Arama

Haliç’in incisi: Katar

Haliç ülkeleri içerisinde yer alan Katar, tarihi ve turistik mekanlarıyla kendisini ziyaret etmek isteyenler için görülmesi gereken bir ülkedir. Aynı zamanda üniversitesi ve öğrencilere sunduğu geniş imkanlarla eğitim, lisans ve lisanüstü olanaklarıyla ideal bir fırsat sağlar. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yıllarında Mevlana Programı ile beş aylığına gitme fırsatı bulduğum Katar'da geçirdiğim güzel zamanları ve maceralarımı Fikriyat okurları için kaleme aldım. Keyifle okumanız dileğiyle…

Katar Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu

Namazdan sonra bir hanım bana ve arkadaşlarıma doğru geldi ve bizi ısrarla evine davet etti. Her ne kadar bu nazik teklifi kibarca reddetmeye çalıştıysak da kendisinin ısrarlarına dayanamadık. Bayram namazının ardından bu ablamızın evine gittik. Hep birlikte kalabalık bir bayram sabahı kahvaltısı yaptık.

Ailemizden uzakta olduğumuz için kurban göremeyeceğimizi sanıp üzülüyorken davet edildiğimiz evde, bizlerin de şahitliğinde kurban kesildi. Bu sayede mübarek ve güzel günü, tüm benliğimizde hissetmiş olduk. Sonradan öğrendik ki meğer bizi evine davet eden hanımefendi zaten Türkleri çok seviyor ve farklı İslami programlara katılmak için sık sık Türkiye'ye geliyormuş.

Katar Türkiye Büyükelçiliği

Bayramdan birkaç gün sonra okul başlamıştı. Üniversitedeki dersler, sunumlar, araştırmalar ve sınavlar tamamen Arapça olsa da pek zorlandığımı söyleyemem. Zaten en fazla altı ders almak mümkündü. Hem arkadaşlar hem de hocalarımız biz Türk öğrencilere çok yardımcı oluyorlardı. Ders yılına başladıktan sonra bizim fakültemizde iki Türk hocanın olduğunu öğrendik.

Okulda çok güzel insanlarla tanışmak nasip oldu. Katar'da genel olarak Türklere ve Türkiye'ye duyulan bir sempatiden bahsetmek mümkün. Hatta arkadaşlarımızdan bir kısmı kendi kendilerine Türkçe öğreniyorlardı ve bizimle pratik yapmak istiyorlardı. Bu sebeple bizi evlerinde ağırlamak ve aileleriyle tanıştırmak için tabiri caizse birbirleriyle yarışa giriyorlardı. Zaten 2015 yılı Türkiye-Katar Karşılıklı Kültür Yılı olarak ilan edilmişti. Bu sebeple Türk öğrenciler olarak, Türkiye Büyükelçiliği'nde düzenlenen birtakım programlara davet edilme ve büyük çaplı devlet resepsiyonlarında bulunma şerefine nail olduk.

Katar Üniversitesi'nin kampüsünden bir kare

Katar'da okul hayatı da oldukça renkliydi. Birçok önemli gün için büyük hazırlıklar yapılıyor, kutlamalar yapılıyor, kültürel ve sosyal faaliyetler için öğrencilerin her türlü ihtiyacı gözetiliyordu. Kampüste hem erkek hem kız öğrenciler tarafında olmak üzere iki adet müstakil projeler ve faaliyetler binası bulunmaktaydı.

Katar Üniversitesi'nde kampüsün erkek bölümü

Katar Üniversitesi'nin kampüsü oldukça büyük. Kampüste beni en çok şaşırtan her fakülteden iki tane mevcut olmasıydı. Bunun sebebi kampüsün ortadan ikiye ayrılması ve yarısının erkek öğrencilere, diğer yarısının da hanım öğrencilere tahsis edilmesiydi. Bu sebeple örneğin İlahiyat Fakültesi'nden bir adet hanımlar bölümünde bir adet de erkek öğrenciler bölümünde bulunmaktaydı. Yalnızca ortada büyük bir kütüphane mevcut olmasına rağmen, bu binaya hanım ve erkek öğrencilerin girişi birbirlerinden ayrıydı.

Katar Üniversitesi'ndeki kütüphanesinin bir bölümü

Okulun ilk günü yapılan oryantasyon toplantısında bizlere farklı hediyeler ve kampüs haritası takdim edildi. Kampüsün içinde bir noktadan diğer noktaya hareket etmemizi sağlayacak ring araçları mevcuttu.

Katar'da yürüme mesafesi çok kısa olsa bile yaya halde yol almak çok zor. Kavurucu sıcak altında beş dakika dahi yürümek hararete ve baş ağrısına sebep oluyor. Hatta ring servislerini beklerken sıcaktan olumsuz yönde etkilenmesin diye kampüs içindeki duraklar şeffaf malzemelerle içeriden dışarı görülecek şekilde kapatılmış ve klimalandırılmış durumda.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN