Arama

II. Abdülhamid Han'ın emriyle açılan tünel

Devlet-i Aliyye-i Osmaniyye'ye en önemli dönemlerinden birini yaşatan Sultan II. Abdülhamid'in sadrazamlarından Halil Rıfat Paşa, farklı projelere imza atarak çağın unutulmaz devlet adamlarından biri olmuştur. Sultanlar sultanı Abdülhamid'e hizmet ettiği yıllarda Karadeniz'e, gelecek nesillere aktarılması üzerine bir tünel yaptırır...

HALİL RIFAT PAŞA'NIN HAYATI

◾ Halil Rıfat Paşa, günümüzde Yunanistan sınırları içinde yer alan Serez'in Lika ilçesinde dünyaya gelir. Babası Nevrekoplu bölükbaşı İbrahim Ağa, Halil Rıfat üç yaşındayken merkeze nakledilince ilk eğitimini Serez'de almış olur.

◾ Başarılı bir öğrenci hayatı yaşayan Halil Rıfat, çalışma hayatına Serez Tahrirat Kalemi'nde başlar. Burası onun için bir başlangıç sayılmaktadır. Ardından Edirne, Harput, Erzurum valilerin maiyetinde divan katipliği görevlerinde bulunur.

Kızının gözünden Sultan II. Abdülhamid

HALİL RIFAT PAŞA KÖŞKÜ

◾ Divan katipliği dışında; başkatiplik, mutasarrıflık, valilik en sonunda Şûrâ-yı Devlet Başkanlığı vekaletine getirilir. Ömrü boyunca pek çok yönetim işini titizlikle yürüten Halil Rıfat Paşa, dönemine ses getiren bir isimdir.

◾ Yaptığı işlerin yanı sıra tarım, ticaret, eğitim ve bayındırlık gibi faaliyetlerle de yakından ilgilenir. Böylece paşa, Osmanlı ahalisi tarafından çok sevilen bir kimse olur.

Şûrâ-yı Devlet Başkanlığı

1868-1920 yılları arasında faaliyette olan Şûrâ-yı Devlet Başkanlığı, Osmanlı Devleti'nde günümüzdeki Danıştay'a karşılık gelen yüksek yargı kurumudur.

SADRAZAMLIĞA GETİRİLİŞİ

7 Kasım 1895 tarihinde paşa, ilerde yaşantısının bir parçası olacak bir olay yaşar. Babıali'de olup bitenleri bir süredir Sultan II. Abdülhamid'e aktarmaktadır.

◾ Padişah, onun üç gün önce kendisine sunduğu Devlet-i Ebed-müddet-i Aliyye-i Osmâniyye'nin Ahvâl-i Hâzırası lahiyasından etkilendiği ve iyi bir gözlem yeteneğine sahip olduğunu düşündüğünden, sadrazamlık görevine getirir. Sadrazamlık yaptığı dönemde pek çok faydalı işe imza atmıştır.

Bâb-ı Âli neresi?
Bâb-ı Âlî ya da basitleştirilmiş şekli ile Bâbıâlî, Osmanlı Devleti döneminde sadrazam sarayına verilen isimdir. 18. yüzyıl sonlarına yakın bir zamana kadar Paşa sarayı, Paşa kapısı, Bâb-ı Âsafî gibi adlarla da anılan sadrazam sarayına I. Abdülhamid zamanından itibaren Bâb-ı Âlî denilmeye başlanmıştır.

Sultan II. Abdülhamid'i ne kadar tanıyorsun?

GİDEMEDİĞİN YER SENİN DEĞİLDİR

◾ Halil Rıfat Paşa, sadrazamlığı döneminde halkın faydasına olacak işlere imza atar. Sultan Abdülhamid'in öncülüğünde açılan Darülaceze'ye büyük katkılar sağlamıştır. Sivas valiliği yaptığı sürede söylediği, "Gidemediğin yer senin değildir" sözünü yaşamı boyunca düstur edinmiştir.

◾ Hayatını vatanına hizmet etmeye adayan paşa, tarihler 9 Kasım 1901'i gösterdiğinde yaşamını yitirir. Mezarı, Eyüpsultan'da yer alan Mihrişah Sultan'ın türbesi yakınında yer almaktadır.

HALİL RIFAT PAŞA TÜNELİ

◾ Halil Rıfat Paşanın gelecek nesillere armağan olarak bıraktığı pek çok yapı vardır. Bunlardan biri de Sivas- Giresun yolu üzerinde bulunan Halil Rıfat Paşa Tüneli'dir.

35 metrelik tünel, Dereli ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Yapıldığı dönemdeki amacı, Sivas'ı Kelkit sahiline ve vadisine bağlamaktır.

Rusya'da İslam'ın ilk meşalesi: Galiye Medresesi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN