Arama

Gizemli tapınağın yeni koridorları

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bulunan tarihi Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkarılan Mithras Tapınağı'nda iki koridor ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Aytaç Coşkun, "Bu tapınağın ayinleri gizli ve sadece belli kriterleri yerine getirenler bu dine kabul ediliyor. Yaptığımız kazılarda Mithras'a açılan iki geçit, iki tane koridor tespit ettik" dedi.

  • 2
  • 10
"Kasr Zerzaua"
Kasr Zerzaua

Zerzevan Kalesi bütün vadiye hâkim konumuyla antik ticaret yolu üzerinde geniş bir alanı kontrol altında tutan, stratejik bir Doğu Roma sınır garnizonu.

Doğu Roma ve Sasani arasında büyük mücadelelere sahne olan ve antik ismi Samachi olan yerleşimin mevcut kalıntılardan yola çıkarak İ.S. 4. yüzyıldan 7. yüzyıla kadar kullanıldığı anlaşılıyor.

Kaleye ilk ziyaret, Carsten Niebuhr tarafından 1766'da gerçekleştirildi ve bu yerleşim yerine Kasr Zerzaua adını verdi.

1880 yılında ise bölgeyi ziyaret eden Eduard Sachau ise kaleyi Zarzaua olarak adlandırmıştı.

  • 3
  • 10
Zerzevan Kalesi
Zerzevan Kalesi

Günümüzde ise yerleşime 1 km uzaklıktaki Demirölçek Köyü'nün Zerzevan Kalesi'nde yaşayanlar tarafından kurulduğu biliniyor.

Şanlıurfa ve Nusaybin'e kadar uzanan antik yol güzergahında bulunan yerleşim yeri; Sasani hükümdarları, Batı'ya yaptığı seferler sırasında kullanmış.

Askeri yerleşime bakıldığında su bakımından zengin vadide yerleşik ve tarımla uğraşan insanların sığınacağı bir yer konumunda olduğu da söylenebilir.

Yerleşim konumu itibariyle tüm vadiye hakim, antik ticaret yolu üzerinde, geniş bir alanı kontrol altında tutan, stratejik bir Roma sınır garnizonudur ve Roma-Sasani arasındaki büyük mücadelelere sahne olduğu açıktır.

Halen kazı çalışmalarının sürdürüldüğü bölgede çalışmalar devam ettikçe yeni tüneller ortaya çıkmaya devam ediyor.

  • 4
  • 10
DİYARBAKIR'DAK GİZEMLİ TAPINAKTA YENİ KORİDORLAR ORTAYA ÇIKTI
DİYARBAKIR’DAK GİZEMLİ TAPINAKTA YENİ KORİDORLAR ORTAYA ÇIKTI

Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve 60 dönümlük alanı kaplayan tarihi Zerzevan Kalesi'nde 2014 yılından beri devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yapılar kalenin adını dünyaya duyurdu. Roma İmparatorluğu'nun sınır garnizonu olan ve kayalık bir tepe üzerine kurulu olması nedeniyle geniş bir alanı kontrol eden, stratejik bir öneme sahip kalede yapılan çalışmalarda elde edilen buluntuların milattan sonra 3. yüzyıla kadar uzandığı tespit edildi.

  • 5
  • 10
BULUNDUĞU ALANDA BİRÇOK TARİHİ YAPI YER ALIYOR
BULUNDUĞU ALANDA BİRÇOK TARİHİ YAPI YER ALIYOR

639 yılında İslam orduları tarafından fethedilene kadar kullanılan alanda gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, kaya sunağı gibi mimari kalıntılar yer alıyor. Doğudan özellikle İran tarafından gelen orduların durdurulduğu ve batıya geçişini engelleyen bir nokta olan ve her defasında yıkılıp yeniden inşa edilen kale ve çevresinde, konutların bulunduğu alanda su sarnıçları, yeraltı ibadethanesi, yeraltı sığınağı, surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları, nekropol alanında da kaya mezarları ve tonozlu mezarlar yer alıyor.

  • 6
  • 10
ROMA İMPARATORLUĞU'NUN DOĞU SINIRINDAKİ TEK TAPINAĞI...
ROMA İMPARATORLUĞU’NUN DOĞU SINIRINDAKİ TEK TAPINAĞI...

Dünyada son olarak ortaya çıkarılan ve Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırındaki tek Mithras Tapınağı da Zerzevan Kalesi'nde yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN