Arama

İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk

İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek. Peki, İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne nasıl gidilir? Hangi eserler, nerede sergileniyor? Müze ücretleri nedir? Sizler için derledik.

  • 18
  • 25
MÜZENİN KURULUŞU
MÜZENİN KURULUŞU

Diş tedavisinde kullanılan aletler

İslam kültür dünyasında geliştirilen, icat edilen alet ve cihazların benzeri maketlerini ortaya koyma fikri ile yola çıkan Prof. Dr. Fuat Sezgin, 80'li yıllarda Frankfurt Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nde bu düşünceyi hayata geçirme imkânı bulmuştur. Frankfurt'taki enstitüde teşhire konulan eserler kısa zamanda kabul görmüş ve benzer bir müzenin farklı coğrafyalarda yapılması için çok sayıda kişi ve kurum Prof. Dr. Fuat Sezgin'e müracaatta bulunmuştur.

Hacamat aleti ile ilgili videoyu izlemek için tıklayın.

  • 19
  • 25

Enlem ölçüm aleti

2005 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç söz konusu enstitüyü ziyaret etmiş ve aynı nitelikte bir müzenin İstanbul'da kurulması isteğini Prof. Dr. Fuat Sezgin'e bildirmiştir.

Yıldızlar arasındaki mesafeyi ölçmeyi sağlayan alet videosunu izlemek için tıklayın.

  • 20
  • 25

Fil su saati modeli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Gülhane Parkı içinde yer alan tarihi Has Ahırlar binasını müze için tahsis edileceğini belirtmesi üzerine müze kuruluş çalışmaları başlamış, TÜBİTAK, TÜBA, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkıları sonucu 2007 yılı Ocak ayında müzenin kuruluş sözleşmesi imzalanmıştır. Bakanlar Kurulu kararı ile İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi adını alan ve yan tarafında Bilimler Tarihi Enstitüsü kurulması resmen kararlaştırılan müze 24 Mayıs 2008 tarihinde ziyarete açılmıştır.

  • 21
  • 25

Gülsuyu damıtma cihazı

İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde, Müslüman bilim adamlarının astronomi, coğrafya, matematik, kimya, optik, tıp, mimari, savaş teknolojisi gibi alanlarda ortaya koydukları eserlerin model ve maketleri sergilenmektedir. Araştırmalar ve model yapımları devam ettikçe bu sayı artacaktır.

  • 22
  • 25

Halife El-Memun'un Dünya Haritası

Astronomi tarihinin tanıdığı ilk rasathaneler, Halife Memun'un adını taşır. Astronomiye ve bu dalın ilerlemesine yönelik yoğun ilgisi Halife Memun'u, biri Bağdat'ta, diğeri Şam'da iki tepeye birer gözlemevi kurmaya sevk eder. Memun, büyük araçlar ve aralıksız gözlemler yoluyla, öncekilerin ölçümlerinden daha kesin ölçümlere ulaşmayı hedefler. Halife Memun, astronomi tarihine, gerçek anlamda rasathane kuran ilk kişi olarak geçer. Dünyada ilk rasathaneler, Müslüman hükümdarlar tarafından kuruldu, zamanla dünyanın en büyük üç büyük rasathanesi olan Meraga, Semerkand ve İstanbul'da son derece hassas gözlemler yapıldı.

Günümüze ulaşan dünya haritası bize, gemiyle aşılamaz okyanusu temsil eden koyu mavi su kütlesi ile çevrelenmiş açık mavi bir okyanus (el-Bahr el-Muhît) tarafından kuşatılmış meskun dünyanın belirgin bir ada biçimini göstermektedir. Haritanın üzerine küresel ölçekli bir derece ağı giydirilmiştir, birçok ölçeğe sahiptir ve dağların perspektifik tasvirini sağlayan bir birikimin kanıtını vermektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN