Arama

Hafta sonunda nereye gidelim, ne okuyalım, hangi yazıya göz atalım?

Hayatın koşuşturmasına ara vermeye ne dersiniz? Hafta sonunda kaliteli zaman geçirmek isteyenler için "Fikriyat ile ne okuyalım, nereye gidelim, hangi yazıya göz atalım?" başlığı altında birbirinden değerli tavsiyeleri sizlerle buluşturuyoruz. Usta yönetmen Semih Kaplanoğlu ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajı okuyabilir, gezi planlarınıza yeni bir yer ekleyebilirsiniz. Gelin tavsiye listesine yakından bakalım.

◾ Bana soruyorlar, "ağabey senin filmler niye öyle uzun, planlar uzun oluyor vs." Çünkü zaman idraki vermeye çalışıyorum. Seni sıkmaya çalışıyorum arkadaş. Sen otur rüzgarı ağaçta seyret bakalım, seyredebiliyorsan. İnan bana izlediğinde yavaş yavaş aslında nereye ait olduğunu, içindeki zaman duygusunun nasıl meydana çıktığını anlar insan.

◾ Semih Kaplanoğlu: Bizim medeniyetimiz zaman medeniyeti. İnsanlar bunu unuttular. Her vaktin bir manası var. Sinema da zaman sanatıdır; çünkü çektiğimiz filmlerin süreleri var. 140 dakika bir film çıkıyor ortaya. Bunu biz "zamanla" ölçüyoruz. İnsanlar sinemaya gidiyorlar, film seyrediyorlar, "zaman nasıl geçti anlayamadık" diyorlar. Çaldılar işte senin zamanından… "Öyle eğlendik ki zaman nasıl geçti bilemedik..."

Yani zaman idrakiyle oynuyorlar. Bunu düşünemeyen bir sinemacı, kendi medeniyetinden hiçbir şey taşıyamaz. Onun için Amerikan tarzı dizi yapar ama bizim medeniyetimize dair bir şey anlattığını zanneder, anlatamaz.

◾ Senin müziğin nasıl? Itrin nasıl? Sen eğer o müziğin zaman algısını hissetmez, fark etmez ve düşünmezsen, o zaman sadece oynarsın.

◾ Şimdi mesela çocuklara kurs veriyorlar; "Senaryoculuk nasıl yapılır?" Ellerindeki kitaplar Amerikan sinemasının rehber kitapları… Şimdi biz, bizim hikâyelerimizi böyle mi anlatacağız? Kendimiz Supermen mi yaratacağız? Sen başka bir yerin hikâye anlatma yöntemini alırsan, biçimini alıp kendi hikâyeni onun içine koyarsan; o ister istemez bir kalıba girer.

RÖPORTAJIN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

  • 9
  • 13
Nereye gidelim: Atatürk Kültür Merkezi
Nereye gidelim: Atatürk Kültür Merkezi

📌 İstanbul'da sanatın kalbi yeniden Atatürk Kültür Merkezi'de atıyor. Yenilenen halinde eski binanın silueti ve önemli karakteristik özellikleri korundu. Eski AKM'deki seramik sanatçısı Sadi Diren duvarı ve Opera fuayesindeki döner merdiven gibi. Bunun yanı sıra teknolojik donanımla tasarlanarak geliştirildi.

🔸

AKM'nin uzun soluklu hikayesi:

📌1946 yılında opera binası olarak tasarlanıp temeli atıldı. Ancak tamamlanması 23 yılı buldu. Açılışından 1,5 yıl sonra büyük bir felaket yaşandı burada: Sergilenen bir oyunda yangın çıktı. Bina kullanılmaz hale geldi. 1978 yılında tadilat görerek kapılarını açtı. Ancak 2000'li yıllara gelinde binanın her tarafı dökülmeye başladı. 31 Mayıs 2008'de artık ömrünü tamamlamıştı. Ancak temelsiz ithamların merkezi oldu. Hatta devleti milyonlarca dolar zarara uğratan Gezi Parkı olaylarının da merkezine çekilmeye çalışıldı.

📌 Bütün engellemelere karşı, 2018'de yıkımına başlandı yeniden yapılması için. Bir sonraki yıl temeli atıldı. Yeni AKM, ilk yapının mimarı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu imzasıyla karakteristik özelliklerini korunarak yenilendi.

🔸

📌Yapı, 5 bloktan oluşuyor. AKM'nin "kalbi" olarak nitelendirilen opera binası 14 katlı, 49 bin metrekarelik alana, 2.040 kişi kapasiteli bir salona sahip.

📌 Opera salonu, Taksim Meydanı'na bakan ikonik cephesinin ana unsuru. 15 bin seramik parçasıyla oluşturuldu. Salon, iyi doğal akustiği elde edebilmek için at nalı biçiminde tasarlandı. Sahne sistemleri anlamında dünyanın en önde gelen teknolojisi kullanıldı. Burada birçok etkinlik de düzenleniyor. Onlardan biri yapay zeka piyanist. Çağdaş bestecilerden seçilmiş bir repertuvar, otomatik piyanoda yeniden icra ediliyor. Hemen yan tarafında da operanın büyülü dünyasına konuk olabilirsiniz.

  • 10
  • 13

📌Tiyatro binası ise yaklaşık 16 bin 300 metrekarelik bir alana kurulu. Toplam 10 kattan oluşan binadaki tiyatro salonu 802 kişilik.

📌 İstanbul'daki sergi salonu ihtiyacını karşılamada önemli bir rol üstlenecek AKM Galeri ile vizyonda yer bulmakta zorlanan festival filmlerinin gösterileceği 100 kişilik Yeşilçam Sineması'nın Kültür Sokağı'nda yer alıyor.

📌 Kültür Sokağı'ndaki 480 metrekarelik "Çok Amaçlı Salon", sergi, konser, tiyatro, konferans ve toplantı gibi etkinlikler düzenleniyor.

📌 Müzik Platformu kültür duraklarından bir diğeri. Burada müzik tarihiyle ilgili uzun soluklu sergilere yer verilecek. İlk sergiyse Bizdeki Dünya, Dünyadaki Biz. Ülkemizdeki müzik mirasının oluşmasında Türk ve İslam kimliğinin yanı sıra Anadolu, Asya ve Akdeniz kültürünün etkisi anlatılıyor. Besteci padişahlar, Muzıka-yi Hümayun'un kuruluşu gibi bilgileri görüyoruz.

📌 Şaman davulunda kümbetlere, sazlardan kanunlara pek çok müzik aleti burada sergileniyor. Türk müziği geleneği içerisinde ortaya çıkan çalgıları inceleme fırsatı bulacaksınız. Ortadaki bağlamalar oldukça kıymetli. Çünkü Aşık Veysel ve Neşet Ertaş'a ait. Bu enstrümanlarla nice unutulmaz eserleri icra ettiler.

Yenilenen AKM'de neler var?

  • 11
  • 13

📌 Şaman davulunda kümbetlere, sazlardan kanunlara pek çok müzik aleti burada sergileniyor. Türk müziği geleneği içerisinde ortaya çıkan çalgıları inceleme fırsatı bulacaksınız.

📌 Tam karşısında Ustalara Saygı Köşesi bulunuyor. Aşık Veysel, Münir Nureddin Selçuk, Şerif Muhittin Targan gibi önemli isimlerin kişisel eşyaları, eser kayıtları, arşiv görüntüleri ve hayat öykülerine yer veriliyor. Aşık Veysel'in ceketi, Münir Nurettin Selçuk'un takım elbisesi gibi sanatkarlarla özdeşleşen kıyafetler de burada. Belli aralıklarla farklı usta sanatçılarla bu köşe yenilecek.

📌 Çocuklar da unutulmadı. 4-6 yaş aralığındaki çocukları sanatla tanıştırmayı amaçlayan çocuk sanat merkezi de Kültür Sokağı'nın içerisinde.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN