Arama

Hangi eser, kaç yılda yapıldı?

Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı ilk günlerden bu yana coğrafyamızın dört bir yanına birbirinden ihtişamlı yapılar inşa edilmiş; bunların birçoğu günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş… Peki, bugün gözlerimizi alamadığımız yapıların kaç yılda inşa edildiğini biliyor musunuz? Süleymaniye'den Selimiye'ye, Dolmabahçe Sarayı'ndan İshak Paşa Sarayı'na, Ulu Cami'den İnce Minareli Medrese'ye medeniyetin göz bebeği olan eserlere dair ilginç bilgileri derledik.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 10
FATİH CAMİİ – 7 YIL
FATİH CAMİİ – 7 YIL

Fatih Camii, Fatih Sultan Mehmet'in isteği ile İstanbul'a hâkim bir tepe üzerinde inşa edilmiştir.

🔷 Fatih Camii, fethin ardından inşa edilen ilk selatin camidir. Bizans için değerli olan On İki Havari Kilisesi'nin yerine inşa edilmiştir. İstanbul'un önemli din ve kültür merkezine gelen bu külliye, şehircilik açısından da önemli bir yere sahiptir.

Caminin ve külliyenin mimarı, Atik Sinan'dır. Türk mimari geleneklerine sadık kalınarak inşa edilmiştir.

📌 KAÇ YILDA YAPILDI?

Caminin yapımına 1463 yılında başlandı. Harap haldeki On İki Havari Kilisesi'nde barınamayan patrik, başka yere taşınmak istemiş; Fatih Sultan Mehmet de ona başka bir kiliseyi bağışlayarak buraya külliye yaptırmayı uygun görmüştü. İnşaat, 1470 yılında tamamlanarak ibadete açıldı.

📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

🔸 Caminin iki yanında medrese, tabhane, darüşşifa, çarşı ve hamam inşa edilmişti. Ne yazık ki tamamı günümüze ulaşamadı.

🔸 26 metrelik kubbesi, bir asır boyunca en büyük kubbe niteliğini korudu.

🔸 1509'da gerçekleşen ve "küçük kıyamet" olarak adlandırılan büyük depremde kubbe büyük zarar gördü; 1557 ve 1754 depremlerinde yeniden hasar gören cami kubbesi onarılsa da 1766'ta tamamen çökmüştü. Sultan III. Mustafa döneminde 1767 yeniden inşa çalışmalarına başlandı ve 1771'de ibadete açıldı.

🔸 Sanat tarihçileri defalarca onarımdan geçen bu caminin ilk halinin, günümüzdekinden çok daha farklı olduğunu belirtirler.

  • 4
  • 10
BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ - 6 YIL
BÜYÜK MECİDİYE CAMİİ - 6 YIL

Ortaköy Camii olarak da bilinen Büyük Mecidiye Camii, İstanbul Boğazı'nın kıyısında, Beşiktaş'taki Ortaköy iskele meydanının ucunda bulunur.

🔷 Büyük Mecidiye Camii, Sultan Abdülmecid tarafından, Mimar Nikogos Balyan tarafından inşa edilmiştir. 19. yüzyıl selatin camilerinde olduğu üzere Büyük Mecidiye Camii, ibadet mekânı olan harim ve giriş kısmının önünde yer alan hünkâr kasrı olmak üzere iki bölümden oluşur.

📌 KAÇ YILDA YAPILDI?

1848 yılında yapımına başlanan Büyük Mecidiye Camii, 1854 yılında inşası tamamlanarak ibadete açılmıştır. Oldukça zarif bezemelerle süslü olan yapı Barok üslubunda inşa edilmiştir.

📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

🔸 Minberin üzerindeki kelime-i tevhid hattı, hat sanatında üstad mertebesindeki Sultan Abdülmecid'in elinden çıkmıştır.

🔸 Cami duvarındaki "çeheyar-ı güzin" levhası, bizzat Sultan Abdülmecid tarafından nakşedilmiştir.

🔸 Caminin bulunduğu yerde daha önce Vezir İbrahim Paşa'nın damadı Mahmud Ağa'nın yaptırdığı bir mescid vardı. Patrona Halil Ayaklanması'ndaki ölümünün ardından yıkıldığı düşünülen bu mescidin yerine Büyük Mecidiye Camii inşa edilmiştir.

  • 5
  • 10
TOPKAPI SARAYI - 13 YIL
TOPKAPI SARAYI - 13 YIL

Topkapı Sarayı, Osmanlı Devleti'nin 4 asırlık yönetim merkeziydi. İstanbul'da tarihi yarımadanın kıyısına inşa edildi.

🔷 Üsküdar ve Haliç'e bakan ve her yöne hâkim bir konuma inşa edilen Topkapı Sarayı, 70 dönümlük bir arazinin üzerine kuruldu.

Dört bölümden oluşan Topkapı Sarayı, hizmet ve koruma alanı olan Bîrun, idari merkez olan Divan-ı Hümayun, eğitim alanı olan Enderun ve özel yaşam alanı olan Harem'den meydana gelmektedir.

📌 KAÇ YILDA YAPILDI?

Yapımına 1465 yılında başlanan Topkapı Sarayı'nın genel itibariyle inşası 1478 yılında tamamlandı. Fatih Sultan Mehmet'in isteği üzerine inşasına başlanan saray, 19. yüzyıla kadar eklenen yapılarla sürekli genişletildi.

📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

🔸 Beyazıt'ta bulunan eski saraydan dolayı uzun yıllar yeni saray anlamına gelen "Saray-ı Cedid-i Amire" olarak adlandırıldı.

🔸 Üç büyük kapısı ve beş adet de hizmet kapısı bulunur.

🔸 İkinci avlu girişinde yer alan iki kuleli Babüsselam adlı giriş kapısından hükümdar haricinde kimse atla giremezdi.

🔸 Devlet işleri orta avluda yer alan Kubbealtı adlı divanda görüşülürdü.

🔸 Topkapı Sarayı'nın mutfağında bir günde 1500 - 3000 kişilik yemek hazırlanabiliyordu.

🔸 Padişahlar tahta çıktığında ilk biatı, içinde Kâbe anahtarları, Hz. Musa'nın asası, Peygamberimizin ayak izi, sancağı ve mührü, Hırka-i Saadet ve Sakal-ı Şerif'in bulunduğu Mukaddes Emanetler Dairesi'nde alırdı.

🔍 4 asırlık yönetim merkezi: Topkapı Sarayı'nın bölümleri

  • 6
  • 10
DOLMABAHÇE SARAYI - 14 YIL
DOLMABAHÇE SARAYI - 14 YIL

19. yüzyılın en ihtişamlı yapılarından olan Dolmabahçe Sarayı, Boğaziçi kıyılarına inşa edilmiş görkemli bir yapıdır.

🔷Has bahçe olarak kullanılan Dolmabahçe, geçmişte büyük bir koydu ve denizcilerin gemileri demirlediği bir limandı. Zamanla pek çok padişah buralara büyüklü küçüklü yapılar inşa ettirdi. Sultan II. Mahmud, sahil şeridindeki bu yapıları sürekli olarak kullanmayı düşünmüş ve bazı eklemeler yaptırarak bir saray haline getirmeye çalışmıştır.

Sultan Abdülmecid ise tahta geçtikten kısa süre sonra eski yapıların yıkılarak yeni bir saray inşa edilmesi emrini vermiştir.

📌 KAÇ YILDA YAPILDI?

1842 yılında inşasına başlanan Dolmabahçe Sarayı, 1856 tarihinde tamamlandı. Ermeni mimarlar Garabet Balyan ve Nigoğos Balyan tarafından neobarok üslubunda inşa edildi.

📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

🔸 Dolmabahçe Sarayı, Batı modasını yakından takip eden ve bu konudaki yeniliklerle bezeli olan bir üsluba sahiptir.

🔸 Sarayın iç süslemesini Paris Opera Binası'nın da dekoratörü olan Ch. Séchan yapmıştır.

🔸 Sarayın tamamı, 110 bin metrekarelik bir alanı kapsar.

🔸 Dolmabahçe Sarayı, inşasından Halife Abdülmecid Efendi'nin ayrılışına kadar geçen 68 yılın 35'inde aktif olarak kullanılmıştır.

  • 7
  • 10
YILDIZ SARAYI - 200 YIL
YILDIZ SARAYI - 200 YIL

Yıldız Sarayı, Beşiktaş'ın Yıldız tepesi üzerine yayılmış köşk ve kasırlardan oluşan bir yapılar bütünüdür.

🔷 Bu alana ilk köşk, III. Selim tarafından annesi Mihrişah Sultan adına yaptırılmış, babası II. Mustafa adına da bir çeşme inşa edilmiştir. II. Mahmud, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz zamanında da çeşitli köşkler inşa edilmiş; asıl ihtişamlı günlerini Sultan II. Abdülhamid döneminde yaşamıştır.

Abdülhamid döneminde Osmanlı Devleti'nin yönetim merkezi olan Yıldız Sarayı, pek çok detayla bezenmiş, yüzölçümü 500 bin metrekareyi bulmuştur.

📌 KAÇ YILDA YAPILDI?

İlk köşkün III. Selim döneminde inşa edildiği 1800'lü yılların başından 1900'lü yılların sonuna dek Yıldız Sarayı'nda pek çok yapı inşa edildi. Farklı binalardan müteşekkil olan Yıldız Sarayı'nın bu nedenle nihai şeklini 200 yılda aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

🔸 Yıldız Sarayı, devletin idari merkezi olmanın yanında önemli bir kültür ve zanaat merkeziydi.

🔸 Bünyesinde basımevi, fotoğraf atölyesi, tiyatro, resim galerisi, ufak müzeler, müzik stüdyosu ve gözlemevi bulunuyordu.

🔸 Çini fabrikası, marangozhane, fotoğrafhane gibi yapılar saray bünyesinde yer alıyordu.

🔸 Hükümdarlık günlerini burada geçiren Sultan II. Abdülhamid 1909 yılında bu saraydan ayrılmıştı. 31 Mart Vakası'nın ardından tahttan indirilerek Selanik'e gönderilmişti.

🔍 Yıldız Sarayı'nın bir asırlık fotoğrafları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN