi Hürkuş olduğunu? Ya da ilk yerli helikopterimizin ATAK olduğunu? Sizler için herkesin bilmesi gereken genel kültür bilgilerini derledik.

İlk yerli deniz araştırma gemisi: TUBİTAK MARMARA

Tuzla'daki Çeksan Tersanesi'nde inşa edilen TUBİTAK MARMARA, deniz kirliliğini incelemek için deniz biyolojisi üzerine araştırma, sualtı petrol yataklarını keşfetme, sualtı faylar ve sualtı boru hatları izlemenin yanı sıra, öncelikle Türk Boğazları, Türkiye'nin çevresindeki denizlerde kullanılır deniz kaza ve afet durumunda destek görevini yapar.

İlk yerli akıllı cep telefonu: GEBZE (Turkcell)

Turkcell'in kendi adını verdiği son telefonu Turkcell T40, Türk mühendislerinin geliştirdiği Android arayüzü, Türk dokunuşları taşıyan arka kapak ve ses tasarımları ve Türk insanının gün içerisinde en çok kullandığı uygulamalara kolaylıkla erişim sağlayan "kart ekranı"nı taşıyor.

Tarihteki en ilginç ilkler

İlk yerli keşif gözlem uydusu: GÖKTÜRK 2

Milli Savunma Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK Uzay) ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) iş ortaklığında üretilen GÖKTÜRK-2, 18 Aralık 2012'de gerçekleştirilen fırlatma operasyonuyla görev yörüngesine yerleştirildi.

Yüksek yerlilik oranıyla üretilen 2,5 metre çözünürlüklü uydu, Çin'deki Jiuquan Fırlatma Merkezi'nden uzaya gönderildi. GÖKTÜRK-2 uydusunda, kızılötesi kamera, arayüz kartları, görüntü sıkıştırma yazılım ve donanımları, uçuş bilgisayarı ve x-bant verici gibi yüksek teknolojili yerli ve milli ürünler TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirildi. GÖKTÜRK-2, dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor.

İlk yerli piyade tüfeği: MEHMETÇİK

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin piyade tüfeği ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı'nın oluşturduğu Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında üretilmiş bir piyade tüfeğidir.

Bilime yön veren Müslüman alimler ve icatları

  • 10
  • 21

İlk yerli insansız su üstü aracı: LEVENT

LEVENT İnsansız Su Üstü Deniz Aracı, farklı faydalı yüklerden oluşan modüler tasarımı sayesinde, keşif-gözetleme, acil müdahale ve haberleşme rölesi gibi değişik görevlerde kullanılabilmektedir. Sistem sahip olduğu otonom seyir ve uzaktan komuta yetenekleri ile görüş hattının (ufuk) ötesinde bile 30 knot sürate kadar güvenli olarak görev yapmaktadır.

Ortalama 5 mil olan VHF menzilinde kontrol edilebilen Levent, istenirse insanlı olarak da kullanılabiliyor. Şişme bot üzerine konuşlandırılan araçta yönlendirilebilir gündüz ve gece görüş kameraları bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN