Arama

Işığın cam ile meşki

Vitray, insanların bulundukları mekânı süsleme ve onların duygularını ifade etme ihtiyacından doğan çok farklı ve özgün bir sanattır. Işıklı cam resmi sanatı, her şeyden önce renkli ya da renksiz cam parçalarından resim yapmak ve onları ışığın önüne yerleştirmekten ibarettir.

Işığın cam ile meşki

EN ESKİ ÖRNEKLER OLARAK BOYALI VİTRAYLAR

Vitray tarihi çok eskiye yani antik döneme dayanmaktadır. Geçmişten günümüze kadar yayılarak gelen vitray köklü bir tarihe sahiptir. Günümüz mimarisinde cam var ise vitray kesinlikle olmalı.

  • 10
  • 17
Işığın cam ile meşki

Geçmiş dönemlerde vitray içyapılarda kullanılırken günümüz mimarisinde içyapı ve neredeyse camın olduğu yer yerde kullanılmaktadır. Vitrayın geldiği yer Doğu Akdeniz ve tarih ise antik dönem olarak gösterilmektedir. O dönemde cam çok gelişmemiş olmasına rağmen küçük ve kalın boyuttaki camların üzerine, bronzlara, mermerlerin üzerine vitray sanatı yapmışlardır.

  • 11
  • 17
Işığın cam ile meşki

En eski örnekler olarak boyalı vitraylar dokuzuncu ve onuncu yüzyıllarda ortaya çıktığı bilinmektedir. Avrupa'da yoğun olarak gotik dönemde saraylar, katedraller de görülmektedir. Avrupa mimarisinde 12. Yy da Roma stilini kullanmaya bırakmış Gotik tarzına geçmişlerdir. Gotik mimarisinde pencereler çok geniş olduğundan pencereleri kaplama için geniş cam panellerini kullanmışlardır. Daha önceki mimari eserlerde mozaik ön planda iken Vitrayın kullanımı ile mozaik eski önemini kaybetmiş ve demode olmuştur.

  • 12
  • 17
Işığın cam ile meşki

Vitray sanatının en önemli örneklerinden olan Chartres Katedrali 7 bin metrekarelik bir yapı ile dünyanın en büyük sanatlarından biridir. Daha sonra vitray sanatı kısmi olarak önemini yitirmiş ancak on dokuzuncu yy. başlarında tekrar sanat değeri taşımaya başlamıştır. En önemli temsilci ülke 19. Yy da Fransa olmuştur. Türkler vitray sanatını camilerde süsleme olarak çok eskiden beri kullandığını görmekteyiz.

  • 13
  • 17
Işığın cam ile meşki

Osmanlıda türbelerde konaklarda Selçukluda ise saraylarda kullanıldığına rastlamaktayız. Bu yapılarda vitrayı birleştirmek için uç noktalarında alçı kullanılmıştır. 1453 yani İstanbul fethedildikten sonra Türk mimarisinde vitray eserlerine daha çok yer verilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN