Hastalıklara göre makamlar
İslam tıbbı alimleri, birçok hastalığın tedavisini Batı'dan önce bulmuş ve tıp tarihinde önemli buluşlar yaparak dünyanın seyrine yön vermiştir. Farabi, Fahreddin er-Râzî ve İbn Sina gibi rehber isimler, farklı alanlara yönelmiş ve ustalaşmışlardır. Özellikle hastalıkların tedavisinde kullanılan makamlar günümüzde dahi oldukça ilgi görmekte. Peki, hangi makamlar ne tür hastalıkların tedavisinde kullanılıyor? İşte, o makamlar...
Giriş Tarihi: 23.10.2024
16:06
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024
16:27
◼ İslam alimleri, Türk musikisinde kullanılan ses dizilerinin belli kurallar çerçevesinde kullanılmasına makam adını vermiştir. Bu makamlar sayesinde dertliler deva bulmuş, hastalar iyileşmiştir.
◼ Örneğin saba makamı insana cesaret, rast makamı ise huzur verir. Uşşak makamı ise öğle vakitlerinde dinlendiği takdirde etkili olmaktadır.
➡ Bir zamanların Amasya Bimarhanesi günümüzde "Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi" olarak biliniyor. Bir dönemler aktif olarak kullanılan bimarhanenin diğer adı darüşşifadır .
➡ Adını, ilk Türkçe cerrahi eserin sahibi Şerafettin Sabuncuoğlu 'ndan almıştır. İlhanlı Dönemi 'nden günümüze ulaşan bu yapı, Anadolu'da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilinmekte.
Sabuncuoğlu Şerefeddin kimdir?
Sabuncuoğlu Şerefeddin Osmanlı İmparatorluğu zamanında; tıp alanında önemli eserler vermiş Türk hekim ve cerrahtır. Aynı zamanda ilk Türkçe cerrahi eserin sahibidir.
Farabi'nin Harfler Kitabı
Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi
◼ Müzede; 10 ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletlerinin sergilendiği ve tedavi yöntemlerinin gösterildiği Sabuncuoğlu Salonu, o dönem hastalara uygulanan müzikoterapide kullanılan makamlar, müzik tedavi salonu , cerrahi operasyon ve tedavilerin sergilendiği Sabuncuoğlu Kliniği gibi bölümleri bulunur.
◼ Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi 'nde aynı zamanda İslam alimlerinin bazı hastalıklara iyi geldiğini keşfettikleri makamların isimleri de yazılıdır.
◼ Bu makamlardan ilk ikisi; rast ve ırâk makamlarıdır.
➡ Rast Makamı: Bu makam tedavi değeri oldukça yüksek olan dört esas makamdan biridir. Felce iyi gelir, neşe ve rahatlamayı sağladığından psikolojiye etkisi çoktur. Bunun yanında akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
➡ Irâk makamı: Ateşli hastalıklara, sersâm (sersem, insana sersemlik veren bir hastalık) yüzün ve göz kapaklarının şişmesini önlemektedir.
TIP TARİHİNE DAMGA VURAN 5 MÜSLÜMAN ALİM
İsfahan ve zirefkend makamı
➡ İ sfah ân makamı: İkindi ve yatsı arası daha etkili olan isfahan makamı; soğuk ve kuruluktan kaynaklanan hastalıklara iyi gelir, zekâ, akıl, hatırlama, düşünmenin yanında odaklanma gücünü artırmaktadır.
➡ Zîrefkend makamı: Gece yarısından sonra etkili olan zirefkend makamı; ağız felci, vücudun yarısına inen inme, sırt ağrısı, mafsal ağrıları ve kulunç hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.