İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk
İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek. Peki, İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne nasıl gidilir? Hangi eserler, nerede sergileniyor? Müze ücretleri nedir? Sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 02.07.2019
14:52
Güncelleme Tarihi: 25.12.2021
10:56
Savaş teknolojisi bölümü
Elli yılı aşkın bir süredir, araştırmalar yaparak hayatını İslam bilim ve teknoloji tarihini tanıtmaya adayan ve İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin , orijinal kaynaklar üzerinde yaptığı araştırma ve çalışmalarıyla bilim ve medeniyet tarihindeki gelişmelerin birbirinden kopuk olmadığını, aksine bir bütünlük arz ettiği görüşünü taşır.
Matematik ve geometri bölümü
Matematik ve geometri bölümü zemin katta yer alıyor.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, bir taraftan bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, diğer yandan bıraktığı intiba ve kazandırdığı bilgi ile özel bir etkileyici güce sahip olmakla birlikte, geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihindeki süreci de eserleri ve belgeleriyle ortaya koyarak bugüne ve geleceğe ışık tutmaktadır. Ayrıca, bilim tarihi açısından doğu-batı ilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşıması bakımından da gelecek kuşaklar için önem teşkil etmektedir.
Diş tedavisinde kullanılan aletler
İslam kültür dünyasında geliştirilen, icat edilen alet ve cihazların benzeri maketlerini ortaya koyma fikri ile yola çıkan Prof. Dr. Fuat Sezgin , 80'li yıllarda Frankfurt Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nde bu düşünceyi hayata geçirme imkânı bulmuştur. Frankfurt'taki enstitüde teşhire konulan eserler kısa zamanda kabul görmüş ve benzer bir müzenin farklı coğrafyalarda yapılması için çok sayıda kişi ve kurum Prof. Dr. Fuat Sezgin'e müracaatta bulunmuştur.
Hacamat aleti ile ilgili videoyu izlemek için tıklayın.
Fil su saati modeli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Gülhane Parkı içinde yer alan tarihi Has Ahırlar binasını müze için tahsis edileceğini belirtmesi üzerine müze kuruluş çalışmaları başlamış, TÜBİTAK, TÜBA, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkıları sonucu 2007 yılı Ocak ayında müzenin kuruluş sözleşmesi imzalanmıştır. Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi adını alan ve yan tarafında Bilimler Tarihi Enstitüsü kurulması resmen kararlaştırılan müze 24 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır.