İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sanal yolculuk
İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji alanında oluşturduğu benzersiz birikimin ürünleri, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor. Müze toplam 570 adet alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonu ile alanında Türkiye'de ilk, dünyada ise ikinci örnek. Peki, İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne nasıl gidilir? Hangi eserler, nerede sergileniyor? Müze ücretleri nedir? Sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 02.07.2019
14:52
Güncelleme Tarihi: 25.12.2021
10:56
Gülsuyu damıtma cihazı
İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde, Müslüman bilim adamlarının astronomi, coğrafya, matematik, kimya, optik, tıp, mimari, savaş teknolojisi gibi alanlarda ortaya koydukları eserlerin model ve maketleri sergilenmektedir. Araştırmalar ve model yapımları devam ettikçe bu sayı artacaktır.
Halife El-Memun'un Dünya Haritası
Astronomi tarihinin tanıdığı ilk rasathaneler, Halife Memun'un adını taşır. Astronomiye ve bu dalın ilerlemesine yönelik yoğun ilgisi Halife Memun'u, biri Bağdat'ta, diğeri Şam'da iki tepeye birer gözlemevi kurmaya sevk eder. Memun, büyük araçlar ve aralıksız gözlemler yoluyla, öncekilerin ölçümlerinden daha kesin ölçümlere ulaşmayı hedefler. Halife Memun, astronomi tarihine, gerçek anlamda rasathane kuran ilk kişi olarak geçer. Dünyada ilk rasathaneler, Müslüman hükümdarlar tarafından kuruldu, zamanla dünyanın en büyük üç büyük rasathanesi olan Meraga, Semerkand ve İstanbul'da son derece hassas gözlemler yapıldı.
Günümüze ulaşan dünya haritası bize, gemiyle aşılamaz okyanusu temsil eden koyu mavi su kütlesi ile çevrelenmiş açık mavi bir okyanus (el-Bahr el-Muhît) tarafından kuşatılmış meskun dünyanın belirgin bir ada biçimini göstermektedir. Haritanın üzerine küresel ölçekli bir derece ağı giydirilmiştir, birçok ölçeğe sahiptir ve dağların perspektifik tasvirini sağlayan bir birikimin kanıtını vermektedir.
Hacamat aleti
Binanın her iki katında da görülmeye değer birbirinden ilginç çalışmalar mevcut. "Optik" alanında, 14. yüzyılda İslam kültürünün en önemli şahsiyetlerinden biri K emaluddin el-Farisi'dir. Kemaluddin el-Farisi'nin optik alanında ulaştığı önemli araştırma sonuçlarından biri de gözbebeğinin yapısına ilişkin öğretisi olur. El-Farisi, kesilen bir koyundan aldığı göz üzerinde deneylerini yapar. İlk olarak, merceğin ön yüzeyinden gelen yansımayı tespit eder ve bu yansımayı kendi teorisi çerçevesinde mükemmel bir şekilde temellendirir.
İlk Osmanlı Pusulası
İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi'nde Müslüman bilim adamlarının, coğrafya alanındaki gelişmelere katkıları da var; buhar gücüyle çalışan aletlerin geliştirilmesiyle ilgili çalışmaları da, tıp ve matematik bilimlerine katkıları da… İki katlı müze binasının her iki katında da birbirinden ilginç bilgi ve objelere rastlamak mümkün.
İki pistonlu otomatik su pompası
İstanbul'da ilk defa -özellikle bu alan için kurulan müzede- sergilenen eserler, enstrümanların modelleri, cihazlar ve aletlerin yeniden yapılması, yazılı kaynaklarda geçen orijinal bilgilerden ve mevcut resimlerden esinlenerek ve aslına sadık kalınarak hazırlanmıştır. Mevcut haliyle bu müze, İslam bilim ve teknoloji tarihiyle ilgili dünya genelinde en büyük koleksiyonu bünyesinde barındırmaktadır.
Kaynak: İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi