Arama

İlim ve irfan medeniyetimizin yansıması: Modern Bilimin Öncüleri Sergisi

Modern bilim ve teknolojilerin öncüsü olan bilim insanlarını, insanoğlunun bilim üretme macerasını ve İslam medeniyetinin bu macera içindeki yerini tüm dünyaya etkileşimli olarak anlatmayı hedefleyen "Modern Bilimin Öncüleri; İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi" sergisi 4 Kasım tarihinden itibaren İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde sanatseverleri bekliyor. "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Tarihi Yılı" etkinlikleri kapsamında yer alan sergi, bir yıl süreyle ziyaret edilebilecek.

İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde ziyaretçilerini bekleyen serginin küratörü Sümeyye Ceylan; sergi hazırlık sürecini, sergide yer alan keşifleri, Usturlab'ın hikayesini ve ziyaretçilere sunulan özel alanlar hakkındaki bilgileri Fikriyat'a anlattı.

"Süreli sergi sürecini başlattıktan sonra da diğer müze sürecinde de Fuat Sezgin Vakfı'yla iletişime geçmiştik. Hatta yapılacak müzenin ismi Fuat Sezgin Müzesi olsun diye konuşuluyordu. Fakat kendisi vefat etti, Allah rahmet eylesin. Bunun üzerine 2019 Fuat Sezgin Bilim Tarihi Yılı ilan edildi. Biz de bu kapsamda onun tüm ömrünü verdiği bu Müslüman bilim adamlarının ve yaşadığımız coğrafyanın, ilime katkılarını anlatmak için verdiği hazineleri daha interaktif şekilde bir sergi olarak tasarlama kararı aldık. Sonra çeşitli işbirlikleri için görüşmelere başladık. Bu noktada yolumuz İstanbul Havalimanı ile kesişti. Havalimanı sadece uçağa binip gittiğiniz bir yer değil; kültürle, sanatla, tarihle de etkileşime geçeceğiniz bir mekân olarak kurgulanıyor. İlk sergilerinden biri de bizim tasarladığımız Modern Bilimin Öncüleri Sergisi... Bu şeref bize nasip oldu."

  • 3
  • 13
Sergide ziyaretçiler neler görebilir, sergide yer alan bilim adamları ve keşifler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sergide ziyaretçiler neler görebilir, sergide yer alan bilim adamları ve keşifler hakkında bilgi verebilir misiniz?

"Sergimizi Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde iki dilde tasarladık. Ziyaretçilerimizin büyük çoğunluğu 150'nin üzerinde ülkeden. İstanbul Havalimanı, uluslararası olduğu için Çin'den, Amerika'ya; Avustralya'dan, Tokyo'ya kadar birçok değişik medeniyetten insan ziyaret ediyor. Çoğunlukla yabancı ziyaretçilerimiz sergimizi ziyaret ediyor. Ziyaret edenlerden; "Hiç bilmiyordum, bu insanları tanımıyordum." "Daha önce hiç duymamıştım." gibi geri bildirimler alıyoruz."

Serginin kurgusu hakkında bilgi veren Ceylan şöyle konuştu:

"Biz serginin kurgusunu yaparken M.Ö. 20.000'inci yıldan başladık. Sadece Anadolu coğrafyasında kalmadık. Sergide, Afrikalı birisi kendi medeniyetinden bir şey buluyor; Amerikalı birisi şu an kullandığı aletlerin doğduğu topraklarını görüyor.

Sergi aslında bilginin, 20 bin yıllık yolculuğunda, 8'inci ve 17'nci yüzyıllar arasında, üzerinde yaşadığımız bu toprakların katkılarını anlatıyor. Bilimin, insanlığın ortak mirası olduğunu ve medeniyetten medeniyete nasıl yolculuk ettiğini ifa ediyor."

Modern Bilimin Öncüleri sergisinde ziyaretçileri neler bekliyor?

  • 4
  • 13
“Modern Bilimin Öncüleri Sergisi” ile neler amaçlıyorsunuz?
Modern Bilimin Öncüleri Sergisi ile neler amaçlıyorsunuz?

Sergi ile tek bir hedefin olmadığını vurgulayan Ceylan, sebepleri şöyle sıraladı:

"Birinci olarak gerçekten çok büyük bilim insanlarını anlatıyoruz burada, onların hakkını vermek istiyoruz. Bu onların hakkı. Hepimiz Leonardo da Vinci'yi tanıyoruz, Tesla'yı tanıyoruz. Sosyal medyada, karşımıza çıkan bilim insanlarını tanıyoruz, modern çok daha yakın dönem bilim insanlarını da. Ama onların, o icatların yapabilmelerini sağlayan kişileri tanımıyoruz. Mesela şu an kullanmış olduğumuz sayı sistemi, Hint-Arap rakamları. Hint medeniyeti ve Arap medeniyetinin çok büyük emekleri var o rakamların ortaya çıkmasında. O rakam sayı sistemi olmasaydı bugünkü matematiği inşa edemezdi, hiçbir medeniyet.

Newton'a soruyorlar; "Siz ne kadar büyük bir bilim insanısınız, hiç kimsenin göremediği şeyleri gördünüz, buldunuz." diye. O da "Ben bu yola devlerin omuzlarında çıktım ve uzağı gördüm. Devlerin omuzlarında yükselen bir cüceyim aslında." diyor.

O devlerden kastı da kendisinden çok önce gelen büyük bilim insanları. Onların koyduğu şeyler olmasaydı, şimdiki bilim inşa edilemezdi. Şimdi bizim koyduğumuz şeylerin üstüne de geleceğin bilimi inşa edilecek. Şu anki çocukların zihinlerinde geleceğe taşınacak. Aslında burada onu anlatmaya çalışıyoruz."

  • 6
  • 13
Modern Bilimin Öncüleri sergisi ile ziyaretçilere nasıl bir deneyim sunuyorsunuz?
Modern Bilimin Öncüleri sergisi ile ziyaretçilere nasıl bir deneyim sunuyorsunuz?

Sergi tasarımını yaparken daha çok deneyim tasarlamaya çalıştıklarını ifade eden Ceylan, sözlerine şöyle devam etti:

"Burayı gezen kişi, bir şeyleri deneyimlesin istedik. Sadece bir fotoğrafa baksın ya da bir düğmeye bassın değil de; onun mekanizmasını öğrensin istedik. Mesela İbnü'n Nefis, küçük kan dolaşımını keşfeden bilim insanıdır. Onu anlatırken, Osmanlı dönemindeki bir yazma eseri, insan boyutunda yeniden çizerek, ışıklı pano şeklinde tekrar üretip, kan dolaşımının kalpten diğer organlara nasıl geçtiğini göstererek tarihi, bugünün teknolojisiyle yeniden deneyimlenebilecek hale getirdik.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN