Arama

II. Abdülhamid'in Çin'deki mührü: Hamidiye Üniversitesi

Şanlı ecdadımızın eğitime verdiği en güzel örnekleri Enderun, Darülmaarif gibi saray ve sıbyan mektepleri oluşturur. Doğudan batıya kadar uzanan Osmanlı topraklarında ilimden habersiz kimse kalmasın diye çok emek sarf edilir. Üstelik sadece imparatorluk sınırları içinde değil dünyanın bir ucunda dahi olsa hem İslam'ı yaymaya hem de bilgili Müslümanlar yetiştirmeye önem verilir. Ulu Hakan Abdülhamid atalarının izinden gider ve Çin'in başkentinde bir üniversite inşa ettirir.

ASYA'DA OSMANLI İZİ

🔸 Enver Paşa himayesindeki heyet, Nemçe gemisi ile Haoren'ın yanına ulaşır. Çin hükümeti, Sultan Abdülhamid'in düşüncelerinin ve aklındaki asıl meselesinin İslam'ı tebliğ etmek olduğunu anlar ve projenin hayata geçirilmemesi için ellerinden geleni yaparlar.

🔸 Hamidiye Üniversite, en nihayetinde Çin'de yaşayan Müslümanların bir sembolü olarak Pekin'de Niujie Camii'nin bahçesinde kurulur.

Doğu Türkistan sözlüğü

ÇİN'İDE BİR CAMİ: NİUJİE

🔸 Çin mimarisinin en güzel örneklerinden Niujie Camii, milad, 996 yılında Liao Handenlığı döneminde yaptırılıp Qing Hanedanlığı Kangxi döneminde geliştirilir.

🔸 İnşası tamamlandığında Çin'deki en büyük camilerden biri olur. Zaman içinde caminin bahçesine yapılan eklemeler ile birlikte toplam 10 bin metre karelik bir alanı teşkil eder.

ÇİN'DE BİN YILLIK CAMİ

🔸 Çin ve İslam'a ait ögelerin karışık bir şekilde işlendiği bu cami, yüzyıllardır ayaktadır. Zaman içerisinde hasar alsa da 2005 ve 2008 senelerin restorasyondan geçmiştir.

🔸 Bin yıllık cami bugün, Müslümanların ibadet merkezi olarak kullanılır. Ziyaret etmek isteyen turistler için ise müze olarak bir bölümü kullanıma açıktır.

ÇİN'DE OSMANLI MÜHRÜ: HAMİDİYE ÜNİVERSİTESİ

🔸 Hamidiye Üniversitesi, Sultan Abdülhamid'in emriyle 1908 yılında Çin'in başkenti Pekin'de kurulur. Osmanlı topraklarından uzakta böylesine bir eğitim kurumunun inşa ettirilmiş olması hayranlıkla karşılanır.

🔸 Heyetin Pekin'e ulaşmasından sonra çalışmalara hızlı bir şekilde başlanır ve proje hayata geçirilir. Bu eğitim kurumu, ilerde Osmanlı'nın Çin'e uzanan kopmaz bir bağı olacaktır.

ÜÇ DERLİK EĞİTİM KURUMU

🔸 Çin'de İslami eğitim veren öğrenim kurum, 19. yüzyılda üç derslik ile öğretime hazır hale gelir. Dönemin önemli hocaları ile kaliteli eğitimi hedeflenir.

🔸 Hamidiye Üniversitesi, 1949 yılı Mao devrine kadar aktif şekilde faaliyet gösterir. Yaşanan Çin devriminden sonra üniversitede, isteyen öğrencilere eğitim verilmeye devam edilir.

Orta Asya değil Türkistan

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN