İmparatorların gözde şehri Sagalassos
Burdur'un Ağlasun ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Sagalassos Antik Kenti, milattan önce 333 yılına dayanan geçmişiyle tarih yolculuğuna çıkmak isteyenleri ağırlamayı bekliyor.
Giriş Tarihi: 12.07.2018
11:33
Güncelleme Tarihi: 12.07.2018
11:36
İklim de bu dağlık bölgede bugün olduğundan daha ılık ve yağışlı hale gelir ve nüfus önemli ölçüde artar. Sagalassos'un seçkinleri bu ortamın sunduğu çeşitli olanakları ve ekonomik fırsatları görür. Pisidya'nın diğer kentlerinden farklı olarak Roma kimliğini benimserler. Birinci yüzyılda Sagalassos altın çağını yaşar.
Kenttin simge yapısı Antoninler Çeşmesi'nden içilen suyun insanları güzelleştirdiğine ve bu sudan içenlerin birbirine âşık olduğuna inanılır.
Sagalassos'un on üçüncü yüzyılda terk edilmesinin ardından, kentin harabeleri 1706 yılına kadar keşfedilmeden kalır. Bunları yeniden keşfetmesi XIV. Louis'nin görevlendirdiği bir Fransız diplomatla olur. Harabelerin Sagalassos kentine ait olduğu ise ancak 1824'te bir yazıt okunduğunda belirlenir. 1884-1885'te, Kont Lanckoroński kentteki ilk bilimsel araştırmaları yürütür. 19. yüzyıla gelindiğinde artık "Sagalassos" bilinen bir antik kenttir.
Ancak kısa sürede kent bir kez daha unutulmaya yüz tutar ve o sıralarda Türkiye'nin deniz kıyılarındaki büyük antik kentlerde başlayan kazıların gölgesinde kalır. Yirminci yüzyıla gelindiğinde arkeologların yalnızca belirli yönlerini incelediği kentte, 1983 yılında Stephen Mitchell idaresinde bir geniş araştırma başlatılır. 1986'da Marc Waelkens'ın da katıldığı ve sonradan başkanlığını yürüttüğü yüzey araştırması dört yıl sürer. 1990 yılında Marc Waelkens'a Sagalassos'ta kazı yapma ve kent topraklarında araştırma yürütme izni verilir.