Hangi yazar hangi fakülteyi terk etti?
Necip Fazıl'dan Abdürrahim Karakoç'a, Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Edip Cansever'e birçok yazar, edebiyat dünyasına damgalarını vurdu. Kendi dönemini ile sınırlı kalmayıp sonraki nesilleri de etkileyen bu yazarlardan bazılarının yüksek tahsili yoktu. Peki, edebiyatımızın mihenk taşları olan bu yazarlar, hangi bölümleri terk ederek tahsillerini yarıda bıraktılar? Siz Fikriyat okurları için derledik.
Giriş Tarihi: 01.11.2019
15:33
Güncelleme Tarihi: 01.11.2019
15:49
1898 yılında İstanbul'da doğan Faruk Nafiz, ilk ve orta öğrenimini Bakırköy Rüşdiyesi ile Hadîka-i Meşveret İdâdîsi'nde tamamladı; bir süre devam ettiği Tıp Fakültesi'ni bitiremeyerek dördüncü sınıftan ayrıldı. Türk şiirinde çığır açan Faruk Nafiz Çamlıbel, bu okulun karakterine uygun olmadığını düşünüyordu.
1918'den sonra dört yıl basın alanında çalışsa da 1922 yılından sonra öğretmenlik yaptı.- Kayseri Lisesi'nde, Ankara Muallim Mektebi'nde, Ankara Kız ve Erkek liselerinde, Vefa Lisesi, Kabataş Lisesi ve Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde öğretmenlik yaptı.
13 Nisan 1914 tarihinde İstanbul'da Beykoz Yalıköyü'nde doğdu. Babası Mehmet Veli Bey, İzmir tüccarlarından Fehmi Bey'in oğlu, annesi Fatma Nigâr Hanım, Beykoz eşrafından tüccar Hacı Mehmet Bey'in kızıdır. Mehmet Veli Bey, Muzıka-yi Hümâyun'da klarnetçilik, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nda şeflik ve Ankara Radyosu'nda müdürlük gibi görevlerde bulunmuştur. Çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir'de geçen Orhan Veli, Galatasaray Lisesi'nin ilkokul kısmına yatılı olarak verildi. İlk dört sınıfı burada okuduktan sonra annesiyle birlikte babasının yanına Ankara'ya gitti (1925). İlkokulu bitirince yine yatılı olarak Ankara Erkek Lisesi'ne kaydoldu. Mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'ne girdiyse de (1933) buradan ayrılıp (1936) Ankara'ya döndü ve PTT Umum Müdürlüğü Telgraf İşleri Reisliği Milletlerarası Nizamlar Bürosu'nda memurluğa başladı.
Edebiyata olan merakı ilkokul yıllarında başlayan Orhan Veli, ortaokulda yedinci sınıftayken Oktay Rifat Horozcu ile tanıştı. Daha sonra bir müsamere ile Melih Cevdet Anday ile tanışarak arkadaş oldu. Lisenin ilk yıllarında onun edebiyat öğretmeni Ahmet Hamdi Tanpınar'dı ve bu öğretmenlik sürecinde Tanpınar'dan öğütler aldı. 1932 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne kaydoldu. Bir yıl sonra Edebiyat Fakültesi Talebe Cemiyeti başkanı seçildi. 1935 yılına kadar üniversiteye devam etse de o yıl okuldan ayrıldı.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU-HUKUK
Yakup Kadri Karaosmanoğlu, romanlarında Batılılaşma özentilerini eleştirerek Anadolu gerçekliğinin değerini anlatan önemli yazarlarımızdan biridir. 27 Mart 1889'da Kahire'de doğan Yakup Kadri, ilköğrenimine ailesiyle birlikte gittiği Manisa'da başladı. 1903'te İzmir İdadisi'ne girdi. Babasının ölümünden sonra annesiyle yine Mısır'a döndü, öğrenimini İskenderiye'deki bir Fransız okulunda tamamladı. 1908'de başladığı İstanbul Hukuk Mektebi'ni bitirmedi. 1909'da arkadaşı Şehabettin Süleyman aracılığıyla Fecr-i Âti topluluğuna katıldı. 1916'da tedavi olmak için gittiği İsviçre'de üç yıl kadar kaldı. İstanbul'a döndüğünde İkdam gazetesi yazarı olarak Millî Mücadele'yi destekleyen yazılar kaleme aldı. 1923 yılında Mardin, 1931'de Manisa milletvekili oldu. Bir yandan gazeteciliğini ve roman yazarlığını sürdürdü.
AHMET HAMDİ TANPINAR-VETERİNERLİK
Türk edebiyatının mihenk taşlarından biri Ahmet Hamdi Tanpınar'dır. Ahmet Hamdi, 1901 yılında İstanbul, Şehzadebaşı'nda dünyaya geldi. Ondan sekiz yaş büyük bir ablası ve yedi yaş küçük bir kardeşi vardır. Babasının görevi nedeniyle çocukluğunun büyük bir kısmı İstanbul dışında geçti. 1902-1905 yılları arasında Ergani-Maden'de yaşayan aile 1905'de İstanbul'a döndü. 1908'e kadar İstanbul'da geçirecekleri bu dönemde Ahmet Hamdi, Ravza-i Maarif İptidai Mektebine başladı. Öğrenimini Temmuz 1908 - Haziran 1910 yılları arasında bulundukları Sinop'ta Rüşdiye'de devam ettirdi. Babasının görev yeri değişince 1910 Ekim-1913 Mayıs arasını yine ailece Siirt'te geçirdiler. Ahmet Hamdi burada Fransız Dominicain misyoner mektebine devam eder. Ahmet Hamdi, bir süre İstanbul'da Vefa İdadisi'nde okur. 1914 Temmuz'unda geldikleri Kerkük'te Eylül 1916 tarihine kadar kalırlar. İdadi öğrenimini burada sürdürür.