Hangi eser, kaç yılda yapıldı?
Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı ilk günlerden bu yana coğrafyamızın dört bir yanına birbirinden ihtişamlı yapılar inşa edilmiş; bunların birçoğu günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş… Peki, bugün gözlerimizi alamadığımız yapıların kaç yılda inşa edildiğini biliyor musunuz? Süleymaniye'den Selimiye'ye, Dolmabahçe Sarayı'ndan İshak Paşa Sarayı'na, Ulu Cami'den İnce Minareli Medrese'ye medeniyetin göz bebeği olan eserlere dair ilginç bilgileri derledik.
Giriş Tarihi: 05.02.2021
17:25
Güncelleme Tarihi: 09.08.2022
11:46
Sesli dinlemek için tıklayınız.
İNCE MİNARELİ MEDRESE - 15 YIL
Konya'da Selçuklu devrine ait olan İnce Minareli Medrese, bir darülhadis olarak ilim meclisine ev sahipliği yaptı.
🔷 Bânisi Sâhib Ata Dârülhadis i adıyla da anılan medreseye bitişik olan minaresi, sırlı tuğlalarla süslenmiş ve yapıya adını vererek İnce Minareli Medrese olarak anılmasına neden olmuştu. Aslında iki şerefeli olan minarenin üst kısmı 1901 yılında düşen bir yıldırım sonucu yıkılmıştır.
📌 KAÇ YILDA YAPILDI?
İnce Minareli Medrese, Selçuklu Veziri Sâhib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılmıştır. 1265 yılında başlanan inşası 1280 yılında tamamlanmıştır. Vakfiyesinden medresenin, mescid ve minareden çok daha önce yapıldığı anlaşılır. Mimarı, Kölük bin Abdullah'tır.
📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ
🔸 Selçuklu dönemi taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir.
🔸 Taçkapısı, Anadolu'da Selçuklu döneminde yapılmış en ihtişamlı taçkapılardan biridir.
🔸 Yapının aydınlatması, mazgal ve dikdörtgen pencereler ile kubbede yer alan fener ile sağlanır.
🔸 Kubbe kasnağında kûfi yazı ile "El-Mülkü-Lillah" "Ayet'el Kürsi" yazılıdır.
Bursa Ulu Cami, Yıldırım Bayezid döneminde inşa edilen, çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir.
🔷 20 kubbe den oluşan yapının inşasına Yıldırım Bayezid'in Niğbolu zaferi nden sonra başlanmıştır. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı, aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sulta n'ın da olduğu cemaate, Somuncu Baba kıldırmıştır. Ulu Cami'nin ilk imamı, Mevlid'in yazarı Süleyman Çeleb i'dir.
📌 KAÇ YILDA YAPILDI?
1396 yılında inşasına başlanan Ulu Cami, 1399 yılında ibadete açılmıştır. Mimarının Ali Neccâr ya da Hacı İvaz Paşa olduğu düşünülür.
📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ
🔸 Türkiye'deki Ulu camilerin en büyüğüdür.
🔸 Caminin minberi ahşap oyma sanatının en nadide örneğidir. Kur'ân-ı Kerîm'deki âyet sayısına tekabül eden 6666 adet parçadan meydana gelir. Ustası el-Hâc Muhammed bin Abdülazîz İbnü'd-Dakkî'dir. Güneş ve gezegenler tasvir edilmiştir.
🔸 Batıdaki minaresi Yıldırım Bayezid zamanında, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
🔸 Timur istilasında tahrip edilen cami, bu yıllarda tamir edilmiş, en büyük onarımı ise 1855 depreminden sonra yapılmıştır.
🔸 İmam odası bitişiğinde yüksekçe bir yere asılan siyah örtü, Kâbe kapısının örtüsüdür. Mısır Seferi'nden sonra halife olan Yavuz Sultan Selim, Kâbe'nin örtüsünü İstanbul'dan gönderilen yeni örtü ile değiştirmiş; bu örtüyü de bizzat elleri ile taşıyarak Ulu Cami'ye asmıştır.
İSHAK PAŞA SARAYI - 99 YIL
Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı, 18. yüzyılın sonlarında bir külliye saray olarak inşa edildi.
🔷 Şehre hâkim bir tepenin üzerine inşa edilen külliye , Çıldır hanedanından Hasan Paşa'nın oğlu İshak Paşa tarafından yaptırıldı. Osmanlı hanedanı ile rekabete girişmek isteyen İshak Paşa, İran elçisinin sözleriyle gözden düşürüldü ve Hasankale'ye sürgün edildi.
📌 KAÇ YILDA YAPILDI?
1685 yılında yapımına başlanan İshak Paşa Sarayı'nın inşası, 1784 yılında tamamlandı. Yapı, Mimar Mehmed Paşa tarafından tasarlanmıştır.
📌 İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ
🔸 7.600 metrekarelik bir alanda inşa edilen sarayda türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları, koğuşlar bulunur.
🔸 Dünyada ilk kalorifer sisteminin başlangıcı İshak Paşa Sarayı'nda görülür.
🔸 Osmanlı mimarisinin, Anadolu'da günümüze ulaşabilen tek saray yapısı olarak kabul edilir.
🔸 Selçuklu sanatının ağır bastığı taş oymalarında, Barok-Rokoko, İran etkilerinin de görüldüğü belirtilir.